NATISNI PISAVA

16. zimske igre X

Deskarji na igrah X pisali zgodovino (video)

Avtor: Peter Kastelic

Aspen - Deskarji na prestižnih 16. zimskih igrah X, ki so potekale v mondenem Aspnu, so pisali zgodovino. Mark McMorris je osvojil dvojno krono, Shaun White pa je dobil maksimalno oceno v snežnem superžlebu.

Big Air (m)

Tekmo v "Big Air-u" je dobil Kanadčan Mark McMorris, ki je izvedel trik, ki na tekmovanjih ni uspel še nobenemu. "Backside triple cork mute 1440" mu je prinesel 49 od 50-ih možnih točk. Sam je enak trik uspešno izvedel že dvakrat, a nikoli na tekmovanju. Deskarskemu napredku so sledili tudi organizatorji, ki so zgradili še večjo skakalnico kot v prejšnjih letih in tako tekmovalcem omogočili skoke s trojnimi obrati. ''Sprva nisem verjel, da bomo izvajali trojne obrate, saj je bilo časa v zraku premalo. Če si se res močno odrinil, ti je uspelo, a je bil tudi pristanek bolj trd. Navdušen sem ,ker mi je uspelo pristati. To je moje prvo zlato na igrah X" je po tekmovanju razlagal 18-letni Kanadčan. Drugi je bil Norvežan Torstein Hormgo, ki mu je prav tako uspel isti trik, za katerega je dobil maksimalno oceno 50 točk, a je imel slabše ocenjen drugi najboljši skok. Tretji je bil še en Kanadčan, Sebastien Toutant, ki je najboljšo oceno dobil za svoj " double cork Cab 1260".

Zmagovalni skok Marka McMorrisa:

Slopestyle (m)

Le dan po tekmovanju v Big Air-u je McMorris osvojil še drugo zlato medaljo, tokrat v disciplini slopestyle, kjer je lani kot novinec osvojil srebro. Že za prvo vožnjo je prejel oceno 90,00 točk, v drugi, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu, pa je svojo oceno še izboljšal na 93,33 točke. ''Nekateri konkurenti so moji dobri prijatelji. Ko deskaš z ljudmi, s katerimi uživaš, je vse zelo zabavno," je preprost recept za uspel navedel 18-letni Kanadčan. Drugi je bil Američan Sage Kotsenburg (88,00), tretji pa Finec Peetu Piiroinen.

Zmagovalna vožnja Marka McMorrisa:

Snežni superžleb (m)

Shaun White ostaja največji med deskarskimi superzvezdniki. Ne le, da je preizkušnjo v snežnem superžlebu dobil petič zapored, temveč je za svojo finalno vožnjo prvič v zgodovini iger prejel maksimalno oceno 100 točk. ''To ne more biti res. Teh 100 točk sem čakal neskončno dolgo. Hvala vsem. Dejstvo, da nisem mogel nastopiti v slopestylu (tekmo je izpustil zaradi poškodbe gležnja, op.p.) me je zlomilo. Sedel sem z vrečko ledu na gležnju in se spraševal, če bom sploh lahko nastopil. To jezo sem sprostil v žlebu," je po tekmi povedal dvakratni olimpijski zmagovalec, ki je osvojil 12 zlato, skupaj pa že 17 medaljo na zimskih igrah X. Švicar Iouri Podladtchikov se je kljub odlični seriji finalnih voženj (90,00; 92,00 in 93,00) moral zadovoljiti s srebrno medaljo, bronm pa je osvojil Japonec Ryo Aono (86,00).

Popolna vožnja Shauna Whitea:

Deskarski kros (m):

V deskarskem krosu so zmagovalne stopničke zavzeli Američani. Že šesto zlato medaljo na zimskih igrah X je osvojil Nate Holland, drugi je bil Nick Baumgartner, tretji pa Jayson Hale. Finalno vožnjo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Finale moškega deskarskega krosa:

Slopestyle (ž)

Američanka Jamie Anderson je na zimskih igrah nastopila šestič in še šestič stopila na zmagovalne stopničke. Tokrat celo na najvišjo, potem ko je za svojo zadnjo finalno vožnjo prejela najvišjo oceno v zgodovini iger (95,33 točke). Druga je bila branilka naslova Finka Enni Rukajärvi, tretja pa Norvežanka Kjersti Oestgaard Buaas. ''Veliko truda sem vložila v učenje novih trikov. Občutek priti na vrh po lanskem tretjem mestu je odličen," je zmago komentirala 21-letna Andersonova.

Zmagovalna vožnja Jamie Anderson:

Snežni superžleb (ž)

Zlato medaljo v snežnem superžlebu je ubranila olimpijska zmagovalka iz leta 2002 Kelly Clark. Z zmagovalno oceno 93,66 je 28-letna Američanka tekmice prekosila kar za 10 točk. Njeni rojakinji Elena Hight in Hannah Teter sta osvojili srebro in bron.

Zmagovalna vožnja Kelly Clark:

Deskarski kros (ž)

Tekmovanje v deskarskem krosu je prepričljivo dobila Kanadčanka Dominique Maltais, zmagovalka svetovnega pokala v lanski sezoni. Druga je bila Bolgarka Aleksandra Jekova, tretja pa še ena Kanadčanka Maelle Ricker. ''Rada imam hitrost in rada imam progo. Želela sem si stopničk in zelo sem vesela, da mi je uspelo stopiti na najvišjo," je dejala zmagovalka, ki je imela že najhitrejši čas kvalifikacij.

Finale ženskega deskarskega krosa:

Preberite še:

Trdi pristanki deskarjev v Aspnu (video)

V ameriškem Aspnu potekajo zimske igre X. Velike skakalnice so bile za nekatere deskarje, ki so tekmovali v disciplini slopestyle, prevelik zalogaj. Nekaj trdih pristankov si oglejte v spodnjem videu.

Ko trik s snežnimi sanmi ne uspe (video)

V ameriškem Aspnu te dni potekajo prestižne zimske igre x. Svojo disciplino imajo tudi tekmovalci v prostem slogu s snežnimi sanmi. Colten Moore pri enem od svojih trikov ni imel sreče.

Foto: Getty Images
Video: YouTube

Ključne besede: X games, igre X, shaun white, merk mcmorris

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Sezona 2014/2015

Pregled tekmovanj za deskarje na snegu v sezoni 2014/2015

Sezona 2015/16

Alpski vlak Sölden - St. Moritz

Sezona 2014/15

Vse poti vodijo v Planico

Tina Maze

Vse o najboljši slovenski alpski smučarki.

Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Ugodno čiščenje poslovnih prostorov

Hitra odzivnost, izjemna kakovost, spoštovanje rokov, prilagodljivost in konkurenčne cene. Pokličite!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

oglasno sporočilo