Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 12. 2012,
20.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 12. 2012, 20.20

8 let

Novoletni mojster: koledar z magnetki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leto 2012 se poslavlja, januarja pa bomo poleg novoletnih zaobljub obrnili tudi nov koledarski list. Že imate koledar za leto 2013?

Pred nami je novih dvanajst mesecev, dnevi pa bodo tudi v 2013 skoraj neslišno smuknili mimo nas. In kako jim slediti?

Koledarji nam pomagajo ohranjati občutek za čas, in če vam ga v decembru niso podarili vsaj prostovoljni gasilci iz sosednje vasi, si ga lahko z malo truda naredite kar sami!

Koledarji so ponavadi sestavljeni iz dvanajstih delov – za vsak mesec po en list. Naš letošnji koledar bo malce drugačen od tradicionalnih, saj ga bomo naredili iz ene same pločevinaste plošče in magnetkov. Kako?

Iz tršega papirja najprej izrežemo šablone vseh dni v mesecu – torej števila od 1 do 31. Številke poljubno razporedimo po ploskvi – mi smo jih razporedili kar po vrsti. Ko smo zadovoljni s postavitvijo, papirnate šablone s prepolovljenimi koščki selotejpa prilepimo na ploskev, da se med barvanjem ne bi premaknile. Ker imajo barvni spreji precej močan vonj in da ne bi pomotoma pobarvali še delovne površine, smo se nanašanja spreja/barvanja raje lotili kar na prostem. Če boste sprej uporabljali v zaprtem prostoru, pa poskrbite, da bo delovna površina dobro zaščitena s časopisnim papirjem! Barvo boste nanesli najbolj enakomerno, če boste pločevinko držali kakšnih trideset centimetrov stran od ploskve, ki jo barvate. Ko se barva posuši, odstranite papirnate šablone, na ploskev pa z alkoholnim flomastrom napišite še imena vseh dvanajstih mesecev.

In kako enostranski koledar z magnetki sploh uporabljamo? Kot smo že omenili, boste ob koledarju potrebovali še vsaj dva magneta. Enega postavite na aktualen mesec, kjer bo počival ves mesec, drugega pa skupaj z dnevi premikate po številkah, ki označujejo aktualen datum. Ko pride nov mesec, nanj premaknete tudi magnetek.

Če imate še kaj magnetkov (najbolje bo, če se bodo po barvah ali obliki razlikovali od glavnih dveh), jih lahko postavite na pomembnejše datume, kot so rojstni dnevi ali obletnice. Med magnetek in ploskev lahko zataknete tudi sporočilca z dogodki, ki vas čakajo ta datum, ali pa fotografijo osebe, ki ima na ta datum rojstni dan.

Ne spreglejte