Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
12.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prazniki prazniki darila Botrstvo Božiček za en dan dobrodelnost

Četrtek, 5. 12. 2013, 12.21

4 leta, 5 mesecev

Letos obdarujte s srcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavljamo le nekaj od pobud, ki nagovarjajo posameznike in skupine, da razmislijo o pomenu daril in obdarujejo drugače. Predvsem v duhu dobrodelnosti.

Botrstvo Kaj, zakaj in za koga? Projekt Botrstvo v Sloveniji deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in je namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč in spodbudo. S pomočjo botrskih sredstev se zmanjšuje socialna izključenost zaradi revščine, izboljšujejo pa se tudi pogoji za otrokov zdrav razvoj, izobraževanje in razvoj talentov, s tem pa spodbudno preživljanje otroštva.

Kako lahko pomagam? Boter lahko postane vsak, ki to zmore. Z mesečno donacijo v višini 30 evrov lahko pomagate enemu otroku in tako postanete njegov boter, nakažete poljuben znesek v botrski sklad, vanj pa lahko kadarkoli prispevate en evro tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo VAL5 na 1919.

Božiček za en dan Kaj, zakaj in za koga? Akcija Božiček za en dan združuje kreativnost in dobrodelnost. Nastala je po vzoru že uveljavljene akcije v Južnoafriški republiki (Santa Shoebox), njena posebnost pa je ta, da zahteva celotnega človeka. Ni dovolj, da nakažemo denar, da doma izberemo stvari, ki jih ne potrebujemo več, in podarimo naprej ... Darilo sestavimo premišljeno, ga sami zavijemo in odnesemo na zbirno mesto, od koder najde pot do malih obdarovancev.

Kako lahko pomagam? Potrebna je registracija na spletni strani Božiček za en dan. Nato izberemo otroka, ki mu želimo polepšati dan, kupimo darilca in z njimi napolnimo škatlo ter jo sami tudi okrasimo. Škatlo odnesemo na nam najbližje zbirno mesto in majhna škatla za velik nasmeh bo kmalu dobila novega lastnika.

Prostovoljstvo Kaj, zakaj in za koga? V prostovoljstvo (vse o njem lahko najdete na spletni strani Prostovoljstvo) se lahko vključi čisto vsak, svojo aktivnost pa prilagodi svojim zmogljivosti. Prostovoljstvo je lahko organizirano (gasilci, reševalci, prostovoljno delo v bolnišnicah ...) ali pa tudi ne. Zajema veliko področjih – socialno, športno, rekreativno, zdravstveno, kulturno, okoljsko, turistično ... –, prostovoljcem pa je skupno to, da so pripravljeni svoj prosti čas in dobro voljo nameniti skupnosti brezplačno. Še posebej aktualno je prostovoljno delo v bolnišnicah, domovih za starejše, pomagate pa lahko tudi ljudem v svoji bližini, za katere veste, da potrebujejo takšno ali drugačno pomoč.

Kako lahko pomagam? O možnostih sodelovanja se lahko glede na svoje interese pozanimate pri Slovenski filantropiji, ki organizira tudi obvezna izobraževanja za tiste, ki želijo pomagati v bolnišnicah, domovih za ostarele, varstvenih centrih in podobnih ustanovah. Pobrskate lahko po posredovalnici prostovoljskih del ali pa preprosto pomagate v svoji bližnji okolici.

Krilca Kaj, zakaj in za koga? Krilca so pobuda za podarjanje družbenoodgovornih daril. Z darilom, ki ga izberete na spletni strani, obdarite vam ljubo osebo, osrečite pomoči potrebnega človeka, zmanjšate pa tudi nepotrebno onesnaževanje okolja. Krilca delujejo po principu, da našega denarja ne dobijo podjetja, temveč nekdo, ki potrebuje pomoč. Na dobro delo pa tako nas kot obdarovanca spominja darilce.

Kako lahko pomagam? Izbirate lahko med petnajstimi različnimi darili, ob izboru darila za svojega obdarovanca pa izberete tudi tistega, ki mu želite pomagati. Z nakupom Krilc lahko recimo simbolično posvojite želvo, otrokom omogočite potep ali izlet, pomagate očistiti travnik z minami v Bosni in Hercegovini, polepšate bivanje v hiši hospic ...

Daruj kri Kaj, zakaj, za koga? S svojo krvjo lahko rešujemo življenja. Nesreča nikoli ne počiva, mi pa vse prepogosto živimo brezbrižno. Slogan akcije, s katero Rdeči križ Slovenije in Zavod za transfuzijsko medicino spodbujata k darovanju krvi, je Daruj energijo za življenje! , njen namen pa je opozoriti širšo slovensko javnost na pomembnost krvodajalstva ter ljudi spodbuditi, da postanejo redni krvodajalci.

Kako lahko pomagam? Kri lahko daruje vsak, ki je dobrega zdravja, star od 18 do 65 let, tehta vsaj 50 kilogramov, zadnje mesece ni imel večje operacije, v zadnjem letu ni prejel transfuzije, moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi, ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča. Spremljajte vabila na krvodajalsko akcijo v vaši bližini ali pa se oglasite na zavodih, ki so v ta namen odprti vsak dan.

Pomaga lahko vsak Človekoljubne organizacije, pobude in ustanove se vsak dan srečujejo s prošnjami ljudi, ki nimajo sredstev za dostojno življenje in živijo v hudem pomanjkanju. Še posebej iskani so hrana, obleka, sredstva za osnovno higieno. Sami lahko pripravite pakete pomoči in jih odnesete na Rdeči križ, Karitas, Zvezo prijateljev mladine, lokalne centre za socialno delo in tako pomagate po najboljših močeh. Kaj lahko kupite? Hrano v konzervah in tisto z daljšim rokom trajanja, oblačila, obutev, spodnje perilo, nogavice, čistila za dom, pralni prašek, milo, šampon, higienske vložke in tampone, pleničke, odeje, posteljnino, šolske potrebščine in igrače za otroke in mladostnike.

Ne spreglejte