Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2012,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2012, 16.44

8 let

Božični mojster: naravno dišeče milo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izdelajte do kože prijazen izdelek za vsakodnevno nego, ki je hkrati lahko tudi lepo darilo za vaše najbližje.

Če bi vedeli, kako malo je treba, da sami izdelate popolnoma naravno milo brez škodljivih konzervansov in kemikalij, verjamemo, da ga večina med vami v trgovini ne bi več kupovala. Poljubno oblikovano in obogateno z izbranimi posušenimi zelišči je lahko tudi čudovito darilo za vaše prijatelje in sorodnike. Za nasvet, kako izdelati naravno milo, smo se obrnili na Ireno Regovec, ki se je s svojim možem Florijanom Regovcem z izdelavo mil ljubiteljsko začela ukvarjati pred devetimi leti. Začetna vznesenost je prerasla v nekaj več in leta 2008 je nastala Kupala – znamka, ki temelji na naravnih ročno izdelanih rastlinskih milih, ki ne vsebujejo živalskih maščob. Odišavljena so z eteričnimi olji, namesto škodljivih barvil pa vsebujejo začimbe. Pri Kupali svojih receptov ne skrivajo, temveč znanje z veseljem predajajo naprej.

Priprava Za izdelavo naravnega dišečega mila potrebujemo 150 gramov naribane milne osnove (milni rezanci). Milno osnovo lahko kupite v različnih trgovinah, vsekakor pa bodite pozorni in izberite takšno, ki ne bo vsebovala konzervansov, sintetičnih barvil in dišav. Kupalina milna osnova je na primer sestavljena iz trde, kokosove maščobe, sončničnega in oljčnega olja, destilirane vode in lužine (natrijevega hidroksida).

Potrebujemo še izbrana posušena zelišča (na primer cvetni prah, reso, vrtnične cvetove, laški smelj, sivko, ognjič …), poljubno eterično olje (pazimo, da je naravno in ne sintetično) in pol decilitra destilirane vode (iz pipe ni primerna, saj zaradi vsebnosti primesi uničuje milo). Namesto vode lahko uporabimo iz svežih zelišč pripravljen čaj, tudi mleko. Potrebujemo tudi nekaj kuhinjskih pripomočkov, kot so strgalnik, posoda z dvojnim dnom (za vodno kopel) in kuhalnica. Milo lahko oblikujemo z rokami ali uporabimo modelčke najrazličnejših oblik (na primer tiste za piškotke, kakšne manjše lončke, prazno školjko).

Izdelava S kuhinjskim strgalnikom naribamo milno osnovo, tako da dobimo okoli 150 gramov milnih rezancev. Pripravimo vodno kopel. V manjšo zgornjo posodo damo milne rezance in jim dodamo pol decilitra tekočine (destilirano vodo, čaj, mleko). V večji spodnji posodi naj voda ZMERNO vre (ne sme kipeti čez). Na pari vse skupaj POKRITO kuhamo približno pet minut. Nato posodo odkrijemo, premešamo s kuhalnico in vzamemo ven. Dobimo pastozno maso, neke vrste testo. Če je preredko, ga lahko še malo povaljamo v rezancih, če je pregosto, mu lahko dodamo še malo tekočine. Oblikovanja mila se lotimo, ko se masa tako ohladi, da jo brez težav primemo.

Testo lahko damo v različne lončke, prazno morsko školjko, z rokami izdelamo kakšne figurice ali pa ga povaljamo in odtisnemo vanj piškotne modelčke. Tri kapljice eteričnega olja (če bo milo nekoliko večje) lahko testu dodamo, preden začnemo z oblikovanjem, ali po tem, ko smo že dobili želeno obliko (za manjša mila bo dovolj ena kapljica). Za konec milo obogatimo še z izbranimi posušenimi zelišči. Z njimi ne pretiravamo, saj moramo paziti na odtoke.

Če smo milo dali v modelček, ga (preden ga stisnemo ven) za približno dve uri postavimo v zamrzovalnik, da se dodobra strdi. Pred uporabo je dobro, da milo kakšen dan ali dva odleži, sicer se lahko zelo hitro porabi. Pomembno je, da ga ne shranjujemo v plastični vrečki, ker bi zaradi vlage lahko začel plesneti, temveč v papirnati. Če boste mila poklonili, predlagamo, da jih zapakirate v praznične škatlice, ki ste jih napolnili s cvetovi vrtnic.

Ne spreglejte