Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2015, 15.06

8 let

Kakovostna, varčna in lahka streha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri sanaciji streh nekateri sledijo zahtevam po dobrem videzu, nekateri pa sami funkcionalnost strehe. Vašemu strokovnjaku za strehe in fasade je pomembno oboje. Kako slediti obema zahtevama?

Je zima na vaši strehi pustila posledice?

Čas za obnovo strehe je, če je bila ta poškodovana in zato ne funkcionira več, če obnavljate celoten objekt ali pa če je streha že presegla svojo življenjsko dobo.

Nikoli ne smemo pustiti, da streha pušča, saj to povzroča dodatno škodo na objektu. Pravzaprav smo v tem primeru z obnovo že nekoliko pozni. Pri vsaki vrsti kritine je namreč treba dosledno upoštevati njeno dobo uporabe, saj se bodo po določeni dobi težave s streho začele pojavljati vse pogosteje. Takrat je najpametneje streho v celoti obnoviti.

Pomemben je celoten sistem strehe

Vse prevečkrat se omenjata parna ovira in izolacija kot taka, premalo pozornosti pa se posveča celotnemu sistemu strehe. Če tega ni opaziti pri samem projektiranju strehe in pri proizvajalcih določenih strešnih materialov, pa se pri sami izvedbi vse skupaj preveč pogosto poenostavi. Streha pa vsekakor ima svojo tako imenovano mikroklimo in tega dejstva se ne sme prezreti.

Postopek sanacije strehe

V zadnjem času se veliko sanacij strehe izvaja po principu "od zgoraj navzdol", kar pomeni, da se streha sanira tako, da se odkrije streho, odstrani staro izolacijo ter staro parno oviro (če jo je streha seveda imela; večina streh, starih več kot 25 let, parne ovire pogosto sploh ni imela vgrajene).

Ko je vse skupaj odstranjeno, se začne sanacija strehe s klasično parno oviro, ki se polaga z zgornje strani prek špirovcev. Ker pa že ime samo po sebi pove, da gre za parno oviro oziroma parno zaporo (odvisno od SD-vrednosti), se v tem primeru ostrešje in špirovce močno difuzijsko zatesni. Difuzijsko zatesnjeno ostrešje pa pomeni vlago v samem ostrešju, kar na dolgi rok zmanjšuje izolacijsko vrednost in lahko povzroči pravo malo katastrofo.

Zato je za tovrstni sistem sanacije strehe treba uporabiti ali variabilno parno oviro ali pa parno oviro z odstranljivimi lepilnimi trakovi, ki omogoča difuzijsko odprti predel nad špirovci, s tem pustimo ostrešju, da se ob morebitni vlagi, ki preide v sistem strehe iz notranje strani podstrehe, odvede prek izolacije in zračnega kanala v ozračje.

Pri obnovi strehe zaupajte izdelkom Bauder in Gerard

Parna ovira Bauder TOP Select ima s pomočjo odstranljivih lepilnih trakov dvojno funkcionalnost. V kritičnih predelih škarnikov je paropropustna pri SD-vrednosti ≥ 0,1 m, v predelu toplotne izolacije pa deluje kot parna ovira pri SD-vrednosti ≥ 4,6 m, s čimer tudi špirovci postanejo izolatorji.

Naslednja plast je toplotna izolacija med špirovci: povprečna višina le-teh je 14−16 centimetrov in jo lahko zapolnimo z eno od toplotnih izolacij (mineralna steklena ali kamena volna).

Če želite dodatno izolacijo in manj toplotnih mostov v predelih špirovcev in sten, se odločite za Bauder PIR visoko zmogljive toplotno izolacijske plošče, ki ob izolacijski funkciji služijo tudi kot nadomestni leseni opaž. Na zgornji strani so opremljene s posebno samolepilno paropropustno folijo, pri debelini osem centimetrov pa tehtajo samo 2,2 kg/m2.

Toplotna prevodnost Bauder PIR plošč je l = 0,026 W/mK, kar v končni fazi za zgoraj naveden sistem pomeni U-vrednost = 0,164 W/m€K.

Ne glede na to, ali pokrivate novogradnjo ali obnavljate staro streho, vam tudi teža predstavlja poseben izziv.

Vsaka plošča je izdelana iz visoko kakovostnega jekla, prevlečena s pocinkanim aluminijem, ki ji daje trdnost, za lepši videz pa je posuta s tanko plastjo naravnih kamnitih delcev. Široka paleta barv vam omogoča ustvarjalnost pri izbiri barvnih kombinacij.

Ne spreglejte