Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
19.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018 Alenka Dovžan dnevnik nekdanjega olimpijca

Sreda, 21. 2. 2018, 19.00

6 let, 3 mesece

DNEVNIK NEKDANJEGA OLIMPIJCA (12.): Alenka Dovžan

"Toliko, kot je Lindsey Vonn storila za promocijo smučanja, ni storil še nihče"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

Lindsey Vonn | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanja alpska smučarka Alenka Dovžan, ki je na včerajšnji dan pred 24 leti v Lillehammerju na Norveškem osvojila bronasto odličje, prvo za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah, tokratni olimpijski vrvež spremlja bolj od daleč, a je na tekočem z rezultati. Najbolj sta jo navdušila Žan Kranjec in Jakov Fak, fascinirana je nad zgodbo Čehinje Ester Ledecka, žalosti pa jo pozabljivost Žige Jegliča.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu na Sportalu objavljamo dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki komentira dogajanje tistega dne na tekmovanju petih krogov.

"Olimpijskih iger ne spremljam podrobno, rezultate preletim kar na mobilnem telefonu." | Foto: Matej Leskovšek "Olimpijskih iger ne spremljam podrobno, rezultate preletim kar na mobilnem telefonu." Foto: Matej Leskovšek "Olimpijskih iger ne spremljam preveč natančno, preveč sem zaposlena z družino in drugimi obveznostmi, običajno samo preletim rezultate na mobilnem telefonu. Podrobneje spremljam samo hokej, ki je na sporedu čez dan, predstave Jakova Faka in smučarske teke," je o spremljanju olimpijskega dogajanja povedala nekdanja alpska smučarka Alenka Dovžan, ki je trikrat nastopila na olimpijskih igrah.

Prvič leta 1994 v Lillehammerju, štiri leta pozneje v Naganu in leta 2002 še v Salt Lake Cityju. Najuspešnejša je bila prav na prvih, na Norveškem, kjer je z rosnimi 18 leti osvojila prvo zimsko olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo.

Včeraj je minilo 24 let, odkar je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto odličje v kombinaciji. | Foto: Matej Leskovšek Včeraj je minilo 24 let, odkar je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto odličje v kombinaciji. Foto: Matej Leskovšek

Smučala skupaj z Lindsey Vonn

"Najraje si tekme pogledam za nazaj, potem ko že poznam rezultat in se tako izognem nepotrebni nervozi. Šport je zame samo še sprostitev," je povedala Dovžanova, ki je smučarsko kariero sklenila leta 2003 in se kmalu usmerila v gostinske vode, kjer uspešno krmari še danes.

Zanimivo, tekmovala je tudi z Američanko Lindsey Vonn, takrat še Lindsey Kildow, ki si je v tistem obdobju šele utirala pot v svetovni pokal, danes ponoči pa je na olimpijskem smuku osvojila bronasto odličje. "Privoščim ji. Toliko, kot je ona storila za promocijo in popularizacijo alpskega smučanja, ni storil nihče," je prepričana tokratna gostja rubrike Dnevnik nekdanjega olimpijca.

Kraljice olimpijskega smuka: Lindsey Vonn, Sofia Goggia in Ragnhild Mowinckel. | Foto: Getty Images Kraljice olimpijskega smuka: Lindsey Vonn, Sofia Goggia in Ragnhild Mowinckel. Foto: Getty Images

Medaljo je iskreno privoščila tudi večno drugi Švedinji Fridi Hansdotter, ki je zmagala v slalomu. "Krasno dekle, pa še slovenske serviserje ima v ekipi," je pojasnila. Vesela je tudi za Sofio Goggio, Italijanko, ki je danes stopila na smukaški Olimp. "Zanimivo dekle, odbito …" je o prvi Italijanki, ki je osvojila zlato smukaško medaljo, povedala Alenka.

Navdušena nad predstavami hokejistov, šokirana nad pozabljivostjo Jegliča

Oba z možem, hokejistom Edvinom Karahodžičem, podrobno spremljata hokejsko dogajanje. To ji je blizu iz več razlogov. "Večino fantov osebno poznam, k nam v gostilno so prihajali na kosilo. Tudi sicer so Jesenice, kjer živim, tesno povezane s hokejem," je opisala.

"Žiga se ni dopingiral, naredil je prekršek, upam, da mu bodo olajševalne okoliščine šteli v njegov prid." | Foto: Sportida "Žiga se ni dopingiral, naredil je prekršek, upam, da mu bodo olajševalne okoliščine šteli v njegov prid." Foto: Sportida

"Žiga se ni dopingiral, je pa naredil prekršek"

Risi so jo s svojimi predstavami navdušili, je pa poudarila, da jo je novica o malomarnosti Žige Jegliča, ki naj bi pozabil prijaviti zdravilo, ki ga uživa za lajšanje simptomov astme, močno šokirala.

"Glede na to, da sem tudi sama astmatik, imam precej izkušenj s prijavo zdravila. Jasno je, da je treba vsako spremembo takoj javiti, in tega smo se športniki držali, to je obvezno. Tudi ob prehladu smo pošteno razmislili, s katerim zdravilom si lahko pomagamo, saj marsikatero lahko povzroči pozitiven test. Škoda, to je bila res malomarnost. Žiga se ni dopingiral, je pa naredil prekršek. Upam, da bodo olajševalne okoliščine šteli v njegov prid."

Šok vplival tudi na predstavo risov

Prepričana je, da je novica o pozitivnem testu dopinga enega od tekmovalcev vplivala na včerajšnjo predstavo slovenskih hokejistov na tekmi proti Norvežanom (izgubili so z 2:1).

"Misli ti nehote uhajajo, ne moreš pomagati, tako je," je dejala Dovžanova, ki sicer ocenjuje, da so risi v Pjongčangu prikazali izjemno igro. "Včeraj smo bili boljši nasprotnik," je prepričana.

Anže Kopitar je na svoji 900. tekmi v ligi NHL dosegel jubilejno 800. točko. | Foto: Twitter - Voranc Anže Kopitar je na svoji 900. tekmi v ligi NHL dosegel jubilejno 800. točko. Foto: Twitter - Voranc

Rekord Anžeta Kopitarja

Kot hokejska navdušenka je izpostavila tudi mejnik Anžeta Kopitarja, ki je ponoči na svoji 900. tekmi v ligi NHL dosegel jubilejno 800. točko. "Noro, to je neverjeten uspeh za nekoga, ki je odraščal v precej drugačnih hokejskih pogojih kot drugi hokejisti lige NHL. Mislim, da njegovih dosežkov ne cenimo dovolj," je izpostavila.

O Ledecki bi morali posneti film

Med slovenskimi olimpijci sta jo do zdaj najbolj navdušila Žan Kranjec s četrtim mestom v veleslalomu in Jakov Fak s srebrnim odličjem na 20-kilometrski razdalji brez zgrešene tarče, fascinirala pa jo je tudi zgodba češke deskarke Ester Ledecka, ki je prejšnji konec tedna šokirala konkurenco in zmagala v superveleslalomu.

Češka deskarka Ester Ledecka je z zmago v superveleslalomu poskrbela za največjo senzacijo letošnjih olimpijskih iger. | Foto: Getty Images Češka deskarka Ester Ledecka je z zmago v superveleslalomu poskrbela za največjo senzacijo letošnjih olimpijskih iger. Foto: Getty Images

"Mislim, da je njena zgodba noro pozitivna za šport in je kot naročena za filmski trak," je namignila, pozornost pa usmerila tudi v smuči, s katerimi je zmagala češka dvoživka z razkošnim družinskim športnim ozadjem. Tekmo je namreč odpeljala na rezervnih smučeh Američanke Mikaele Shiffrin, aktualne olimpijske prvakinje v veleslalomu.

"Mislim, da je material velik problem med slovenskimi športniki, da nimajo tako dobrih smuči kot konkurenca. Enako velja za skakalce in smučarje tekače. Nismo dovolj veliki in za nas ni toliko zanimanja. Gigante posledično bolj zanima, ali na njihovih smučeh smuča nekdo iz Avstrije ali ZDA, kot pa Slovenec, ki prihaja z dvomilijonskega trga," je izpostavila svoj pogled na opremo slovenskih športnikov.

"Pravljica iz Sočija je neponovljiva," je prepričana Dovžanova. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Pravljica iz Sočija je neponovljiva," je prepričana Dovžanova. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soči 2014 - pravljica, ki je ne bo mogoče ponoviti

Prepričana je, da je pravljica iz Sočija, od koder so se slovenski olimpijci vrnili z osmimi kolajnami, neponovljiva, dopušča pa možnost, da se sanje o olimpijski medalji uresničijo kateremu od slovenskih deskarjev. Ti se bodo za kolajne v paralelnem veleslalomu merili v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Slovenske barve bodo branili Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč.



 

Ne spreglejte