Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
18.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aspen

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 18.09

1 leto, 1 mesec

VIDEO: Junak "X Games" spet neverjetni Shaun White

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec preteklega tedna so v mondenem smučarskem središču v Coloradu potekale letošnje zimske igre X. Rekordno število gledalcev v Aspnu je znova razvajal Američan Shaun White.

Dvakratni olimpijski zmagovalec Shaun White je šestič zapored dobil tekmovanje v super snežnem žlebu (angl. Superpipe), za svoj finalni nastop pa je prejel oceno 98,00 točk, kar je zelo blizu perfektnih 100-ih točk. Vožnjo je začel s svojim prepoznavnim trikom ''backside air'', kjer je iz kanala poletel kar sedem metrov in 34 cm in lasten rekord popravil za en čevelj oziroma 30,48 cm. Nato je izvedel še naslednje trike: ''back-to-back double 1080", "Cork 5", "double Mctwist 1260" in"frontside double Cork 1260". Če vam te izrazi ne povejo ničesar, vam predlagamo, da si pogledate naslednji video z zmagovalno vožnjo ''norega" Američana:

Skupno je na igrah X osvojil že sedem zlatih medalj v snežnem žlebu in pet v slopestylu, kjer je bil letos ''šele'' peti. Dvanajstim zlatim medaljam pa je treba pripisati še tri srebrne in dve bronasti. Gre brez dvoma za največjega zvezdnika deskanja na svetu. ''Šesto leto zapored! To je noro. Občutki so čudoviti. Ne vem, če sem bil že kdaj tako osredotočen kot tokrat," je dejal White, ki mu je žal, da v finalu ni nastopil Švicar Iouri Podladtchikov, zmagovalec kvalifikacij, ki je nato zbolel: "Poslal mi je sms in se upravičil. Vem, kako je, ko ne moreš nastopiti. Škoda, rad tekmujem z njim, saj me še dodatno motivira."

Pri dekletih je v snežnem žlebu tretjo zaporedno zmago na igrah X slavila Američanka Kelly Clark, a tako tesno še ni bilo, saj je zmagala za pičlih 0,33 točke pred rojakinjo Eleno Hight. ''Zmagala sem z minimalno razliko, a danes ni šlo za mojo zmago, temveč za to, kaj je Elena naredila za žensko deskanje. Ponosna sem nanjo," je 29-letna zmagovalka pohvalila šest let mlajšo kolegico. V spodnjem videu si lahko ogledate zmagovalno vožnjo Clarkove:

McMorris v slopestylu z rekordno oceno

Zmagovalec tekmovanja v slopestylu je postal Kanadčan Mark McMorris, ki je tako ubranil lansko zlato medaljo, zmagovalna ocena 98,00 pa je najvišja v zgodovini iger X. ''Prišel sem, da odpeljem vožnjo, ki sem jo želel in to mi je uspelo, tako da sem navdušen," je dejal šele 19-letni deskar. Drugi je bil z oceno 90,00 točk Maxence Parrot, ki je še leto mlajši, tretji pa izkušeni Belgijec Seppe Smits. Slednji kljub 21 letom šteje za izkušenega, saj tekmuje že od leta 2000. Oglejte si zmagovalno vožnjo McMorrisa, ki jo je zaključil s "triple Corkom 1440":

Pri dekletih je v tej disciplini zmagala Američanka Jamie Anderson, ki je prav tako ubranila lansko zmago, skupno pa osvojila že četrto zlato na igrah X. ''Počutim se odlično. Tako sem vesela, da sem tukaj – živa in zdrava," so bile besede Američanke po zmagovalni vožnji, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu. Srebro je odšlo na Češko, bron pa v Kanado.

Ne spreglejte