Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 10. 2014,
8.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mesec oblikovanja

Torek, 7. 10. 2014, 8.07

8 let

Najnovejši član brezčasnih slovenskih oblikovalcev je Marjan Žitnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob odprtju Meseca oblikovanja so podelili slovenske nagrade za oblikovanje in arhitekturo, pa tudi najpomembnejšo nagrado, ki jo lahko pri nas prejme oblikovalec - nagrado brezčasni.

Letošnji prejemnik najpomembnejše slovenske nagrade za oblikovanje, nagrade brezčasni, je Marjan Žitnik, ki je nagrado prejel za ročno baterijsko svetilko Z14, ki jo je leta 1979 oblikoval za Iskro. Na podelitvi v prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom, ki se je za mesec dni prelevila v Mesto oblikovanja, so ob najpomembnejši podelili še nagrade v treh sklopih: nagrado za oblikovanje leta, nagrado za interjer leta ter nagrade za perspektivne leta.

Mesec oblikovanja nagrade za oblikovanje podeljuje že od leta 2003, z njimi pa kritično vrednoti vrednosti relevantne stroke, problematizira učinkovitost slovenskega oblikovanja ter opozarja na oblikovalski in ustvarjalni potencial.

Ne le mesto, temveč država oblikovanja Kot je ob odprtju Meseca oblikovanja in pred podelitvijo nagrad povedal ustanovitelj dogodka Zmago Novak, imamo v Sloveniji odlične šole za arhitekturo, modo in produktno oblikovanje. A danes ni dovolj biti zgolj dober, "biti moraš član dobre ekipe v dobrem okolju". Tudi zato si kot organizator želi, da ne bi postali le mesto oblikovanja, temveč kar država oblikovanja, mesec pa raztegnili v leto in desetletja.

Brezčasni oblikovalec Marjan Žitnik: preprosti izdelki brez okraskov O glavnem nagrajencu večera, oblikovalcu Marjanu Žitniku, je žirija zapisala, da ga zaznamuje izjemno širok spekter izdelkov za najrazličnejša področja. V svoji dozdajšnji karieri je zasnoval več kot dvesto izdelkov s področja elektrotehnike, pohištva, športa, merilnih instrumentov, svetil, igral, gostinstva, medicinske opreme, kmetijske tehnike … Njegova največja odlika sta njegova stvarnost in iskrena predanost delu: "Ustvarja izdelke za rabo, likovno zreducirane na najnujnejši okvir funkcije, brez namena biti predvsem všečen."

Kot nam je zaupal po podelitvi, se od njegovega 24. leta, ko je za Iskro oblikoval zmagovalno svetilko, v njegovem dojemanju oblikovanja ni kaj dosti spremenilo. "Svoje oblikovanje sem vedno prilagodil naročniku, pomembno je bilo, da naredim preprost izdele, brez kakšnih okraskov."

Prepričan je, da tudi to, da je med brezčasnimi slovenskimi oblikovalci že šesti Iskrin oblikovalec, zgovorno govori o tem, kako močno podjetje je bila Iskra ter koliko odličnih oblikovalcev je izoblikovala.

Ne spreglejte