Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
13.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Natisni članek

doping Teja Gregorin

Torek, 19. 12. 2017, 13.02

6 let, 4 mesece

Dopinški grehi so Gregorinovi odnesli dosežke iz Vancouvra, kaj bo z medaljo iz Sočija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

4

Teja Gregorin | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska biatlonka Teja Gregorin, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 osvojila bronasto medaljo, je zaradi pozitivnega dopinškega testa na olimpijskih igrah v Vancouvru štiri leta prej, po odločitvi disciplinske komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja ostala brez dosežkov, zabeleženih v Vancouvru. Gregorinova, ki se je zaslišanju pred disciplinsko komisijo MOK odovedala, se lahko pritoži na Mednarodno športno razsodišče.

Disciplinska komisija je o svojo odločitvi že včeraj obvestila Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU), ta pa je z današnjim sporočilom za javnost o epilogu primera Gregorin obvestila širšo javnost.

26. oktobra se je na novinarski konferenci opravičila vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadela.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida 26. oktobra se je na novinarski konferenci opravičila vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadela. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V poročilu je zapisano, da se Gregorinovi črtajo vsi dosežki, doseženi na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010. 37-letna biatlonka je bila takrat peta na tekmi s skupinskim štartom, deveta v šprintu in zasledovanju, osma v štafeti in 36. na individualni preizkušnji.

Gregorin | Foto:

Spomnimo: Sporne urinske vzorce so Teji Gregorin odvzeli februarja 2010 na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru, nato pa naknadno testirali vzorec B, ki je pokazal na sum zlorabe prepovedanih sredstev (rastni hormon).

Gregorinovo je zveza IBU zaradi domnevne zlorabe dopinga pred mesecem in pol začasno suspendirala.

Bronasta olimpijska medalja, ki jo je leta 2014 osvojila v Sočiju, ostaja v njeni lasti. | Foto: Sportida Bronasta olimpijska medalja, ki jo je leta 2014 osvojila v Sočiju, ostaja v njeni lasti. Foto: Sportida

Gregorinova, ki se je zaslišanju pred disciplinsko komisijo Moka odpovedala, se lahko na odločitev pritoži na Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani, nato pa ji bo protidopinški odbor IBU izrekel končne sankcije.

Glede na to, da poročilo ne omenja njenega nastopa na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 gre sklepati, da bronasta olimpijska medalja ostaja v njeni lasti.

Teji Gregorin so zaradi dopinških grehov črtali dosežke iz Vancouva, bi ji morali vzeti tudi medaljo iz Sočija? Da, pozitivni učinki dopinga ostanejo za vedno.

  • Da, pozitivni učinki dopinga ostanejo za vedno.
    59,26 %
    224 glasov
  • Ne, šlo je za enkratni dogodek.
    23,54 %
    89 glasov
  • Ne vem, težko se odločim.
    17,20 %
    65 glasov
Oddanih 378 glasov

SZS še brez komentarja

Na Smučarski zvezi Slovenije o vsem skupaj še nimajo komentarja postopek namreč še ni zaključen. "Teja se zdaj lahko pritoži na CAS, v kolikor bo to storila, bo postopek trajal nekoliko dlje, lahko se pa temu odpove. Sledi zaslišanje na IBU in na podlagi kazni, ki bo izrečena na IBU, bo lahko tudi SZS potegnila določene konsekvence, določene stvari, ki so navedene v pogodbah. Zaenkrat pa zadeve še ne moremo komentirati, ker še nismo stranka v postopku," je v imenu SZS danes povedal njen tiskovni predstavnik Tomi Trbovc.

S prošnjo za komentar smo se obrnili tudi na Tejo Gregorin. Odgovor še čakamo.

Ne spreglejte