Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2008,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 9.05

8 let

Naj bo luč!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izjava znanca, da ima v novem domu prav posebno »dizajnersko« luč, za katero je odštel kar lep kupček denarja, mi je dala misliti.

Luč očitno ni samo luč, temveč dodatek, pod katerega se lahko podpiše tudi oblikovalec. Premislek se začne že v fazi gradnje Ko smo začeli z gradnjo našega stanovanje, sem poskušala podoživeti bodoče življenje v njem. Na ta način sem si zamislila, kakšne bodo potrebe po umetni svetlobi in kako naj bodo zato razporejena svetila. Tako je najbolje začeti razmišljati o položaju in namembnosti svetil. Vsak ima svoje želje in navade, vredno pa je kdaj prelistati kakšno revijo o opremljanju stanovanja, da morebiti dobimo dobro idejo, ki nam bo prišla prav. Čeprav je vaša nepremičnina morda še v zgodnji fazi, je vredno pokukati tudi na oddelek s svetili, da si boste počasi že ustvarili predstavo, kakšna svetila želite in se morda spomnili, kje ste še pozabili predvideti luč.

Ne pozabite jih namestiti …

Pomembno je, da ima vsak prostor osrednjo luč, ki daje glavno svetlobo, potem pa stranske luči namestimo tja, kjer bomo za določena opravila potrebovali dodatno osvetlitev. Tako je vredno dobro osvetliti vso delovno površino kuhinje, saj se glede na natrpan urnik priprava hrane kaj rada zamakne v večerne ure, ko na naravno svetlobo ne moremo več računati. V kopalnici bi težko pogrešili osvetljeno ogledalo, prav pa nam bi morebiti prišla tudi luč pred ali v notranjosti garderobne omare.

Luč kot okras

Če preidemo od potrebe po svetlobi do dekoracijske funkcije svetil, lahko ugotovimo, da je tudi takšna vloga nadvse pomembna, nenazadnje celo zelo pogosta. Z zanimivo oblikovanimi stekli svetil in različnimi barvami v prostor pravzaprav vnesemo modne dodatke v skladu z željo stanovalca. Nekateri bi radi luči napravili čim bolj diskretne, drugi pa v tem vidijo možnost za poudarek stanovanja oziroma njegov okras. Zelo dobro vlogo pri tem odigrajo stoječe svetilke, ki jih namestimo ob ali za sedežno garnituro. Popestrijo prostor, hkrati pa jih lahko usmerimo točno tja, kjer potrebujemo dodaten snop svetlobe ter jih po potrebi tudi prenesemo drugam. Svetila lahko spretno skrijemo za mavčne plošče vgradnih niš ali polic, z namenom, da osvetlimo dekorativne predmete, ki so na njih postavljeni. Privlačne so tudi osvetljene poličke, pogosto pa je za popestritev osvetlitev dodana v vitrine.

Kaj pa varčnost?

V času, ko se energetski viri (tudi elektrika) dražijo, je potrebno pri izbiri svetil upoštevati tudi ta vidik. Pri nakupu tako ne glejte le na to, da se bodo svetila najlepše podala v prostor in se medsebojno ujemala, ampak pozorno poglejte, če je možno v njih namestiti varčne žarnice. Te so res nekoliko dražje, vendar moramo upoštevati, da se nam bo investicija obrestovala z nižjim računom za elektriko. Za primerjavo vzemimo navadno žarnico in varčno žarnico, ki sta po učinku medsebojno primerljivi. Takšna varčna žarnica porabi kar petkrat krat manj energije. Pomnožite s številom luči, ki vsakodnevno svetijo v vašem stanovanju in videli boste, da je vredno premisliti.

Ne spreglejte