Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
18. 12. 2014,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 18. 12. 2014, 9.23

8 let

Pahor: Če bodo ljudje zaradi koledarja raje pogledali, kdaj in kje so, potem me to ne moti

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Cankarjevem domu je na ogled fotografska razstava Multitaskerji: Fotografi revije Mladina v sočasni sodobni umetnosti, na kateri je razstavljen tudi koledar Politika s fotografijami Boruta Pahorja.

"Tako kot moja volilna kampanja je tudi koledar malo nenavadna, drzna zamisel in zdi se, da je, vsaj po odzivu javnosti, posrečena," je o koledarju Politika na odprtju razstave Multitaskerji povedal predsednik države Borut Pahor. Serija dvanajstih fotografij, ki jih je Borut Krajnc posnel med volilno kampanjo, se je v Mali galeriji Cankarjevega doma iz terenske fotografije prelevila v umetniško delo.

"Takoj, ko eno fotografijo začneš postavljati v galerijski kontekst, začneš o njej razmišljati na drugačen način. In to se je zagotovo zgodilo s to serijo," je o fotografijah povedala kuratorka razstave dr. Petja Grafenauer. Naknadno so iz serije s pomočjo projekta Made in China naredili še koledar, ki pa zaradi velikega zanimanja komajda dohaja povpraševanje. Trenutno je že v tretjem ponatisu.

"Tega dela nisem opravljal za koledar" "Vse te fotografije me spominjajo na zelo ustvarjalen, živahen del moje kariere in ko sva se z Borutom Krajncem tukaj na razstavi pogovarjala in se spominjala tega dela, sva ugotovila, da oba pogrešava, da na fotografijah ni tistega, kar je bilo bistveno. Torej ljudi, s katerimi sem delal. Drugače pa je po svoji presoji izbral tiste motive, za katere njegovo umetniško oko meni, da najbolje odražajo to mojo zavzetost," je na odprtju povedal Pahor, ki svoje prostovoljno delo nadaljuje tudi po izvolitvi, že jutri gre na primer na novo delovno nalogo.

Marsikatera uniforma je med kampanjo privabila večjo pozornost medijev, vendar, kot je poudaril Pahor, se dela ni lotil zaradi kamer. "Vedno, ko sem prišel v novo delovno okolje, so prve ure dela preizkušali, ali sem prišel zares zaradi njih ali sem prišel zaradi fotografov. Fotografi so že obupali in odšli, jaz pa sem ostal z njimi in delal – takrat so se ljudje v celoti odprli." O kampanji predsednik še danes dobiva vprašanja in prošnje za nasvet z vsega sveta, za koledar pa upa, da bo popestril kakšno družinsko steno: "Če bodo ljudje zaradi tega z veseljem pogledali, kdaj in kje so, potem mene to nič ne moti, jaz sem javna oseba," je dodal Pahor.

Delo revijskega fotografa vpliva na njegovo umetniško produkcijo A motivi iz Pahorjevega koledarja so le delček razstave, ki v ospredje postavlja umetniška dela fotografov, ki si denar sicer služijo ali so si ga služili kot fotografi Mladine. "Ob pregledu njihovih opusov lahko rečem, da so eni zelo obsežni, eni pa zelo majhni, a to ne pomeni, da je med njimi kakšna kvalitativna razlika. Naredili smo zbirko, ki prikazuje, kakšno je delo fotografa, ki se hoče udejstvovati v sodobni umetnosti kot fotograf enega časopisa. Zanimalo me je, kako se ti dve poti prepletata, kako se stikata in kje se stikata," je o razstavi povedala kuratorka.

"Iz opusa je razvidno, da poklicno delo revijskega fotografa precej vpliva na umetniško produkcijo, in sicer na ravni zamisli, ideje, koncepta. Tako na primer Uroš Abram uporabi vse fotografije, ki jih je v obdobju treh mesecev posnel za Mladino, in z njimi prelepi svoj kuhinjski prostor, potem pa to znova fotografira z različnimi tehnikami in kaže preobilje podob. Na drugi strani je zelo znana Peterlinova serija Flower power, kjer je fotografiral cvetlične aranžmaje na državniških in gospodarskih srečanjih, ki so sicer ob strani. Fotografsko delo za revijo jim omogoča vstop na področja, ki so nekaterim drugim umetnikom morda zaprta ali je dostop do njih težji."

Ne spreglejte