Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2018,
10.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Špela Rogelj Ema Klinec Ema Klinec Stane Baloh Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Sobota, 20. 1. 2018, 10.29

6 let, 4 mesece

Zao, ekipna tekma, ženske

Slovenke na Japonskem spisale zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
ema klinec sp lahti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenske smučarske skakalke so na ekipni tekmi na Japonskem prvič v zgodovini skočile na zmagovalni oder. Zaostale so le za domačinkami, ki so prepričljivo zmago slavile s 55 točkami prednosti. Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra so stopile Rusinje. Za varovankami Stana Baloha so zaostale deset točk.

Slovenke so tekmo odlčno odprle. Urša Bogataj je bila z 90 metri nedosegljiva prav za vse konkurentke v prvi skupini. Druga je bila Japonska, tretja pa Rusija. V drugi skupini Špela Rogelj ni poskrbela za daljavo skupine, pristala je pri 84,5 metra, tako da so vodstvo prevzele Japonke. Ema Klinec je nato ponovila daljavo Rogljeve, domačinke pa so se po skoku Juki Ito še oddaljile.

Odličen skok v finalni skupini je uspel Niki Križnar, ki je pristala pri 91,5 metra, Sara Takanši pa je s 93 metri potrdila prvo mesto po polovici tekme.

V finalu potrdile zmagovalni oder

V drugi seriji je Bogatajeva prva med našimi z nekoliko višjega zaletišča zaradi slabih vremenskih razmer skočila 88,5 metra, Japonke pa so po petih skokih pred Slovenijo vodile za 19,3 točke. Njihova prednost pred Slovenkami, ki jih je Rogljeva z 82 metri obdržala na zanesljivem drugem mestu, se je v nadaljevanju le še višala. Ob koncu po drugih skokih Klinčeve in Križnarjeve je znašala skoraj 55 točk. Slovenke se veselijo drugega mesta. | Foto: Vid Ponikvar Slovenke se veselijo drugega mesta. Foto: Vid Ponikvar

Slovenke so tako na drugi ekipni tekmi v zgodovini prvič stopile na stopničke, Rusinje so na tretjem mestu zaostale deset točk.

"Neverjetno"

"Super je. Vse po vrsti smo zadovoljne, a vse se tudi zavedamo, da imamo še veliko rezerv. Jaz se jih zavedam, predvsem pri doskoku, kjer sem se v finalu lovila, predvsem pri vožnji v iztek. Tehnično so skoki videti zelo lepi. Res smo vse zelo zadovoljne po tem skupnem uspehu in drugem mestu. To je nekaj neverjetnega. Po pristanku v finalni seriji me niti ni skrbelo, pred skokom pa sem v mislih imela sproščenost in to, da mi uspe podoben skok kot v prvi seriji. Na vremenske razmere se nisem osredotočala, z mislimi sem bila čisto drugje. Nisem imela v mislih, kako piha veter, ali sneži ali ne, samo skočila sem, tako kot preostala dekleta, in to je to. Vesele smo in upam, da te skoke prenesemo še naprej na Ljubno," je po drugem mestu povedala Križnarjeva.

Pogled trenerja Staneta Baloha

Stane Baloh | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Veselimo se rezultata, ne glede na to, da smo kakšen meter na skakalnici pustili pri vsaki tekmovalki. Na koncu šteje skupni rezultat in to je najpomembneje. Vesel sem jaz, vesel je Primož (Primož Peterka, op. a.), vesela so dekleta. Že v Hinterzartnu smo bili med favoriti, ampak če tega ne pokažeš na skakalnici, ostaneš brez. Danes nismo ostali brez stopničk, res je, da Nemke nimajo popolne ekipe, a smo pokazali tako dobre skoke, da je drugo mesto lep uspeh."

V nedeljo sledi še posamična tekma, nato pa se bo karavana preselila na Ljubno.

Izidi

1. Japonska            761,7 (Kaori Iwabuchi, Yuka Seto, Yuki Ito, Sara Takanashi)
2. Slovenija           706,8 (Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec, Nika Križnar)
3. Rusija              696,1 (Anastazija Baranikova, Aleksandra Kustova, Sofija Tihonova, Irina Avakumova)
4. Nemčija             672,1
5. Norveška            637,1
6. Avstrija            633,8
7. ZDA                 498,8
8. Kanada              462,9

 

Ne spreglejte