NATISNI PISAVA

Predsednik Mednarodne smučarske zveze v pogovoru za Sportal

Kasper: Planica je večna

Avtor: Martin Pavčnik

Sölden - "Že sedaj, povsem na začetku tekmovalnih sezon svetovnega pokala, se veselim planiških tekem," je na slovenske športne duše popihal prvi mož FIS Gian Franco Kasper.

Ducat let na čelu krovne smučarske organizacije mu ni bilo dovolj. Še več, na letošnji volilni skupščini je zaman čakal na protikandidata. Sam pravi, da izzivov ne primanjkuje. ''Na vseh ravneh se bom s sodelavci trudil poskrbeti za nadgradnjo. Jasno, boj proti dopingu je že dobro desetletje na vrhu našega seznama. Tako bo tudi v prihodnje. Pri tej temi moramo vztrajati pri strogosti in ostrih sankcijah za kršitelje. Naj spomnim na našo ostro stališče do Rusije, ki si je prislužila ultimat. Razlik ne sme biti, sistem mora biti celosten. A ne gre le za doping. Trdo delamo tudi na drugih področjih. Sledimo spremembam in se jim prilagajamo. Skrbimo za veliko število tekmovanj in skušamo vključevati vse večje število mlajših. Dovolj pove podatek, da bo zgolj pod našim okriljem v novi zimi na sporedu kar 6400 tekem,'' razmišlja 66-letni smučarski delavec iz Švice.

Pred novo sezono se ob svetovnih pokalih veseli predvsem svetovnih prvenstev panog, ki so pod okriljem FIS. Vselej pa rad pride tudi v Planico, kjer je letos potekalo svetovno prvenstvo v poletih, ob koncu nove zime pa bo dolina pod Poncami gostila finale svetovnega pokala. "Planico imam rad. To je Meka skokov. Vsekakor gre za eno najlepših prizorišč v svetovnem pokalu. Veseli me, da je letalnica kljub rekordno dolgim skokom tudi zelo varna. Že dolga leta je del železnega repertoarja v našem koledarju. Tudi spomin na izjemno izvedo zadnjega svetovnega prvenstva je še vedno živ. Lahko rečem, da je Planica večna," pravi Kasper, zadovoljen tudi ob najnovejši vesteh iz slovenske skakalne prestolnice, kjer so poleti znova uredili profil največje naprave na svetu, potekajo pa tudi priprave na dolgo pričakovano celostno obnovitev nordijskega centra. Ob tem zagotavlja, da je velik zagovornik tradicionalnih prizorišč, vseeno pa se zavzema tudi za postopno širitev proti vzhodu. Pomemben člen pri razmahu zimskih športov bi lahko leta 2014 prispevali zimske olimpijske igre v Sočiju. Kasper se je nedolgo nazaj vrnil iz Rusije, izpostavil zagnanost tamkajšnjih prirediteljev, a vseeno nekoliko nejevoljno zmajeval z glavo ob pogledu na namestitvene zmožnosti. "Nisem pesimist. Prav nasprotno. Navdušen sem nad opravljenim delom. Hkrati pa vem, da bo pot do leta 2014 še zelo zahtevna in polna težav. Deloma je to razumljivo, saj so Rusi začenjali pri samih temeljih. Soči je gradbišče. Vem, da bo država storila vse za kakovostno izvedbo iger," je še dodal prvi mož Mednarodne smučarske zveze.

Foto: Vid Ponikvar/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Sezona 2015/16

Alpski vlak Sölden - St. Moritz

Sezona 2014/15

Vse poti vodijo v Planico

Tina Maze

Vse o najboljši slovenski alpski smučarki.

Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo