Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2015,
8.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

advertorial

Petek, 19. 6. 2015, 8.56

2 meseca, 2 tedna

Nagradna igra: Podarjamo bon za nakup čistilne naprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vgradnja čistilnih naprav bo kmalu postala obvezna. Nagradna igra za bon za novo čistilno napravo je končana. Preverite, kdo je srečni nagrajenec!

Na občutljivih območjih do konca leta 2015, drugod do konca leta 2017

Čas za vgradnjo čistilne naprave se izteka. Na območjih brez javnega kanalizacijskega omrežja morajo lastniki že obstoječih stavb na svoje stroške zagotoviti čiščenje odplak iz gospodinjstev v mali komunalni čistilni napravi ali zbiranje v nepretočni greznici najpozneje do 31. decembra 2015 (če je stavba na območju s posebnimi zahtevami glede varovanja virov pitne vode). Pri zbiranju v nepretočno greznico bo moral lastnik plačevati odvoz v čistilno napravo. Nepretočna greznica je zato bistveno dražja, zato se lastniki raje odločajo za malo čistilno napravo.

Na drugih območjih, ki ne spadajo med občutljiva območja, pa je čas za vgradnjo čistilne naprave do 31. decembra 2017.

Kako je s čiščenjem odpadnih voda v vmesnem obdobju? Do konca leta 2015 oziroma 2017 lahko lastniki obstoječih stavb uporabljajo za čiščenje komunalne odpadne vode obstoječe greznice ali jih zbirajo v obstoječi nepretočni greznici. Pri gradnji novih stavb pa morajo čistilno napravo vgraditi že zdaj.

Kakšne so kazni za kršitelje? Za kršitelje, ki bodo tudi po omenjenih datumih še naprej uporabljali pretočno greznico, je predvidena globa od 300 do 1200 evrov za lastnika stavbe, ki je fizična oseba, oziroma od 4000 do 40 tisoč evrov za lastnika stavbe, ki je pravna oseba.

Katere so glavne prednosti vgradnje čistilne naprave? S čistilno napravo, ki jo v najboljšem primeru vgradimo le enkrat v življenju, ohranjamo okolje, privarčujemo pri stroških za komunalne storitve, imamo ugodnosti pri plačilu okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda.

Katere dokumente potrebujemo za vgradnjo čistilne naprave? Za vgradnjo male čistilne naprave ne potrebujemo posebnega gradbenega dovoljenja, saj je to preprost objekt in pri novogradnjah spada h gradnji hiše. Pred vgradnjo v že obstoječih hišah moramo obvestiti komunalno podjetje, da bomo uredili vse za popust pri plačilu okoljske dajatve za obremenjevanje voda.

Kakšno čistilno napravo naj vgradimo? Tisto, ki ustreza predpisom o gradbenih proizvodih. Gospodarska zbornica Slovenije redno osvežuje seznam z napravami, ki ustrezajo standardom.

Katero čistilno izbrati za vaš dom? Obiščite www.cistilne-naprave-greznice.si in se prijavite na individualno svetovanje ali brezplačni ogled na domu – tako boste prejeli cenovno najbolj optimalno rešitev za vaš dom ali vikend.

Ne spreglejte