Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 3. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 3. 3. 2013, 9.22

8 let

Slovenska pomoč dobrodošla za Prevca in Hvalo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V skokih je več dejavnikov, ki vplivajo na končni dosežek tekmovalca. Med pomembnimi sta tudi priprava in izbira smuči. Aljoša Branc več kot uspešno skrbi za Prevca in Hvalo. Delal je tudi s Peterko.

Slovenski proizvajalec skakalnih smuči Elan bije veliko bitko s premožnejšima Fischerjem in strmo vzpenjajočim Flüge.de-jem. Najboljša reklama za Elan pa so kajpak dobri nastopi njihovih tekmovalcev na tekmah svetovnega pokala in velikih tekmovanjih, kot je svetovno prvenstvo. In Elan se lahko v tej sezoni pohvali z vrsto dobrimi dosežki – predvsem Petra Prevca in Jake Hvale. Slednji je stal na najvišji stopnički v Klingenthalu, Prevc pa je dokončno zablestel na svetovnem prvenstvu v Predazzu, kjer si je okoli vratu nadel srebrno in bronasto medaljo. "Za nas je to težek boj. Fischer ima močno ekipo. Flüge.de je naredil v dveh letih s pomočjo stricev in ostalega sorodstva tak korak naprej, da se je težko z njimi boriti. Motiv nam je, da naši fantje ostanejo pri nas. Da drugi vidijo, da je naš material dober in se bo še kdo odločil za vstop v našo ekipo," je o dvoboju s konkurenco dejal Aljoša Branc, ki skrbi za servis Elanovih smuči v naši reprezentanci.

Da sta smuči hitri na mizi, je pomembno vzdrževanje le-teh. Branc pred tekmami pripravi bazično osnovo za smuči, nato pa s finesami (praški, tekočine, spreji - material izbere na podlagi vremenskih pogojev) doda še tisto piko na i, da so v popolnosti pripravljene za skakalca.

Posebnih testov kot pri smučarskih tekačih nimajo, saj je to težko izvedljivo, pravi Branc: "Jaz se ne upam spustiti dol po skakalnici (smeh, op.p.). Ne morem testirati na takšen način. Testirajo se drsne obloge. Naredimo smučko in se jo testira. Špure so povsod ledene, zamrznjene. Če sonce sije, je nato malce vode na ledu in je treba prilagoditi vse skupaj. Kot je bilo tu v Predazzu. Moraš biti specialist za led. Meni je izziv, kadar je slabo vreme – sneg ali dež. Takrat se vidi, kdo ima izkušnje še od prej, ko se bile naravne špure. To mi je velik izziv in takrat tudi dobro gremo. Določeno znanje imam od prej in ga zdaj v težkih razmerah s pridom uporabljam."

Trinajst let že pripravlja Aljoša smuči tistim, ki tekmujejo z "elankami" in v tem času je delal s številnimi znanimi skakalnimi asi. Tudi s Primožem Peterko: "Ujel sem ga pri zadnjem triumfu in nato delal z njim, ko se je pobiral. Vseskozi smo mu stali ob strani, ko se je vračal. Na žalost mu ni uspelo, kakor si je zamislil, vendar smo ga podpirali z materialom. On je bil drugačen posebnež, kot sta denimo Peter Prevc in Jaka Hvala. Primož mi je dejal: 'Verjamem, da mi boš dal najboljši material. Moja naloga je, da dobro skočim in bo tudi smučka dobra.' Peter se denimo ne izgubi v materialu. Nekateri so takšni skakalci, da dobijo en par smuči in jim ga ne moreš več vzeti nazaj. Prevc je premišljen in velikokrat sam pride z idejo, da bi skakal z drugim tipom smuči. V moji dolgi karieri je eden prvih skakalcev, ki najprej pomisli, si pogleda video, me povpraša za mnenje, nato pa se odloči, s katerimi smučmi bo skakal. To funkcionira pri nama. Tudi z Jako skušam delati v tej smeri, vendar je drugačen. Jaka si nekaj zada in pri tem za zdaj vztraja. "

Branc je nenehno z ekipo na tekmah svetovnega pokala, v tej sezoni je izpustil le tekmi v Saporu na Japonskem. V avtu pa mu družbo delata ravno Elanovca Peter Prevc in Jaka Hvala. "Peter v avtu sedi zraven mene. Zdaj se je pridružil še Jaka. Velikokrat debatiramo o različnih stvareh. Pogovori so zelo odrasli kljub njunim letom. Zame so njuni uspehi velika nagrada in mi to ogromno pomeni," je dejal Aljoša in spregovoril tudi o podpori, ki jo nudi Elan našim mladim skakalcem: "Peter je imel denimo v Predazzu tri pare smuči, doma pa jih ima lahko kolikor hoče. Veliko smo vlagali v mlade fante. Prvi rezultati so zdaj tukaj. Če smučka ne funkcionira, je odziven čas pri priskrbi nove kratek. Hitro se jo zamenja. Imajo pa fantje različne modele. Peter ima svoje smuči, Jaka svoje, Pungertar pa spet drugačne. Mislim, da smo podjetje, ki ima trenutno največ modelov smuči in tudi najbolj individualno delamo s skakalci," je zgodbo o podpori slovenskim skakalcem zaključil Aljoša Branc.

Ne spreglejte