Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
10.44

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

alpsko smučanje Zermatt/Cervinia

Petek, 10. 11. 2023, 10.44

5 mesecev, 3 tedne

težave pod Matterhornom

Nova odpoved. Kako bo reagirala Fis?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Zermatt | V Zermattu zaman čakajo na lepše vreme.  | Foto Guliverimage

V Zermattu zaman čakajo na lepše vreme.

Foto: Guliverimage

Ta konec tedna bi morala biti pod Matterhornom oziroma v Zermattu in Cervinii dva moška smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev z visokimi denarnimi nagradami. Možnosti za izvedbo so zaradi slabe vremenske napovedi polovične, obenem pa veliko prahu v Švici in Italiji že nekaj časa dvigajo kritike okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Po drugem četrtkovem treningu so zaradi novozapadlega snega in močnega vetra odpovedali tudi današnjega. Smukaški preizkušnji sta predvideni v soboto in nedeljo ob 11.30, če bo vreme nagajalo, je mogoč še termin v ponedeljek.

Zermatt
Sportal Smukači ostali brez drugega treninga

Zgodbo o novem prizorišču tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju pod Matterhornom je pripravila avstrijska tiskovna agencija APA, ki v uvodu izpostavlja 50-odstotne možnosti za izvedbo smuka, uničevanje ledenikov ter drugo najvišjo posamično nagrado v alpskem smučanju po klasiki v Kitzbühlu.

Na prvem smuku, ki se začne v eni in konča v drugi državi, bi morali tekmovalci in tekmovalke nastopiti že lani, a sta zaradi pomanjkanja snega preizkušnji odpadli.

Tokrat sicer snežne razmere niso vprašljive, a je napovedano slabo vreme s prekomernim sneženjem in močnim vetrom, ki ogrožata tudi letošnjo izvedbo. Na enakem prizorišču naj bi sicer naslednji konec tedna izpeljali tudi ženska smuka, na katerih namerava nastopiti slovenska šampionka Ilka Štuhec.

Otmar Striedinger
Sportal Krst smukaške proge pod Matterhornom uspel

Tudi v petek ni šlo. Bo šlo za vikend? Mogoča je prestavitev na ponedeljek.

V četrtek je odpadel drugi trening, danes bi moral na 3,8 kilometra dolgi progi Gran Becca potekati trening, a je tudi ta odpovedan. Sprva so zaradi močnih sunkov vetra start treninga prestavili s 3700 na 3500 m nadmorske višine oziroma na start ženske tekme, ki bo prihodnji teden. Kasneje je sledila še uradna odpoved tretjega in zadnjega treninga zaradi novozapadlega snega.

V kolikor bo vreme motilo spored konec tedna, smuka bosta tako v soboto kot nedeljo na vrsti ob 11.30, je po besedah organizatorjev mogoč tudi ponedeljkov nadomestni termin.

Današnje razmere skozi oči Manuela Schwarza:

Fis si želi na vse pretege sezono hitrih disciplin začeti prav s posebno tekmo Zermatt/Cervinia, a je za zdaj prizorišče neusmiljeno do organizatorjev.

"Če pogledajo ta termin, morajo pač organizatorji računati s tem, da so možnosti za izvedbo tekmovanja 50 : 50. Lahko sicer ujameš kak dober teden, kar zadeva vreme, ampak če imaš na sporedu nekaj treningov in nato dva smuka ..." ni želel misli končati glavni trener avstrijske reprezentance Marko Pfeifer.

Štuhčeva raje na Norveško

Iz avstrijske reprezentance sta iz Zermatta zaradi slabe vremenske napovedi in priprav na domači slalom v Gurglu prihodnji teden (18. november) že predčasno odpotovala Marco Schwarz in Johannes Strolz, piše APA.

Že prejšnji teden se je ekipa Ilke Štuhec ravno zaradi nestabilnih vremenskih razmer odločila, da zadnje snežne priprave pred začetkom sezone prestavi s Zermatta na Norveško.

Visoke nagrade in kritike Greenpeacea 

Proga Gran Becca sicer poteka v dveh državah. Start je v Švici na 3.700 metrih nadmorske višine pod Matterhornom, cilj pa v italijanskem Laghi Cime Bianche na 2.835 metrih. Mejni prehod med obema državama so organizatorji označili s posebnim obokom. Obenem so zagotovili tudi drugo najvišjo denarno nagrado v sezoni alpskega smučanja.

Zmagovalec enega od obeh smukov bo namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bo tudi bon za vzpon na Matterhorn. | Foto: Guliverimage Zmagovalec enega od obeh smukov bo namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bo tudi bon za vzpon na Matterhorn. Foto: Guliverimage

Zmagovalec enega od obeh smukov bo namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bo tudi bon za vzpon na Matterhorn. Če bi kdo od smučarjev dobil oba smuka, bi poleg 125 tisoč evrov prejel še dodatnih 52 tisoč evrov. Za zmago v Kitzbühlu je sicer za zmagovalca klasičnega sobotnega smuka predvidena denarna nagrada sto tisoč evrov.

Toda švicarsko-italijanski dogodek je zaradi slabega vremena v celoti vprašljiv, obenem pa to le dodatno priliva olje na ogenj kritikov, ki v tem vidijo le ogromen marketinški trik, in to na škodo ranljivih ledenikov.

"V času podnebne krize je absurdno uporabljati težko opremo za pospeševanje uničevanja zadnjih ledenikov. Fis mora ustaviti to uničevanje in zaščito ledenikov vključiti v statute kot eno glavnih zavez," pa APA povzema strokovnjakinjo združenja Greenpeace Ursulo Bittner.

Na obeh straneh državnih meja so sicer pretekli mesec stekle preiskave zaradi krčenja ledenikov za pripravo delov prog.

Ilka Štuhec
Sportal Spremenjen načrt Ilke Štuhec
Ne spreglejte