Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
16.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 16.15

8 let

Božični mojster: aromatični grižljajčki v prosojnih vrečkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Doma pripravljene dobrote so tudi lepo darilo, ki se ga razveseli vsakdo. Če pa jih tudi zavijemo na zanimiv način, je pozornost še bolj domišljena.

Domači piškoti po skrbno varovanem družinskem receptu, suho sadje, posušeno v babičini peči, morda sveže pečena potica … To so dobrote, ki jih v prazničnih dneh pogosto vzamemo s seboj na obiske in poklonimo prijateljem ter bližnjim. Tako smo tokrat obogatili okus mandljev iz trgovine in jih spremenili v aromatičen in dišeč zimski prigrizek, ki zavit v ročno izdelane vrečice nariše nasmeh na obraz in se še posebej prileže ob dobri knjigi. Začnimo s kuharskim delom … Najprej premislimo, kakšni okusi in začimbe so ljubi tistim, ki jim nameravamo pražene mandlje podariti. Če so bolj za sladko, posezimo po sladkorju, vanilji, cimetu, mletih klinčkih, lešnikih in podobnem. Za tiste, ki jim bolj prijajo nenavadne kombinacije, lahko mandljem dodajo rožmarin, žajbelj, celo čili ali poper. Mi smo se tokrat lotili praženih mandljev s cimetom.

Sestavine:

200 g olupljenih mandljev 200 g belega sladkorja v prahu zavojček vaniljevega sladkorja ena ali dve žlički cimeta (po okusu) 2 dcl vode

Priprava:

V kozici z debelim dnom ali teflonski ponvi raztopimo sladkor v vodi in mešamo do vrelišča. Nato v sladkorno mešanico vsujemo mandlje in cimet ter dobro premešamo, da se sladkorna glazura oprime oreščkov. Ko sladkor karamelizira, ponev odstavimo in mandlje stresemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Mandlje ločimo z leseno žlico ter pustimo, da se ohladijo, sladkorni ovoj pa strdi.

Vrečke za sladke grižljaje Da bo darilo res do potankosti domišljeno in izvirno, se potrudite tudi z vrečkami, v katerim boste mandlje podarili. Zanje ne potrebujete veliko pripomočkov, le peki papir, lepilo, škarje, vrvico in zlat flomaster za risanje.

Iz papirja za peko izrežemo približno 15 centimetrov široke in 40 centimetrov dolge trakove. Prepognemo jih tako, da dobimo nekakšno pisemsko ovojnico z zavihkom. Pri spodnjem, prepognjenem robu, ki bo dno vrečke, na obeh straneh zarežemo približno centimeter. Robova ene plati zavihamo navznoter, preostala pa premažemo z lepilom in zavihamo čez sprednjo ploskev.

Ko se lepilo posuši, v vrečko vsujemo mandlje, zavihamo zgornji rob, z luknjačem ali škarjami naredimo luknjico ali dve ter zavežemo z vrvico. Za še lepše paketke papir porišemo z zlatim flomastrom.

Ne spreglejte