Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 16.00

8 let

Božični mojster: kopel za odpiranje srčne čakre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubezen do bližnjega, medčloveška toplina, občutek svoje lastne vrednosti, strpnost in odprtost naj bodo tisti pozitivni duševni vidiki, s katerimi boste sebe in druge pospremili v novo leto.

Za krepitev tovrstnih občutkov skrbi srčna čakra, ena od sedmih energetskih središč v našem telesu, ki nas uči sprejemati sebe in druge točno takšne, kakršni smo, z vsemi napakami vred. Ker uravnava delovanje srca in pljuč, se motnje v delovanju te čakre najbolj jasno kažejo pri težavah s srcem, občutku stiskanja v prsih in oteženemu dihanju, pa tudi v pretiranemu egoizmu, težnji po izolaciji. Šele ko je srčna čakra harmonično razvita, se lahko vzpostavi zdrava čustvena bližina, ki omogoča miroljubno sožitje in povezujoče vzajemno spoštovanje.

Masaža, vedra glasba in nekateri jogijski položaji (na primer kobra) so le nekateri načini, kako aktiviramo srčno čakro. Mednje sodi tudi terapija z eteričnimi olji, iz katerih si lahko pripravimo sproščujočo kopel. "Pri tem izberemo eterična olja, ki so najbolj primerna za srčno čakro. Upoštevamo še, da je to energijsko središče zelene in rožnate barve, in temu primerno obarvamo našo kopel," pojasnjuje aromaterapevtka Nina Medved, ki pod znamko Magnolija po številnih koncih Slovenije že dve leti deli svoje znanje o aromaterapiji in pripravi naravne kozmetike. Za Planet Siol.net je razkrila recept za pripravo kopeli za odpiranje srčne čakre, ki je lahko tudi odlično darilo za vaše najbližje. "Močna srčna čakra nas bo naučila sočutja, ljubezni do sebe in drugih – nekaj, kar se mi zdi še posebej primerno za vstop v novo leto," dodaja Nina.

Priprava Za pripravo kopeli potrebujemo žlico himalajske soli in približno pet zvrhanih žlic čim bolj grobe morske soli. Ta poskrbi za detoksikacijo in čiščenje, saj iz telesa odpravlja strupene snovi (pri bolečinah v mišicah se priporoča uporaba grenke soli, ki jo dobite v lekarni). Potrebujemo še izbrana eterična olja (za odpiranje srčne čakre so primerna: pelargonija, mandarina, vrtnica, neroli, rožev les, sivka, ilang ilang, bergamotka), ki pa jih je treba previdno odmeriti (deset kapljic za eno kopel). Če jih dodamo preveč, nas kopel lahko opeče in draži kožo.

Nina predlaga: tri kapljice mandarine, dve kapljici bergamotke, dve kapljici sivke, ena kapljica ilang ilanga, dve kapljici pelargonije. Za dekorativni učinek lahko dodamo nekaj posušenih listov vrtnice in melise, katerih tako barva kot delovanje rastline sta prav tako povezana z delovanjem srčne čakre, in eno žličko jedilnega klorofila v prahu, ki ga dobite v vseh bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano. Pripravite si še posodo in žlico za mešanje.

Izdelava V posodo stresemo morsko sol, dodamo izbrana eterična olja in dobro premešamo. Nato dodamo žličko klorofila (lahko več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo kopeli želimo, vsekakor pa ne pretiravamo, saj lahko v kopalni kadi pusti madeže) in spet premešamo. Dodamo še himalajsko sol, premešamo in za konec v celotno zmes nadrobimo liste posušenih vrtnic in melise. Še enkrat vse skupaj premešamo, nato pa kopel stresemo v prozorno vrečko in zapakiramo v praznično škatlico.

Ne spreglejte