Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
4. 1. 2022,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

novoletna turneja Innsbruck Peter Žonta Primož Ulaga Peter Prevc Peter Prevc

Torek, 4. 1. 2022, 4.00

2 leti, 5 mesecev

Trije Slovenci utišali skakalno srenjo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
Peter Prevc | Peter Prevc je pred šestimi leti zmagal na Bergislu in nato v Bischofshofnu potrdil skupno zmago na novoletni turneji. | Foto Guliverimage

Peter Prevc je pred šestimi leti zmagal na Bergislu in nato v Bischofshofnu potrdil skupno zmago na novoletni turneji.

Foto: Guliverimage

Danes je v Innsbrucku čas za tretjo tekmo novoletne turneje, na kateri so se v preteklosti že veselili slovenski skakalci. Na Bergislu so na najvišji stopnički stali Primož Ulaga, Peter Žonta in kot zadnji Peter Prevc. Bi lahko danes dobili družbo?

Rjoju Kobajaši
Sportal Kobajašiju kvalifikacije, Lovro Kos z najdaljšim skokom

Za skakalnico v Innsbrucku je značilno, da imajo skakalci na vrhu naprave lep razgled na avstrijsko mestece, ob doskoku pa se počutijo kot v areni, saj tribune v polkrogu objemajo doskočišče. Akustika je v rahli kotanji nekaj posebnega, a letos zaradi hitrega širjenja koronavirusa ne bo glasno. Gledalci namreč nimajo vstopa na prizorišče ob znameniti avstrijski skakalnici, ki bo gostila tretjo tekmo novoletne skakalne turneje.

Tekma v Innsbrucku

Današnja tekma v Innsbrucku se bo začela ob 13.30, slovenski pari pa so:

Lovro Kos (5) - Clemens Aigner (46), 
Anže Lanišek (9) - Stefan Kraft (42), 
Timi Zajc (15) - Dawid Kubacki (36), 
Karl Geiger (10) - Žak Mogel (41), 
Daniel Huber (4) - Peter Prevc (47).

Za slovenske skoke je bil Bergisel v preteklosti že srečen kraj. Prvič leta 1987, ko je Primož Ulaga stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Sedemnajst let pozneje je na zdajšnji konstrukciji, skakalnico so prenovili leta 2003, na vrhu stal Peter Žonta. Po prvi seriji je bil šele osmi, nato pa ga je v drugo ob pomoči vetra poneslo nad vse, turnejo pa je tisto leto končal na izvrstnem tretjem mestu.

Prenovljena skakalnica v Innsbrucku je bila srečen kraj tudi za Petra Žonto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prenovljena skakalnica v Innsbrucku je bila srečen kraj tudi za Petra Žonto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za skakalnico v Innsbrucku je značilno, da naredi izdatno selekcijo v boju za zlatega orla. Nič drugače ni bilo leta 2016, ko je Peter Prevc skočil do zmage in zlomil tekmece. Na skakalnici, ki mu pred tem ni prinašala zadoščenja. Veliko zmago na novoletni turneji je potrdil v Bischofshofnu.

V Innsbrucku je na odru za zmagovalce stal tudi Primož Peterka. Sicer ne na najvišji stopnički, saj je bil Moravčan leta 1997 drugi, a je dobil zagon, da je nato na zadnji postojanki kot prvi Slovenec osvojil prestižno turnejo štirih skakalnic.

Lovro Kos
Sportal Od skromnih želja do slovenskega junaka in rešitelja

Kos ne pojenja, Kobajaši se zdi kot v svojem svetu

Na znamenitem Bergislu je na odru za zmagovalce prav tako stal Lovro Kos, trenutno tretji v razvrstitvi 70. izvedbe novoletne turneje. A so bile lani tekme v okviru celinskega pokala. Osvojil je tretje in peto mesto. V luči letošnjega boja za vidnejšo uvrstitev na prestižni turneji je ta podatek spodbuden. Da mu skakalnica leži, je pokazal tudi v ponedeljek. Na prvem treningu je imel drugi dosežek, kvalifikacije pa je končal na visokem petem mestu.

"Imel sem še nekaj rezerv. Ta skok je bil res kar vrhunski. Še vedno ciljam, da bom na vseh štirih prizoriščih osvojil točke, prikazal dobre skoke," je ponedeljkov dan za nacionalno televizijo pokomentiral Kos.

Lovro Kos je v odlični formi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lovro Kos je v odlični formi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za zdaj pa je videti, da je v svojem svetu Japonec Rjoju Kobajaši, ki drvi k drugi skupni zmagi na turneji štirih skakalnic. Začel je izvrstno in zmagal na obeh prvih postojankah. Najboljši je bil tudi v ponedeljkovih kvalifikacijah v Innsbrucku. Ob takšnem nadaljevanju pa se lahko ponovi sezona 2018/19, v kateri se je lahko pohvalil s pokrom zmag na novoletni turneji.

"Kobajaši je trenutno izjemno močan, tako da sem vesel drugega mesta. Nikoli nisem bil daleč, bile so le majhne napake, ki so imele velik vpliv na moje dosežke," je povedal Jan Hörl, ki se zaveda kakovosti japonskega skakalca.

Cene Prevc poletni grand prix
Sportal Cene Prevc predčasno zapušča novoletno turnejo

Vrstni red po dveh tekmah novoletne turneje

1. Rjoju Kobajaši (Jap) 593,2 točke
2. Markius Lindvik (Nor) – 13,2 točke
3. Lovro Kos (Slo) - 21,1
4. Markus Eisenbichler (Nem) - 21,1
5. Halvor Egner Granerud (Nor) - 29,8
6. Karl Geiger (Nem) – 32,3

17. Anže Lanišek (Slo) – 94,3
20. Cene Prevc (Slo) – 105,2 /zaradi osebnih razlogov je zapustil turnejo/
27. Peter Prevc (Slo) - 226,6
35. Timi Zajc (Slo) - 329,1
49. Žiga Jelar (Slo) - 474

Markus Eisenbichler
Sportal Pristranskost v skokih, letijo norveške puščice
Ne spreglejte