Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
8.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 31. 8. 2012, 8.23

6 let, 7 mesecev

Arhitekturna svetovalnica: ko v kuhinji zadiši po delu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z manjšimi spremembami osnovnega tlorisa je v osrednjem prostoru stanovanja poleg dnevne sobe in kuhinje nastal tudi delovni kotiček.

Naša bralka se je s svojimi željami obrnila na Arhitekturno svetovalnico:

"Potrebovala bi pomoč pri ureditvi osrednjega prostora v stanovanju, kjer sta kuhinja in dnevna soba, s partnerjem pa bi tam rada uredila še pisarniški kotiček.

Pri opremi jedilnega kota v mislih nimava klasične jedilne mize, vsaj ne na tem mestu, kjer je predvidena po načrtu, saj bi raje videla, da se ta nadaljuje iz kuhinjskega bloka – lahko tudi v obliki šanka."

Delovni kotiček je nastal v osrednjem bivalnem prostoru

Spremembe v domovanju pojasnjuje arhitektka Nina Juratovec:

Osrednji prostor stanovanja je poleg osnovnih bivalnih delov, kot sta kuhinja z jedilnico in dnevna soba, potreboval tudi delovni kotiček. Tega smo z manjšimi spremembami osnovnega tlorisa tudi zasnovali.

Pri vstopu v prostor se nam pogled najprej ustavi na sestavu nizkih in visokih elementov polic, ki v eni potezi povežejo prostor v celoto.

V dnevni sobi, poleg sedežne garniture, so te uporabljene kot nizke omarice in kraj za televizijski sprejemnik, ob steni pa kot regal za knjige. Police se nato nadaljujejo nekoliko višje, tam nastopijo v vlogi površine za odlaganje ali shranjevanje knjig, pozneje pa se zaključijo v delovni kotiček. Površino, ki je namenjena delu, smo tudi primerno razširili, nad njo pa na steno umestili še dodatne police. Kotiček je lepo in naravno osvetljen, svetloba v prostor pronica skozi stekleno površino balkona.

Kuhinja je zaradi obstoječih priključkov in že tako ugodne pozicije ostala na istem mestu. Večje kuhinjske elemente smo postavili ob steno, na sredini prostora pa smo zasnovali kuhinjski otok, ki se naprej nadaljuje v jedilno mizo. Pri postavitvi, ko večje in hkrati nižje elemente odmaknemo od stene in približamo sredini prostora, ustvarimo občutek zračnosti in prehodnosti. Če poleg tega uporabimo še svetlejše barve s posameznimi barvnimi poudarki, bo že tako dobro naravno osvetljen prostor še bolj zaživel.

Ne spreglejte