Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 13.30

6 let, 7 mesecev

Arhitekturna svetovalnica: klasični tloris je postal sodobni dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tlorisna zasnova stanovanja je klasična, sodobni bivanjski vzorci drugačni. Pri prenovi so arhitekti poiskali skrite potenciale stanovanja in iz njega brez gradbenih posegov ustvarili sodoben dom.

Bralec si želi funkcionalne opreme stanovanja za tričlansko družino, zato se je z izhodišči za prenovo obrnil na strokovnjake iz Arhitekturne svetovalnice.

"Z ženo sva kupila 3-sobno stanovanje (72 kvadratnih metrov), staro 60 let, ki ga želiva čim bolj funkcionalno opremiti za tričlansko družino (midva in 14-letna hči). Domovanje sestavljajo kuhinja, kopalnica, stranišče, mladinska soba, spalnica in dnevna soba.

Prenova stanovanja naj bo osredotočena na opremo in postavitev pohištva, glede na to pa tudi na manjšo prilagoditev inštalacij, če bo to potrebno. Če je mogoče, si želiva čim manj gradbeno-inštalaterskih posegov.

Nikakor ne nameravava prestavljati obstoječih sten, seveda pa se lahko doda kakšna montažna stena ali pregrada.

Stanovanje ima v kopalnici peč za lastno centralno kurjavo, ki mora ostati na tem mestu. Pred časom so prenovili vsa okna in okenske police."

Klasična tlorisna zasnova Rešitev prenove stanovanja pojasnjuje arhitektka Nina Juratovec:

"Tlorisna zasnova stanovanja je klasična, sobe se nizajo druga za drugo, med sabo pa so povezane zgolj prek vratnih odprtin. Ena od značilnosti takšnih stanovanj so tudi prehodne sobe. Prav ti dve sta najbolj pomembni pri prilagajanju sodobnim bivanjskim vzorcem.

V naši rešitvi smo upoštevali željo, da naj ne posegajo v konstrukcijsko zasnovo, in poiskali skriti potencial stanovanja, ki bi ga lahko na precej preprost način izkoristili in na tak način oblikovali bolj sodobno bivanjsko okolje.

Na prvem mestu je tako povezava med kuhinjo, jedilnim kotom in dnevnim prostorom. Izvedba tega je mogoča na mestu ožjega dela stene. Dnevni prostor tako lahko brez vrat povežemo s predprostorom in jedilnim kotom. Med prehodoma pa je prostor za priročno garderobno omaro.

Da bi vhoda lahko estetsko in smiselno povezali v zaključeno celoto, je vzdolž notranje stene razprostrt knjižni regal. Prehoda sta tako le dve nekoliko večji odprtini v rahli strukturi lesenih horizontal in vertikal. Pozicija omar vzdolž notranjega zidu se nadaljuje v otroško sobo in se tam pravokotno zaključi v nižjem elementu, ki se vije po celotni globini sobe.

Otroška soba je dovolj velika, da si namesto klasične vzdolžne mize ob steni lahko privoščimo nekoliko nestandardno, okroglo delovno površino. Ta prostor je tako bližje dnevni sobi, kar je vsekakor zaželeno.

Nekdanji prehod do spalnice ob strani je zdaj postal "walk-in" garderoba ali manjši "utility". Tako najbolje izkoristimo sredinski prostor, ki nima dobre naravne osvetlitve, velike omare pa so tako pospravljene vzdolž ene linije.

Kopalnica, kuhinja in stranišče ostajajo zaradi enostavnosti priklopa na obstoječe inštalacije na svojih mestih. Kuhinjo po velikosti zgolj prilagodimo sodobnim standardom in jo razširimo še v nekdanjo shrambo. Tam se še vedno nahajajo višji elementi opreme.

Zanimive detajle v stanovanju predstavljajo razne niše, ki nastajajo s prilagajanjem nekdanjih prehodov, in ravno te je treba v naslednjih korakih izrabiti za lične drobne elemente opreme ali dekoracije."

Ne spreglejte