Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spomladansko čiščenje

Četrtek, 25. 4. 2013, 9.33

8 let

Očistite okna na en, dva, tri!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred prvomajskimi prazniki se veliko gospodinj odloči za generalno čiščenje stanovanja, po mesecih snega in dežja pa na čiščenje čakajo tudi okna. Kako se jih lotiti?

Čiščenje oken je precej težavno opravilo, še posebej če živite v stanovanjski hiši, kjer oken kar ne zmanjka – sploh če pred njimi stojite z vedrom in krpo v roki. Za učinkovito čiščenje oken obstaja kar nekaj priporočil, ki so nam jih predale naše mame in babice, tokrat pa predstavljamo še nekaj trikov, s katerimi boste delo opravili hitreje in bolj učinkovito.

Čistila naredi sam

Od kupljenih čistil nas pogosto boli glava, kemičnega vonja pa se težko znebimo. Zato shranite razpršilo (ali kupite novega – recimo za vlaženje rož – na oddelku z izdelki za dom) in ga pred čiščenjem napolnite z domačim čistilom. Zmešate ga iz merice kisa, merice limoninega soka in treh meric vode, z njim napolnite plastenko … In veselo na delo!

Krpe ali časopisni papir?

Čeprav v trgovinah najdemo vedno več izdelkov, namenjenih čiščenju, nekatere krpe in papirnate brisačke na steklu še vedno puščajo sledi. Veliko bolje se obnese časopisni papir, zato na čiščenje mislite že kakšen teden prej in prihranite papir. Najbolje se obnese mehkejši papir, ki ga lahko zmečkate v kepo in bolje vpija tekočino.

Katero tehniko uporabiti?

Pri čiščenju oken velikokrat ne vemo, s kakšnimi gibi bomo delo opravili najbolj učinkovito. Nekateri prisegajo na krožne gibe, s katerimi odstranimo morebitne sledi čistila, ki jih na oknih pušča uporaba gumijastih brisalcev. Odličen nasvet, s katerim se izognete takšnim sledem, je tudi ta, ki pravi, naj na notranji strani okna čistimo z vodoravnimi gibi, na zunanji pa z navpičnimi. Tako bomo tudi lažje poiskali mesto, kjer moramo nanesti še malo čistila.

Čistite na oblačen dan

Čeprav ne moremo vplivati na vreme, je najbolj priporočljivo, da se čiščenja oken lotimo na oblačen dan. Neposredna sončna svetloba namreč okna močno segreje, tekočina pa zato hitro izpari ter za sabo pusti le še večje madeže. Če so napovedani sončni dnevi, pa se dela lotite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.

Ne spreglejte