Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
10.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 2. 9. 2014, 10.47

6 let, 7 mesecev

Kako do sanjske in udobne mansarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mansarda velja za sanjsko bivalno okolje, kjer se lahko prepletajo sodobni dizajni in udoben način bivanja. Toda samo pod enim pogojem: da je streha pravilno in kakovostno izolirana.

Življenje v sodobni in udobni mansardi so sanje marsikaterega dizajnerskega sladokusca, ki prav v mansardi vidi izhodišče za svoje kreativno izživljanje. Toda sanje o sanjskem stanovanju se lahko hitro postavijo na glavo in se spremenijo v pravo bivalno nočno moro – zamakanje, mraz pozimi in peklenska vročina čez vse poletje. Kako to preprečiti?

Kaj je treba paziti pri gradnji ali obnovi mansarde? Ključna je streha, ki skrbi za zaščito objekta pred zunanjimi vplivi, zato je pomembno, da jo kakovostno izoliramo. V strešno konstrukcijo je zato treba sestaviti in vgraditi elemente, ki nas ločujejo od nevšečnosti iz okolice, kot so temperaturna nihanja, mraz in vročina. Dobra strešna konstrukcija prepreči nastajanje kondenza – vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči celotno konstrukcijo.

Kakšen je pravilen sestav strehe? Poleg strešne kritine, ki na gradbeno-fizikalne lastnosti strehe nima vpliva, so za strešno konstrukcijo bistvenega pomena osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe:

- zračni kanal (zagotavlja prezračevanje konstrukcije), - sekundarna kritina (dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo), - izolacija (toplotno, zvočno in požarno izolira), - parna zapora ali ovira (uravnava prehod vodne pare).

Vloga izolacije Prav izolacija je tisti element strehe, ki nam zagotavlja ugodje v prostoru in pripomore k energijski varčnosti objekta.

Sodobni in tehnološko dovršeni izolativni materiali pa ne služijo zgolj toplotni izolaciji. Združujejo celo vrsto lastnosti, od tehnično-fizikalnih do praktičnih: so negorljivi, zvočno izolirajo, so trajni in dimenzijsko obstojni, zdravju prijazni, preprosto jih je vgraditi in so seveda ekonomično sprejemljivi.

Kako izbrati kakovostno izolacijo? Naj bo vaše glavno vodilo pri izbiri izolacije kakovost materialov, zato se prepričajte, da vaša izolacija ne vsebuje fenol-formaldehidnih veziv. Zato priporočamo filce iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE® Technology. Material rjave barve je z novo tehnologijo vezivnih sredstev postal prijeten za rokovanje, ne srbi in ne draži kože. Z vidika uporabnika dodano vrednost prinaša certifikat Indoor Air Comfort, ki potrjuje, da njegova vgradnja izboljšuje kakovost zraka v prostoru. Je visoko toplotno izolativna, negorljiva ter vsestransko trajnostna.

Katere tipe izolacije uporabiti? Za izolacijo med špirovci uporabljamo izolacijska filca Unifit 032 ali 035. Pri vgradnji v običajne razpone med špirovce jih ni treba dodatno fiksirati, so samonosni in dodatno označeni z linijami za preprostejše rezanje. Kjer imamo prostora dovolj (med škarniki, pod špirovci), lahko vgradimo tudi klasičen filc Classic 040. Več na http://www.knaufinsulation.si/izolacija-po-evnih-streh

Spodnja tabela prikazuje potrebne debeline za enakovreden učinek po različnih kriterijih:

Proti vdoru vode s sekundarno kritino Poleg izolacije je treba v strešno konstrukcijo pravilno namestiti še sekundarno kritino, prav tako pomembna je tudi parna zapora, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo.

Vloga sekundarne kritine je v odvajanje kondenzirane vode in preprečevanje vdora vode in zraka v izolacijo, hkrati pa nadzoruje tudi prehod vlage in toplote. Sekundarna streha mora nuditi termalno zaščito in imeti sposobnost difuzije vodne pare.

Pri izvedbi zrakotesne strehe priporočamo rešitve s folijami in trakovi KNAUF INSULATION LDS. Več o tem, si lahko preberite TUKAJ.

Ne spreglejte