Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2023,
14.51

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Taja Bodlaj Katra Komar Ajda Košnjek Nika Prevc Nika Prevc Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec smučarski skoki

Sobota, 7. 10. 2023, 14.51

7 mesecev, 2 tedna

smučarski skoki, grand prix, klingenthal

Dvojna slovenska zmaga: Ema Klinec za las ugnala poletno zmagovalko Niko Križnar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Ema Klinec | Ema Klinec je zmagovalka zadnje posamične tekme poletnega grand prixa. Prav na vseh je zmagala Slovenka, pred tem je šestkrat slavila zmagovalka skupnega seštevka Nika Križnar. | Foto Vid Ponikvar

Ema Klinec je zmagovalka zadnje posamične tekme poletnega grand prixa. Prav na vseh je zmagala Slovenka, pred tem je šestkrat slavila zmagovalka skupnega seštevka Nika Križnar.

Foto: Vid Ponikvar

Finale poletne sezone v smučarskih skokih za ženske v Klingenthalu je minil povsem po slovenskih notah. Ema Klinec (247,2 točke) je dobila zadnjo tekmo velike nagrade v Nemčiji. Klinčeva, ki se je reprezentanci priključila šele na zadnji postojanki v Rasnovu, je zgolj za 0,8 točke ugnala rojakinjo Niko Križnar (246,4) na drugem mestu. Na tretjem mestu je po finalnem padcu vodilne po prvi seriji Alexandrie Loutitt končala Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger.

Križnarjevi, ki je bila na vrhu v poletni sezoni, saj je pred tem na tekmah za VN nanizala šest zaporednih zmag, je v finalu sicer uspelo doseči daljavo dneva s skokom, dolgim 141,5 metra. Že pred zadnjimi tekmami pa je osvojila tudi skupni seštevek poletja.

Sama si je želela še sedmo zmago v nizu, a se ji je ta za manj kot točko izmuznila iz rok, vendar je ostala v slovenskih rokah, saj se je na najvišjo stopničko povzpela Klinčeva.

Do točk so od Slovenk na finalu sezone prišle še Nika Prevc (198,7 točke) na devetem mestu, Taja Bodlaj (181,1) na 15. ter Ajda Košnjek (145,5) na 24. mestu.

Slovenke so osvojile tudi poletni pokal narodov, saj so zmagale pred Japonkami in Kanadčankami.

Padec Loutittove v finalu

Po prvi seriji je bila sicer na vrhu kanadska svetovna prvakinja iz Planice Alexandria Loutitt, ki pa je v finalni seriji padla in končala na 25. mestu. Kot so po tekmi sporočili iz Mednarodne smučarske zveze (Fis), se pri padcu ni poškodovala.

Vse skupaj še slajše, ker je tu vsa konkurenca

"Danes sem končno tudi na tekmi skakala zelo dobro. Oba skoka sta bila vrhunska, zato sem zelo vesela, da sem izkušnjo iz Rašnova obrnila sebi v prid. Zelo lepo. Z Niko sva bili v Rašnovu zelo skupaj, prav tako tudi danes. Rada bi ji čestitala za izjemno poletje, res je dokazala, da so bili njeni skoki na vrhunski ravni vso sezono. Tu je bila vsa konkurenca, zato je vse skupaj še slajše. Zdaj imamo res veliko motivacijo, veselje za nadaljnje delo. Verjamem, da se bomo tudi v zimi še tako veselili, a seveda je treba ostati zbran," je bila zadovoljna Klinčeva.

Nika Križnar je po šestih zaporednih zmagah zasedla drugo mesto. | Foto: Grega Valančič Nika Križnar je po šestih zaporednih zmagah zasedla drugo mesto. Foto: Grega Valančič

Križnarjeva: Cilja popolnoma sicer nisem izpolnila, a vseeno si to vzamem kot zmago

"Lahko rečem, da cilja sicer nisem popolnoma izpolnila, a vseeno to štejem kot zmago. Čez vse tekmovanje sem morala ostati mirna, veter se je menjal in v takem primeru ni varno iti 'na glavo'. Res sem poskušala ostati zbrana. Tekma je bila res težka, sploh finalna serija, na katero sem šla z mešanimi občutki, nisem ravno vedela, v kaj se podajam. Sem pa vesela, da sem naredila to, kar sem si zaželela. Tudi najdaljši skok. Imela sem precej višine, iskreno sem se v nekem trenutku malo ustrašila, ostala za smučko. Vseeno sem zelo zadovoljna. Tudi z rezultati vse ekipe. Vesela sem, da je tudi Emi uspelo ostati mirna po tako dolgem čakanju. To je kar težko, v čevljih imamo zagozde, noge zato postanejo omrtvičene. Zelo sem ponosna na vso ekipo, super delamo. Tudi mlajši dekleti sta poskakali, kot se spodobi. Hvala vsej ekipi, od trenerjev do serviserja in novega fizioterapevta," pa je po drugem mestu dejala Križnarjeva.

V nedeljo sledi še mešana ekipna tekma, naslednja posamična preizkušnja pa skakalke čaka v sredo, ko se bodo popoldne od 16. ure merile za naslove državne prvakinje v Kranju.

Dominik Peter
Sportal Švicarski skakalec bo izpustil sezono
Ema Klinec
Sportal "Smo pač v športu in se je treba prilagajati"
Predstavitev reprezentanc SZS
Sportal Izziv je ostati najtrofejnejša športna organizacija v Sloveniji #video
Ne spreglejte