Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
5. 11. 2014,
13.53

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zaščita hrbet želva čelada dresi Jurij Tepeš

Sreda, 5. 11. 2014, 13.53

4 leta, 9 mesecev

Skakalci kot ninja želve? Za zdaj jih še ne bo veliko.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še dobra dva tedna nas ločita do začetka zimske sezone smučarskih skokov. V tej bo nekaj novosti pri opremi, a ne bo vsa obvezna. Skakalci bodo imeli denimo na izbiro, ali bodo nosili "želvo" ali ne.

Pri skokih so zaradi grdih padcev in težav s poškodbami – zlasti kolen – začeli intenzivneje razmišljati o novostih, ki bi imele predznak dodatne varnosti.

Zaščita za hrbet, ki sicer ni obvezen del opreme v tej sezoni, a jo skakalci lahko uporabljajo, je ena od novitet. Jurij Tepeš je denimo tovrstno zaščito preizkušal prejšnji teden v Planici, a se pri njem glede skakanja ni najbolje obnesla. Dolžina skoka namreč ni bila tako dolga, pa čeprav je bil kombinezon zaradi želve, kot pravijo tej zaščiti, večji. "Prišli smo do sklepa: ko letiš naravnost, je vse v redu. Ko začneš padati, pa je kombinezon prehiter. Meni to ne ustreza. Večina bo skakala brez, kakor je meni znano," o noviteti pravi Tepeš, ki je dal vedeti, da bo na tekmah svetovnega pokala malo skakalcev, ki bodo oblečeni kot ninja želve. Morda pa bo v prihodnje postala ta zaščita kot del obvezne opreme.

Novost zime bo tudi čelada, ki so jo nekateri preizkusili že na olimpijskih igrah. Od naših tekmovalcev jo je imel le Jernej Damjan. Ta je nekoliko večja in bolj varna, če se zgodi neprijeten padec, kot ga je doživel denimo avstrijski skakalec Thomas Morgenstern na Kulmu. Za začetek sezone še ni predvidena kot obvezna oprema, morala pa bo biti na prvi tekmi na letalnici – v začetku prihodnjega leta prav na Kulmu.

V našem taboru še čakajo na nove čelade, saj je proizvajalec Uvex poslal napačne. Namesto karbonskih so prišle narejene iz plastike. Naj bi pa bile kmalu v rokah oziroma na glavah slovenskih skakalcev.

Kot tretja novost je nekoliko bolj udoben dres. Prav velikih razlik, kot pravi Tepeš, ni, je pa ta dodatek dobrodošel za skakalce, zlasti v primeru poškodb kolen, ki so se v tem športu v zadnjih letih razpasle. "Dresi so zelo podobni lanskim. Razlika je v enem centimetru. Jaz je ne čutim. Malce bolj mi je udobno. Če bi šli na spremembo +6 cm, bi bila velika razlika, pri enem centimetru pa je praktično isto," je še o dresih povedal Tepeš, ki tako kot drugi slovenski skakalci z nestrpnostjo že pričakuje zimsko sezono, ki se bo začela 22. in 23. novembra v Klingenthalu, kjer bosta na sporedu ekipna ter posamična tekma.

Ne spreglejte