Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 10.45

8 let

Kakšna miza je za vas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Redko komu med nami pri opremljanju doma pomaga arhitekt. Večinoma smo pri tem opravilu kar sami, usklajevanje različnih kosov pohištva pa zato lahko predstavlja kar težko nalogo.

Eden izmed takšnih kosov je tudi jedilna miza, kjer moramo pretehtati kar nekaj zahtev, saj ne gre samo za vsakodnevno uporaben kos, ampak glede na svojo velikost tudi estetsko pomemben del opreme.

Okrogla ali štirioglata?

Trenutni trendi na področju jedilnih miz sicer favorizirajo štirioglate mize, vendar pri izbiri je vseeno bolje slediti potrebam. Okrogle mize so lahko glede na našo razporeditev prostora veliko bolj primerne, omogočajo sedenje večjega števila oseb, nenazadnje pa okrogle mize ustrezajo načelom feng shuja. Kot zelo uporabna pa se po drugi strani lahko izkaže štirioglata miza, saj jo lahko z eno stranico naslonimo ob steno, s čimer pogosto rešimo marsikatero prostorsko stisko.

Sledite potrebam in prisluhnite prostoru Ko se odločimo za obliko, je potrebno izbrati še pravo velikost. Seveda, v primeru, da imate veliko prostora predvidenega za jedilni prostor, potem boste zlahka posvetili vso pozornost le estetiki, sicer pa je potrebno predvideti število oseb, ki bo mizo vsakodnevno uporabljalo. Velja upoštevati nekakšno pravilo, da za eno osebo zadošča vsaj 60 centimetrov dolžine mize, kar pomeni, da miza velikosti 120x80(90) centimetrov ustreza štirim osebam. Če zgolj priložnostno potrebujete večjo mizo za sprejem gostov, potem je za vas prava izbira podaljšljiva miza. Če namreč nimate dovolj prostora, ga je škoda vsakodnevno tratiti za prevelik kos pohištva. Pri izbiri mize in njeni umestitvi v jedilnico upoštevajte tudi, da za uporabo enega stola potrebujemo še 60 centimetrov razpoložljivega prostora v širino.

Steklo se prilega povsod

Če vam mizarji ob izdelavi kuhinje po meri zraven niso izdelali še jedilne mize v stilu, se lahko ob nenavadni izbiri barve kuhinjskega pulta soočite s težavo pri uskladitvi mize. Za takšne primere je kot nalašč steklena miza, nekakšna univerzalna izbira, ki se poda povsod. Res je, da nekaterim deluje preveč hladno in zato neprijetno, vendar prostoru doda prav poseben čar. Nenazadnje s svojo prosojnostjo tudi ne preobremeni prostora, kar bi se morebiti utegnilo pripetiti z izbiro lesene mize.

Prav posebno jedilno mesto Jedilni koti so nekoliko potonili v pozabo, čeprav je danes pri nekaterih prestižnih proizvajalcih pohištva opaziti preporod. Je tloris bivalnega prostora takšen, da bi jedilnemu prostoru najbolj ustrezal »kot«? Modernejše klopi odete v usnje so prava paša za oči, zato ni potrebe, da bi se takšne izbire ustrašili. Mogoče je za vas ravno jedilni kot tista prava rešitev, ki jo potrebujete.

Spet drugi imajo drugačno težavo. Če je vaš bivalni del zelo prehoden, boste s težavo našli primerno mesto za mizo. Zakaj je ne bi spojili z delovnim pultom kuhinje, napravili nekakšen sredinski podaljšek in tako še bolj povezali pripravo hrane z druženjem celotne družine?

Ne spreglejte