Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 1. 2016,
15.35

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aljoša Branc Peter Prevc Peter Prevc skoki novoletna turneja poleti zlata medalja Elan serviser

Torek, 19. 1. 2016, 15.35

4 mesece, 1 teden

Zaradi Petra Prevca je dobil cmok v grlu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Veliko koščkov je, da Peter Prevc sestavi celoten mozaik in kaže vrhunske predstave. Enega od teh predstavlja serviser Elanovih smuči Aljoša Branc, ki skupaj s Petrom potuje že dobrih šest let.

Slovenski junak te zime je brez kakršnega dvoma smučarski skakalec Peter Prevc. Sezono svetovnega pokala je začel z odločnim korakom, nato si je na novoletni turneji pokoril vso konkurenco, enako pa je storil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, kjer je osvojil zlato medaljo.

Da njegovi smučki odlično drsita po zaletni mizi, skrbi Elanov serviser Aljoša Branc, ki že vse od leta 1999 opravlja to nalogo. "Zame je to že 17. sezona. Začel sem na svetovnem prvenstvu v Bischofshofnu/Ramsauu. Svoje delo z veseljem opravljam. Kot mladoletnik nisem vedel, kaj bom počel. V smučeh sem se našel. Reševati težave mi je izziv in to imam rad. V 16 letih delovanja sem si nabral veliko izkušenj in vidim, kaj nekomu bolj ustreza," se je Branc spominjal začetkov.

"Dočakal maksimalno nagrado"

Takrat pa se Domen Prevc, ki je v tej sezoni zakorakal v svetovni pokal in prav tako skače na Elanovih smučeh, sploh še ni rodil: "To samo pomeni, da se tudi jaz staram ali pa, da že dolgo delam (smeh, op. p.)."

V vseh teh letih je doživel tako sladke kakor tudi grenke trenutke. Spomni se, da je štiri leta hodil naokoli, skakalci na slovenskih smučeh pa niso imeli vidnejših uspehov. "Bil sem pa zraven pri Primožu Peterki, ko je osvojil drugi veliki kristalni globus. Takrat sem bil še zelen v tem poslu. Imel sem vlogo pomočnika. Kot novinec sem vse skupaj videl skozi čudne oči. Nato sem vse pogosteje čutil željo, da bi z nekom rasel od mladinskih vrst do vrha. To bi bila zame kot sodelavca maksimalna nagrada. Dočakal sem jo na letošnji novoletni turneji in zdaj na svetovnem prvenstvu," se je Branc navezal na Petrova osrednja uspeha v tej sezoni.

"Peter je moj kopilot že vse od njegovega 17. leta"

Ko se naš skakalni šampion pelje po Evropi na prizorišča, se usede prav v Elanov kombi Aljoše Branca, v katerem jima zdaj družbo dela še šestnajstletni Domen. "Z očetom se sem ter tja srečamo in ni še nikoli nič rekel glede vožnje. Očitno mi tudi to nalogo zaupajo. Peter je sicer že dolgo časa moj kopilot in sva skupaj vse od njegovega 17. leta, ko je prvič stopil v avto."

V vseh teh letih sta se skupaj lahko veselila srebrnega in bronastega odličja na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, enak komplet medalje je osvojil na nordijskem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju leta 2013, bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu leta 2014, letos pa sta prišli na vrsto zlati lovoriki na novoletni turneji in poletih.

"Dve skriti želji sta se mi uresničili, tretja se bo marca"

Vsi ti uspehi pa Petra niso spremenili, poudarja Aljoša: "Prvič, ko se je peljal z mano, sem opazil, da je že dosti odrasel. Od vrstnikov je bil bistveno bolj. Skozi leta se je spreminjal. Ima punco, stanovanje, avto, odnos pa imava vedno na konstantni ravni. Z medaljami ni zrasel. Imava korekten prijateljsko-poslovni odnos. Domen je star 16 let in ima tudi že veliko stvari v življenju urejenih. Vidi se, da prihajata iz okolja, v katerem so jima bile dane prave vrednote."

Zadnja dva dosežka Petra pa sta čustvenega Branca, kakor sam sebi pravi, tako navdušila, da ni vedel, na kakšen način naj se veseli: "Občutek je fenomenalen. Ne znam sploh opisati. Nisem vedel, ali naj skočim od sreče ali kaj drugega. Občutkov je bilo ogromno. Načeloma sem kar čustven človek. Ob poslušanju Zdravljice sem dobil cmok v grlu. Solza sicer ni pritekla, cmok pa je bil. Po novoletni turneji je nekaj časa trajalo, da sem vse premlel. Moja skrita želja je bila, da bi s slovenskim skakalcem osvojil novoletno turnejo. Izpolnila se mi je, kakor tudi Petru. Druga želja se je izpolnila na svetovnem prvenstvu na Kulmu, tretja pa se bo marca v Planici."

Ne spreglejte