Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 12. 2012,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 12. 2012, 12.59

8 let

Božični mojster: pogrinjek v znamenju breze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so priprave na praznične obede že v polnem teku, morda ne bo odveč ideja, kako pogrinjek pripraviti malce drugače - rustikalno, a hkrati moderno. Z brezovimi kolutki.

Božična večerja je oddaljena le še dan in tudi naše ustvarjalne ideje, s katerimi smo vam krajšali decembrske dni, se počasi bližajo koncu. Božični večer je eden od vrhuncev prazničnih dni, zato naj prijetnega in slavnostnega vzdušja ne pričarajo le bogato obložena miza, okrašena smrečica in dobra družba ... Še posebej se potrudimo s pogrinjki.

Današnjo idejo zaznamuje breza. To drevo velja za prav posebno, pa ne le zaradi svoje sloke oblike in nežnih vej, ki skoraj spominjajo na vrbine, temveč predvsem zaradi nenavadnega lubja v beli barvi. Zaradi svoje beline je brezov les priljubljen med mizarji, iz njega radi izdelujejo vrtno pohištvo, ker pa se med gorenjem ne dimi preveč, z njim velikokrat zakurimo v kaminu. Breza pa je lahko tudi lepa dekoracija.

Kolutki iz lesa breze Izberemo poleno s premerom okoli deset centimetrov in prosimo očeta, mizarja ali kakšnega drugega mojstra (seveda se rezanja lahko, če smo izučeni, lotimo tudi sami), da nam ga razreže na kolute, debele približno centimeter do dva. Po potrebi površino kolutkov zbrusimo, čeprav vidne zareze niso moteče, še bolj pripomorejo k naravnemu videzu.

Na vrsti je igranje in dekoriranje. Če želimo doseči učinek rustikalnosti, namesto prta uporabimo kar grobo odrezan kos blaga z ljubkim cvetličnim vzorcem v naravnih barvnih tonih. Če se robovi parajo, nič zato. Na blago razporedimo krožnike, okoli pa svečnike, ki smo jih naredili preprosto tako, da smo na kupček zložili po tri brezove kolute, nanje pa položili čajno svečko.

Kolut iz breze naj bo tudi podstavek za kozarec in jedilni pribor. Za piko na i ga postavimo tudi na sredino krožnika, zraven pa položimo vizitko z imenom tistega, ki mu je pogrinjek namenjen.

Ne spreglejte