Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
11.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

senčila pametni dom dom Poletni Dan.

Petek, 20. 7. 2018, 11.05

5 let, 9 mesecev

Kako na naraven način ohladiti prostore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
odprta okna | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletna vročina je v polnem zamahu, zato je najbolje, da se v času visokih temperatur umaknete v hladno zavetje. Ponujamo vam nasvete, kako ohranjati dom hladen in prijeten v času poletnih dni.

S preprostimi triki lahko svoj dom ohranjate na prijetni temperaturi, ne da bi za to potrebovali klimatsko napravo ali katerikoli drugi pripomoček, ki porabi veliko električne energije.

komarnik
Trendi S komarniki do zaščite pred nezaželenimi žuželkami

odprta okna | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Okna odpirajte v jutranjih in večernih urah

Zrak je najbolj svež v zgodnjih jutranjih urah, zato vam predlagamo odpiranje oken takrat. Zjutraj na stežaj odprite svoja okna na severni in zahodni strani, lahko odprete tudi balkonska vrata, da prepustite svežemu zraku, da zaokroži po prostoru.

Čez dan imejte okna zaprta - izjema so samo okna na severni strani, da preprečite vročemu zraku uhajanje v dom. Okna lahko odprete tudi v poznih večernih urah in jih imate odprta vse do naslednjega dne.

Uporabite senčila

Čez dan uporabljajte senčila in komarnike, če jih imate. Če jih nimate, uporabite zavese. Če pa tudi teh nimate, potem improvizirajte. Na okna zataknite pregrinjala v svetlejših barvah, da bodo odbijala svetlobo, a bo v prostoru še vseeno svetlo. Zatemnite tista okna, ki so na jugu in vzhodu. Lahko pa kupite tudi posebne zaščitne sloje in jih namestite na svoja okna.

pomivalni stroj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Čez dan ne prižigajte pečice

Če je le možno, se čez dan izogibajte peki, saj iz pečice uhaja topel zrak, ki lahko po nepotrebnem segreje prostor. Prav tako ne prižigajte drugih naprav, če jih ne uporabljate.

Prižgane naprave namreč v prostor oddajajo toploto, zato se prižigu pralnega, pomivalnega stroja in likalnika posvetite v večernih urah.

Po uporabi računalnika in televizorja ju izklopite. Ne le da boste pri tem privarčevali z računom za elektriko, tudi prostor boste ohranili prijetno hladen.

čiščenje
Trendi Domača opravila, ki jih morda delate narobe

vlaženje zraka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Navlažite zrak

Vlažilniki zraka so lahko dragi, porabijo pa tudi električno energijo. Ena izmed boljših alternativ je, da naredite svoj vlažilnik zraka, in sicer tako, da v brizgalko natočite ledeno vodo, po želji lahko nakapljate tudi aromatično olje in čez dan poškropite po prostoru.

televizija
Trendi Pretkani načini za skrivanje TV-zaslona
Ne spreglejte