Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 11. 2020,
4.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

1

Natisni članek

svetovni pokal Tina Maze Andrea Massi Valerio Ghirardi

Petek, 27. 11. 2020, 4.05

3 leta, 5 mesecev

TiNA MAZE IN ANDREA MASSI O SMRTI VALERIA GHIRARDIA

Tina Maze in Andrea Massi: Boleče slovo od trenerja, gospoda, brata

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

1

Tia Maze in valerio Ghirardi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Vrhunski trener, izjemen človek. Gospod," ob smrti italijanskega smučarskega trenerja Valeria Ghirardija v en glas poudarjata slovenska smučarska šampionka Tina Maze ter njen partner in dolgoletni športni vodja Andrea Massi.

Valerio Ghirardi,
Sportal Umrl je čarovnik linij, ki je usmerjal tudi Tino Maze

Fotografija in osnovni podatki o smrti italijanskega trenerja Valeria Ghirardija, ki je deloval v močni italijanski smučarski reprezentanci in pozneje paraolimpijski ekipi, pustil močan pečat v Team to aMaze in kariero sklenil v kanadski izbrani vrsti, zadostijo osnovnim kriterijem informativne funkcije medija. Novinarji, ki smo ga srečevali v karavani svetovnega pokala, ga lahko kot dopolnilo označimo za umirjenega in prijaznega sogovornika, predvsem pa za predanega, strokovnega in zelo osredotočenega smučarskega delavca. Žalostno zgodbo o izgubljeni bitki z rakom, ki je bil usoden za 58-letnega moža ter očeta dveh otrok, pa lahko sklene le oris poglobljenega osebnega vpogleda. Zanj sta poskrbela Tina Maze in Andrea Massi.   

Vedela sta za njegove zdravstvene težave, saj sta tudi po koncu skupnega sodelovanja leta 2015 in formalno še na poslovilni tekmi leta 2017 ohranjala stike z njim. Še v pretekli nogometni sezoni sta ga povabila v Videm, kjer je pri Udineseju gostoval Torino, katerega velik navijač je bil. Vseeno je bila sredina jutranja novica o smrti tudi zanju velik šok. Tako Massi tudi po tem, ko se je poskušal umiriti, ni mogel prikriti cmoka v grlu, tresočega glasu in na trenutke solz. "Bil je … Ostal bo nekaj posebnega v mojem in najinem življenju. Človek. Prijatelj. Brat. Zelo rada sva se imela," je dejal Massi, ki ga je spoznal že krepko pred uradnim prestopom v tekmovalno ekipo Team to aMaze.

Valerio Ghirardi (1962-2020) | Foto: Sportida Valerio Ghirardi (1962-2020) Foto: Sportida

"Brat, čeprav tako zelo drugačen"

Poznanstvo sega v leto 1998, ko je Massi, tedaj še "številka 0 v smučarskem svetu", kot sam pravi, s pomočjo znancev v Cortini d'Ampezzo prišel do akreditacije za ženske tekme svetovnega pokala, se izmuznil redarjem in se znašel ob tekmovalni progi. Postavil se je prav pod Ghirardija. "Vlekel sem na ušesa, kaj svojim tekmovalkam na čelu z Isolde Kostner sporoča največji smučarski strateg tistega časa. Očitno sem bil dobro skrit, saj me ni opazil, čeprav sva se o tem pozneje večkrat pogovarjala," pripoveduje Massi, ki je kmalu vzpostavil stik z njim.

Vključitev v strokovni štab je bila Massijeva dolgoletna želja. "Smučarski krog je zelo zaprt. Težko je dobiti osebo, ki lahko v ekipi vse leto deluje na visokih psiholoških, strokovnih in tehničnih obratih. Zanj sem vedel, da je velik strokovnjak. Imel je občutek za linije in bogate izkušnje. Po drugi strani pa je bil velik človek. Bil je izjemno karizmatičen. Tudi zaradi tega je ob združitvi moči leta 2014 takoj prišlo do 'klika'. V trenutku smo se ujeli. On in Tina. On in jaz. Pa čeprav sva bila tako zelo drugačna. On kognitiven, jaz impulziven. On tih, jaz glasen," pripoveduje goriški idejni oče samostojne poti najboljše slovenske smučarke.

tina maze | Foto: Sportida Foto: Sportida Tina Maze: Amortizer med Andreo in mano

"Valerio je v ekipo prišel v letih, ki so bila zame izjemno težka. Takrat smo namreč naš pogon vlekli, kolikor smo zmogli. Ni bilo preprosto. Bil je človek, ki se je znal postaviti med Andreo in mano. Amortizer. Kot velik profesionalec se je vklopil v našo zgodbo in prispeval velik delež. Super oseba, dober trener, a ne nekdo, ki bi s svojimi idejami silil z glavo skozi zid in posledično škodoval športniku," o svojem zadnjem smučarskem trenerju v dolgi in bogati karieri pripoveduje Tina.

Veliki kristalni globus, prva odličja na velikih tekmovanjih in dve zlati olimpijski kolajni je osvojila pred njim. Ji je pa pomagal do izjemnih rezultatov v sezoni 2014/15, katerih krona je bilo svetovno prvenstvo v Vailu z dvema zlatima in eno srebrno kolajno. "To je bil eden od mojih vrhuncev. Na nobenem predhodnem velikem tekmovanju nisem bila tako uspešna," pravi 37-letna Črnjanka, ki že več let živi v Gorici.

Prek Andree ga je seveda spoznala že krepko pred tem. "Vedela sem, da je velik strokovnjak za hitri disciplini. Od njega sem se veliko naučila. Name je prenesel predvsem to mirnost, ki jo zahteva smuk. Takšen je bil tudi njegov značaj. Miren, a globok. Ni bil konflikten ali nervozen tip, zato je bilo sodelovanje z njim lepo. Zame uspešno. Vem pa, da je tudi njemu veliko pomenilo, da se je z nami vrnil na najvišjo raven svetovnega pokala," pravi večkratna svetovna in olimpijska prvakinja.  

Tina Maze, Andrea Vianello in Valerio Ghirardi v sezoni 2014/15 | Foto: Sportida Tina Maze, Andrea Vianello in Valerio Ghirardi v sezoni 2014/15 Foto: Sportida

Trener in trener za stebrom

Ob brskanju po spominih se je Massi, ki je delovanje ekipe rad primerjal z indijansko družino in z rojakom tudi tukaj hitro našel skupni jezik, ustavil pri prelomni jeseni 2014. Najprej pri 25. oktobru 2014, ko je Mazejeva sezono odprla z 22. mestom. "Nikakor se nisem mogel sprijazniti z njenim pristopom. Norel sem do tretje ure zjutraj. Valerio me je poslušal, miril, povedal svoje. Ob koncu je položil roko na mizo in mirno dejal: 'Massi, v Levi gremo po stopničke!' Vstal sem in mu odvrnil, da odhajamo po zmago," pripoveduje vodja Tinine ekipe.

Zgodba se tu še ne konča povsem. Pred omenjenim slalomom v Leviju je nato v ekipi prišlo do kratkega stika med ključnima protagonistoma. "S Tino sva bila sprta. Na tistem slalomu je Valerio vodil tekmo. Jaz sem se skril za enega od stebrov in Tini prek njega pošiljal sporočila. Končalo se je z zmago," se je vendarle nasmehnil Andrea. To je bila tudi zadnja Tinina slalomska zmaga, sicer pa ena od skupno 26 v svetovnem pokalu.    

Kolaž | Foto: Sportida Foto: Sportida

Andrea Massi in Diego Armando Maradona

Življenje Andree Massija je delno povezano tudi z argentinskim nogometnim bogom Maradono, ki je umrl vsega nekaj ur pred Ghirardijem. Ko je za mnoge najboljši nogometaš vseh časov igral v Neaplju, sta se namreč na kratko srečala v Rimu. Massi je bil tedaj študent rimske fakultete za šport, ki je pripravljala testiranja za nogometaše. "Ob 8. uri naj bi se začelo testiranje. Točen kot ura je prihrumel s svojim ferrarijem f40. Zanj je bilo to testiranje, za vse, ki smo bili tam, pa priložnost videti genialne in elegantne gibe. Da je nekaj posebnega, bi videli vsi, razen slepih ljudi. Genialnost tega vsega 165 centimetrov visokega moža sem občudoval tudi jaz, čeprav sem kot pomočnik pomočnika pomočnikov le lepil reflektorje kamer na sklepe za testiranje laterizacije gibov," je dejal Massi.
Aluminij Maribor Martin Milec
Sportal "Primer Martin Milec" ali kako bi ravnal Andrea Massi
Sportal Žan Kranjec: Nikoli ne veš, kdaj te ujame virus
Petra Vlhova
Sportal Petra Vlhova še do tretje zmage v nizu
Ne spreglejte