Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 1. 2022,
14.40

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 Kranjska Gora slalom Zlata lisica Sergej Poljšak Ana Bucik

Nedelja, 9. 1. 2022, 14.40

2 leti, 5 mesecev

Ana Bucik po najboljšem slalomu kariere

"Prvič dokazala, koliko je zares sposobna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Zlata lisica, slalom, Ana Bucik | Ana Bucik je osvojila peto mesto. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ana Bucik je osvojila peto mesto.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski smučarki Ani Bucik bo letošnja Zlata lisica v Kranjski Gori zagotovo ostala v lepem spominu. Primorka je z današnjim petim mestom v slalomu postavila svoj najboljši slalomski izid v svetovnem pokalu. "Na tekmah postajam vse bolj sproščena in začenjam na njih uživati. Res dobro, da je čez dva dni že nova tekma. Res sem srečna," je po koncu preizkušnje za TV Slovenija dejala nasmejana Bucikova.

Zlata lisica, slalom, Ana Bucik
Sportal Ana Bucik do rezultata kariere, na vrhu nič novega

Z današnjim slalomom je padel zastor nad 58. Zlato lisico. Po selitvi v Kranjsko Goro so lahko po dveh tekmovalnih dnevih v slovenskem taboru kar zadovoljni. V soboto so Slovenke s tremi uvrstitvami med 12 najboljših poskrbele za res lep ekipni uspeh, danes pa je slovensko čast v finalu izjemno rešila Ana Bucik, ki počasi, a vztrajno vse bolj odločno koraka proti samemu vrhu slaloma za svetovni pokal.

Potem ko je Andreja Slokar tik pred začetkom Zlate lisice dobila pozitiven rezultat testa na novi koronavirus, je celoten pritisk v slalomu padel na ramena Ane Bucik. Ta je že v torek na preizkušnji v Zagrebu, kjer je v zahtevnih pogojih osvojila osmo mesto, dokazala, da je v vse boljši formi. Kljub temu je v tej sezoni skoraj na vseh preizkušnjah Bucikova tekmovanja kronala z le eno zares dobro vožnjo, kar jo je ves čas nekoliko odmikalo od vrhunskih dosežkov.

Slalom za Zlato lisico, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1
 / 96

V prvi vožnji še nekoliko zadržana

Podoben scenarij se je zgodil tudi danes. Bucikova je s startno številko devet pripravila teren za odlično vožnjo in tudi za napad v drugi vožnji. V prvem teku ni naredila nobene večje napake, saj ga je izpeljala bolj previdno, nato pa stopnjevala svoj nastop. V cilj je prišla kot sedma, z zelo spodbudnim zaostankom +1,38. Na koncu prve vožnje je tako držala osmo mesto. 

"Žal mi je, da nisem v določenih delih še malo bolj 'stopila na plin', kjer bi še lahko pridobila čas," je po prvi vožnji dejala Bucikova, ki je v drugi "plin še dodala". Z do takrat najboljšo vožnjo finala je za pol sekunde ob prihodu v cilj prehitela takrat vodilno Kanadčanko Ali Nullmeyer ter s krikom in z visoko dvignjenimi rokami v zrak pokazala, da je končno storila tisto, kar si je želela. Na koncu je s četrtim izidom druge vožnje zasedla peto mesto, kar je njena najboljša slalomska uvrstitev v karieri. Za zmagovalko, Slovakinjo Petro Vlhovo, je zaostala 1,65.

V svetovnem pokalu je 28-letna smučarka doslej višje posegla zgolj 26. januarja 2018, ko je alpsko kombinacijo v Lenzerheideju v Švici končala na tretjem mestu. To za zdaj ostaja njena edina uvrstitev na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu.

Ana Bucik je v drugo napadla. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ana Bucik je v drugo napadla. Foto: Grega Valančič/Sportida

Izid kariere

V slalomu je bila do zdaj najboljša lani v Jasni, kjer je zasedla šesto mesto. "Sem res vesela. Že prva vožnja je bila kar dobra, mogoče je samo manjkalo malo tempa na določenih delih. V drugo mi je uspelo to, kar sem še želela dodati. Danes sem res zelo zadovoljna, zdaj mi v tej sezoni manjka le še uvrstitev na stopničke," je svoj današnji nastop za STA ocenila Bucikova, ki se zdaj že osredotoča na torkov slalom v Schladmingu. Bucikova je z 12. mestom na veleslalomu in s petim v slalomu zasedla tudi četrto mesto v točkovanju za Zlato lisico, kjer je sicer slavila Vlhova pred Saro Hector in Wendy Holdener. 

Po prvi vožnji je bila na osmem mestu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po prvi vožnji je bila na osmem mestu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Z nastopom Bucikove je bil zadovoljen tudi glavni trener tehničnih reprezentanc Sergej Poljšak. "Mislim, da je Ana danes v drugem teku prvič pokazala, koliko je v slalomu zares sposobna. Do zdaj so bili vsi teki nekoliko zadržani, ali pa ni vse steklo tako, kot bi moralo. Danes pa je v drugo končno naredila en tak tek, kot ga po navadi naredi na treningu. Trenerji navadno že s starta vidimo, kaj se bo dogajalo na progi. Če se ujame dober ritem takoj, potem gre lahko do konca, če pa se že na startu zalomi, je vprašanje, ali se lahko ujame do cilja. Ana je včasih raje imela ravninske dele, in mislim, da se sploh ni zavedala, kako dobro lahko smuča tudi po strmini. Danes je to dokazala. Za nami je zelo lep konec tedna, ekipa je zelo delovna in imamo se dobro. Res je užitek delati," je po koncu Zlate lisice dejal Poljšak, ki se bo zdaj s svojimi varovankami hitro preselil v Schladming, kjer bo že v torek na sporedu nov slalom za svetovni pokal.

Slalom v Avstriji bo tudi zadnji pred olimpijskimi igrami v Pekingu, ki se jih zelo veseli tudi Bucikova. Današnje peto mesto pa je dober obet tudi za nastope na Kitajskem. "Že od začetka sezone poudarjam, da grem tekmo po tekmo. Olimpijske igre bodo vrh in upam, da bom tja prišla dobro pripravljena. Se pa letos zares počutim tako, kot da sem lahko na vsaki tekmi v ožjem krogu kandidatk za najvišja mesta, kar je zelo dobrodošlo," je dejala nasmejana Novogoričanka.

Izidi, slalom:
 1. Petra Vlhova (Svk)          1:44,29         51,57  52,72
 2. Wendy Holdener (Švi)        1:44,52 +0,23   51,49  53,03
 3. Anna Swenn Larsson (Šve)    1:45,35 +1,06   52,40  52,95
 4. Lenna Dürr (Nem)            1:45,58 +1,29   52,02  53,56
 5. Ana Bucik (Slo)             1:45,94 +1,65   52,87  53,07
 6. Ali Nullmeyer (Kan)         1:46,44 +2,15   52,90  53,54
 7. Katharina Truppe (Avt)      1:46,75 +2,46   52,90  53,85
 8. Katharina Gallhuber (Avt)   1:46,79 +2,50   53,16  53,63
 9. Erin Mielzynski (Kan)       1:46,92 +2,63   53,41  53,51
10. Sara Hector (Šve)           1:46,96 +2,67   53,01  53,95

Brez finala:
32. Meta Hrovat (Slo)
35. Neja Dvornik (Slo)
36. Anja Oplotnik (Slo)
44. Nika Tomšič (Slo)
46. Pika Dvornik (Slo)

...

Preberite še:

Zlata lisica, veleslalom, Tina Robnik
Sportal Švedinja v Kranjski Gori brez konkurence, dober ekipni uspeh Slovenk
Johannes Strolz
Sportal Pri 29 letih s številko 38 do premierne zmage
Marco Odermatt
Sportal Odermatt še bližje malemu globusu, Hadalin do točk
Ne spreglejte