Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
11.55

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

Ajda Košnjek Ema Klinec Ema Klinec Nika Prevc Nika Prevc Maja Vtič Katra Komar Tinkara Komar smučarski skoki

Sobota, 18. 2. 2023, 11.55

1 leto, 2 meseca

SMUČARSKI SKOKI, POSAMIČNA TEKMA (Ž), RASNOV

V kaotični tekmi je zmagala Strömova, Ema Klinec se je načakala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52
Ema Klinec | Ema Klinec je na kaotični tekmi z eno serijo, na kateri je na svoj nastop čakala več kot 15 minut, peta. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ema Klinec je na kaotični tekmi z eno serijo, na kateri je na svoj nastop čakala več kot 15 minut, peta.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V romunskem Rasnovu je bila pred svetovnim prvenstvom v Planici še zadnja posamična tekma svetovnega pokala. Od naših se je s 5. mestom najbolje odrezala Ema Klinec. Do točk je prišlo pet Slovenk. Na tekmi, ki se je končala že po prvi seriji, je zmagala Norvežanka Anna Odine Ström, druga je bila Avstrijka Eva Pinkelnig, tretja pa njena rojakinja Julia Muehlbacher.

Sportal Nika Križnar o umiku: Vrnila sem se k temeljem in predelala stvari v glavi #video

V prvi seriji je bilo zaradi premočnega vetra kar nekaj prekinitev. Veter se je še najbolj okrepil ravno pred skokom Eme Klinec, ki je morala zelo dolgo časa čakati na zaletni "rampi", kar je vplivalo tudi na skok trenutno naše najboljše skakalke. Klinčeva je na vrhu čakala skoraj 20 minut.

"Tekma je bila čudna"

“Težko je sploh karkoli komentirati glede skokov, tekma je bila res čudna. Kvalifikacijski skok je bil dober, tisto, kar sem si včeraj zadala, sem opravila, bila sem bolj mirna. Tudi skok na tekmi je bil podoben, a enostavno, ko sem se spustila, moje noge niso bile prave. Sploh ne vem koliko časa sem čakala na rampi. Veseli me to, da je nivo dober, da vem kaj delam in z največjim veseljem zdaj odpotujem v Planico,” je po tekmi povedala Ema Klinec.

Med prvo deseterico se je od slovenskih skakalk uvrstila še Nika Prevc. Ta je tekmovanje končala na 7. mestu. Maja Vtič je bila 12., Ajda Košnjek 20., Katra Komar 21., Tinkara Komar pa je tekmo končala na 36. mestu.

V ospredju je vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijki Evi Pinkelnig (97,1), zgolj točka zmanjkala do jubilejne, desete zmage v karieri. Najboljša je bila Ström, ki je to sezono po zmagah na Ljubnem in v Hinterzartnu prišla do tretje zmage v svetovnem pokalu.

Katharina Althaus je bila šele 22. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katharina Althaus je bila šele 22. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Katharina Althaus besna v izteku

Pinkelnig je z drugim mestom osvojila 16. stopničke to zimo in v skupnem seštevku pokala pred svetovnim prvenstvom zadržala rumeno majico s 1482 točkami. Druga skupno je Nemka Katharina Althaus (1202), ki je po petkovi zmagi v Rasnovu v današnji vetrovni loteriji zasedla zanjo skromno 22. mesto. Takoj po skoku je izkušena nemška skakalka žiriji tekmovanja v kamero namenila nekaj zelo ostrih besed.

"Težko si predstavljam, kako si lahko tudi žirija tekmovanja takšno tekmo predstavlja kot regularno."  | Foto: Grega Valančič/Sportida "Težko si predstavljam, kako si lahko tudi žirija tekmovanja takšno tekmo predstavlja kot regularno." Foto: Grega Valančič/Sportida

Kaj je po kaotični tekmi povedal slovenski trener Zoran Zupančič?

"Težko komentiram takšno tekmo. Res zelo težke vremenske razmere. Vse skupaj je bilo res zelo konfuzno. Nekako ni šlo v koridor 2 m/s vzgonskega vetra, medtem ko je šlo 5 m/s stranskega vetra. Zelo veliko čakanja in tiste, ki so čakale, so imele bistveno, bistveno slabše hitrosti. Predskakalcev pa niso želeli spuščati. Težko si predstavljam oz. kako si lahko tudi žirija tekmovanja takšno tekmo predstavlja kot regularno. Ene punce so bile danes s svojim rezultatom zadovoljne, druge pa izredno razočarane. Vsekakor pa tekma ni pokazala realnega stanja. Predskakalcev pa niso želeli spuščati. Težko si predstavljam, kako si lahko tudi žirija tekmovanja takšno tekmo predstavlja kot regularno. Nekatera dekleta so bila danes s svojim rezultatom zadovoljna, druga pa izredno razočarana. Vsekakor pa tekma ni pokazala realnega stanja," je misli v izjavi za SZS strnil Zupančič.

Oberstdorf 2021
Sportal Se še spomnite, kdo je pred dvema letoma stal najvišje?

Selitev v Planico

Smučarske skakalke se bodo po današnji tekmi preselile v Slovenijo, kjer jih prihodnja dva tedna čaka svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici. Nika Križnar se na svetovno prvenstvo pripravlja v domovini.

Prva tekma jih čaka v četrtek, ko bo Klinčeva na srednji napravi pod Poncami branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa 2021.

* Izidi, Rasnov (1 serija):
 1. Anna Odine Ström (Nor)      98,1 točke (84 m)
 2. Eva Pinkelnig (Avt)         97,1 (86,5)
 3. Julia Mühlbacher (Avt)      95,7 (83)
 4. Juliane Seyfarth (Nem)      91,5 (83,5)
 5. Ema Klinec (Slo)            91,1 (81)
...
 7. Nika Prevc (Slo)            89,5 (84,5)
12. Maja Vtič (Slo)             83,4 (77)
20. Ajda Košnjek (Slo)          70   (72)
21. Katra Komar (Slo)           69,6 (71,5)
- brez finala:
36. Tinkara Komar (Slo)

* Svetovni pokal (21/26):
 1. Eva Pinkelnig (Avt)         1482 točk
 2. Katharina Althaus (Nem)     1202
 3. Anna Odine Ström (Nor)      1030
...
 4. Ema Klinec (Slo)             975
 8. Nika Križnar (Slo)           602
19. Nika Prevc (Slo)             304
20. Urša Bogataj (Slo)           249
33. Maja Vtič (Slo)              107
37. Katra Komar (Slo)             82
44. Ajda Košnjek (Slo)            18
61. Nika Vetrih (Slo)              1

Preberite še:
Žiga Jelar
Sportal Prolog Wellingerju, Jelar in Masle takoj za nemško trojico
Katharina Althaus
Sportal Althausova z odličnim finalnim skokom do zmage, Ema Klinec najboljša Slovenka
 
Ne spreglejte