0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Ponovno rojstvo Kraljevega Rexa

Avtor: Barbara Gradič Oset

V prijetnem okolju hotela Mons se je ob povezovanju Bernarde Žarn odvijalo ponovno rojstvo kultnega slovenskega stola Rex.

0
0
0
0
0
V prijetnem okolju hotela Mons se je ob povezovanju Bernarde Žarn odvijalo ponovno rojstvo kultnega slovenskega stola Rex. Pin It

Kaj imajo skupnega John Travolta, glasba Nata Kinga Cola in Rex? Vsi trije izhajajo iz 50. let 20. stoletja in so se vsi na svoj način zapisali v večen spomin.

Če ste bili dovolj srečni, da ste odraščali s stolom Rex, potem veste, zakaj ste ga imeli v svojem stanovanju. Ta legendarni stol se je namreč s svojim udobjem in uporabnostjo priljubil številnim uporabnikom tako doma kot po svetu.

Avtor slovenskega predmeta poželenja je arhitekt, profesor Niko Kralj, ki je za svoje delo prejel številne mednarodne nagrade in priznanja.

Vrhunski dosežek industrijskega oblikovanja

Stol, ki že leta kraljuje v številnih dnevnih sobah in pisarnah, je vrhunski dosežek slovenskega industrijskega oblikovanja. Arhitekt profesor Niko Kralj (rojen 1920), "oče" slavnega stola Rex, letos praznuje 90-letnico. S svojo inovacijo je osvojil svet, stol pa povzdignil v kultni izdelek. Tudi zato ga upravičeno imenujejo ikona slovenskega industrijskega oblikovanja ter uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende, kot so Charles in Ray Eames ter Aalvar Alto.

Z več kot dva milijona prodanimi kosi, z več mednarodnimi nagradami in z razstavo v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA) je postal Rex kultni predmet, bestseller industrijskega oblikovanja in »must have« predmet dizajnersko osveščenih posameznikov.

Veronika Kralj Iglič, hčerka arhitekta Kralja, je o uspehu stola povedala: "Očetu je bil uspeh stola Rex popolnoma naraven. Bil je namreč zelo predan delu in naravno je bilo, da je izdelek, s katerim je bil zelo zadovoljen, tudi uspešen na tržišču."

Dr. Jasna Hrovatin, avtorica monografije o Niku Kralju, je o zgodovini stola povedala: "Stol je nastal v obdobju, ko je v tovarni Stol začelo primanjkovati dovolj kakovostnega lesa za proizvodnjo Tonetovih stolov, ki so narejeni iz krivljenega masivnega lesa. Začeli so iskati možnost, da bi uporabljali manj kakovosten les, v tem obdobju so se pojavljali novi materiali, to je vezan les, ter nove tehnologije, ki so omogočale krivljenje vezanega lesa. Stol Rex je šolski primer razvoja industrijskega pohištva."

Ponovno rojstvo

V podjetju Impakta Les bodo decembra začeli aktivno tržiti kolekcijo REX.

"Stol Rex je statusni simbol slovenskih intelektualcev. Je funkcionalno, tehnično in estetsko dovršen, blagovna znamka pa zadovoljuje družbeno potrebo in njeno individualno željo po vrhunskih izdelkih. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za uspešen izdelek, " o ponovnem rojstvu Rexa razmišlja Tomaž Sešlar, direktor podjetja Impakta Les, ki je imetnik pravic za proizvodnjo in trženje izdelkov pod blagovno znamko REX KRALJ.

‟V blagovno znamko REX KRALJ vlagamo vso svojo energijo in elan. Stol Rex želimo obuditi kot globalno prepoznaven slovenski izdelek. Hkrati iščemo nove možnosti za razvoj in izpopolnitev kolekcije Rex, v kateri so trenutno stol, fotelj, gugalnik in počivalnik. Različni modeli izvedb stolov Rex omogočajo aplikacije v različne prostore in za različne namene. Idej imamo veliko, priložnosti na trgu je torej še ogromno,” je optimističen Sešlar.

Optimizma jim ne manjka, zato jim samo želimo, da bi dolgo prezrt slovenski ponos končno dobil svetovni sloves ter da se s tem tudi Nika Kralja umesti med klasike industrijskega oblikovanja: Eamesa, Aalta in Jacobsena.

Preberite še:

Brezčasni stoli 1.del

Obstajajo brezčasne umetnine, tudi stoli, ki krasijo naše domove še desetletja potem, ko so jih umetniki ustvarili.

Foto: Bojan Puhek/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Prenovljeno stanovanje v Goteburgu

Dom, ki ga predstavljamo tokrat, je zanimiva kombinacija sodobnega pristopa in spoštovanja stoletje starega skeleta stanovanja. Dokaz, da so pomanjkljivosti lahko tudi lepe.

Izboljšajte vaše tekaške rezultate

Z upoštevanjem nasvetov profesionalnih športnikov lahko izboljšate svoje tekaške rezultate in si zagotovite odlično tekaško sezono.

Naročite hrano na dom prek spleta

Obiščite portal www.halohrana.si in naročite hrano na dom ali delovno mesto kar prek spleta – po vsej Sloveniji.

Resnica o beljakovinskih napitkih

Z beljakovinskimi napitki lahko v času hujšanja dopolnjujemo svojo običajno prehrano.

Osnovna pravila za boljši in varnejši tek

Vaš tekaški uspeh je odvisen predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, saj boste zanj potrebovali leta, ne mesecev.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

Hotel Sol Aurora****

Vroče sonce, kristalno morje in razkošen hotel v čarobnem Umagu! 3 dni s polpenzionom le 139 € za dva!

4 dni zdravljenja z bioenergijo

Zdravljenje vodi diplomant svetovno priznanega bioenergetika Zdenka Domančiča, Zdravko Mrđa.

Imate avto? Pri nas je vreden več!

Zamenjajte ga za novo Kio. Novi pro_cee'd že za 99 EUR/mesec. EOM=0%, 1/3 pologa. Samo do 30. aprila!

oglasno sporočilo Zagotavlja