Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
9.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 9.33

8 let, 3 mesece

Nasvidenje, glasbeni CD-ji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko so pred leti med uporabnike prodrle zgoščenke in nadomestile vse druge takrat popularne oblike glasbenih medijev (kasete, LP...), se je mnogim zdelo, da bodo ti večni.

Tudi nekateri kasnejši poizkusi, kot je bil npr. miniDisc, niso uspeli v borbi s "CD-jem". Vse dokler se ni pojavil standard mp3, ki je redefiniral glasbeni sveti. Vse odtlej prodaja klasičnih zgoščenk CD vseskozi upada, medtem ko t. i. digitalna prodaja (npr. iTunes) žanje vsak dan nove uspehe in vsebinsko paleto dopolnjuje z marsičem drugim, ne le glasbo.

Medtem ko je bila najočitnejša prednost mp3-jev pred klasično zgoščenko predvsem obseg glasbe, ki jo lahko spravimo na isti srebrni plošček, pa nadaljnji zaton zgoščenk povzročajo novi poslovni modeli, uporabniški odnos do glasbe, razširjenost širokopasovnega dostopa in razvoj številnih napravic, ki so zmožne predvajati glasbo v mp3 formatu. Klasične zgoščenke uporabniku prinašajo možnost "vzemi ali pusti", kjer uporabniki nimajo izbire, kaj se na zgoščenki nahaja.

Ničkolikokrat se je tako zgodilo, da smo kupili celoten album zaradi dveh pesmi, ki sta nam bili všeč. Novi poslovni modeli digitalne spletne prodaje uporabniku ponujajo bistveno večjo izbiro in večjo individualnost pri konfiguraciji albuma. Hkrati so se začeli uveljavljati tudi t. i. mimo-založniški modeli, ki jih uveljavljajo tudi main-stream skupine (npr. Radiohead). Ti na podlagi moralnih spodbud uporabniku omogočajo plačilo po njihovi vesti. Digitalni transfer glasbenih vsebin je pripeljal tudi do tega, da je uporabnikom na voljo več vsebin kot kdajkoli, zato je odnos do teh drugačen.

Širokopasovne internetne povezave pri popolni digitalizaciji glasbenega sveta igrajo zelo pomembno vlogo, saj omogočajo praktično neomejene možnosti distribucije - tako prodaje kot neposrednega predvajanja. Vse večja razširjenost brezžičnih povezav in mobilnih napravic pomenita dodaten odmik od tradicionalnih, fizičnih oblik distribucije. Konvergenčni razvoj mobilnih napravic pa daje glasbi priložnost za doseg širšega kroga uporabnikov, ki imajo glasbeno sposobne napravice več ali manj ves čas ob sebi. Nič presenetljivega, da so spremembe v korist digitalni prodaji glasbe vsako leto večje. V letu 2007 je bilo na ta način prodane glasbe za polovico več kot v letu 2006. V ZDA in Angliji je bilo tako v preteklem letu digitalno prodanih preko 900 milijonov skladb, medtem ko je prodaja zgoščenk upadla za 14 odstotkov.

Tekmovanje z novimi poslovnimi modeli kmalu ne bo več mogoče, saj si vsakdo želi večjo izbiro in prilagodljivost. Dodatno "omejitev" za tradicionalno glasbeno industrijo pomeni vse uspešnejša prodaja filmov in videoiger, katerih posel bo po trditvah analitikov do leta 2011 za dvakrat presegel glasbenega. Še novoletna želja: iTunes v Sloveniji.

Ne spreglejte