0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Ponovno rojstvo Kraljevega Rexa

Avtor: Barbara Gradič Oset

V prijetnem okolju hotela Mons se je ob povezovanju Bernarde Žarn odvijalo ponovno rojstvo kultnega slovenskega stola Rex.

0
0
0
0
0
V prijetnem okolju hotela Mons se je ob povezovanju Bernarde Žarn odvijalo ponovno rojstvo kultnega slovenskega stola Rex. Pin It

Kaj imajo skupnega John Travolta, glasba Nata Kinga Cola in Rex? Vsi trije izhajajo iz 50. let 20. stoletja in so se vsi na svoj način zapisali v večen spomin.

Če ste bili dovolj srečni, da ste odraščali s stolom Rex, potem veste, zakaj ste ga imeli v svojem stanovanju. Ta legendarni stol se je namreč s svojim udobjem in uporabnostjo priljubil številnim uporabnikom tako doma kot po svetu.

Avtor slovenskega predmeta poželenja je arhitekt, profesor Niko Kralj, ki je za svoje delo prejel številne mednarodne nagrade in priznanja.

Vrhunski dosežek industrijskega oblikovanja

Stol, ki že leta kraljuje v številnih dnevnih sobah in pisarnah, je vrhunski dosežek slovenskega industrijskega oblikovanja. Arhitekt profesor Niko Kralj (rojen 1920), "oče" slavnega stola Rex, letos praznuje 90-letnico. S svojo inovacijo je osvojil svet, stol pa povzdignil v kultni izdelek. Tudi zato ga upravičeno imenujejo ikona slovenskega industrijskega oblikovanja ter uvrščajo med svetovne industrijske oblikovalske legende, kot so Charles in Ray Eames ter Aalvar Alto.

Z več kot dva milijona prodanimi kosi, z več mednarodnimi nagradami in z razstavo v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA) je postal Rex kultni predmet, bestseller industrijskega oblikovanja in »must have« predmet dizajnersko osveščenih posameznikov.

Veronika Kralj Iglič, hčerka arhitekta Kralja, je o uspehu stola povedala: "Očetu je bil uspeh stola Rex popolnoma naraven. Bil je namreč zelo predan delu in naravno je bilo, da je izdelek, s katerim je bil zelo zadovoljen, tudi uspešen na tržišču."

Dr. Jasna Hrovatin, avtorica monografije o Niku Kralju, je o zgodovini stola povedala: "Stol je nastal v obdobju, ko je v tovarni Stol začelo primanjkovati dovolj kakovostnega lesa za proizvodnjo Tonetovih stolov, ki so narejeni iz krivljenega masivnega lesa. Začeli so iskati možnost, da bi uporabljali manj kakovosten les, v tem obdobju so se pojavljali novi materiali, to je vezan les, ter nove tehnologije, ki so omogočale krivljenje vezanega lesa. Stol Rex je šolski primer razvoja industrijskega pohištva."

Ponovno rojstvo

V podjetju Impakta Les bodo decembra začeli aktivno tržiti kolekcijo REX.

"Stol Rex je statusni simbol slovenskih intelektualcev. Je funkcionalno, tehnično in estetsko dovršen, blagovna znamka pa zadovoljuje družbeno potrebo in njeno individualno željo po vrhunskih izdelkih. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za uspešen izdelek, " o ponovnem rojstvu Rexa razmišlja Tomaž Sešlar, direktor podjetja Impakta Les, ki je imetnik pravic za proizvodnjo in trženje izdelkov pod blagovno znamko REX KRALJ.

‟V blagovno znamko REX KRALJ vlagamo vso svojo energijo in elan. Stol Rex želimo obuditi kot globalno prepoznaven slovenski izdelek. Hkrati iščemo nove možnosti za razvoj in izpopolnitev kolekcije Rex, v kateri so trenutno stol, fotelj, gugalnik in počivalnik. Različni modeli izvedb stolov Rex omogočajo aplikacije v različne prostore in za različne namene. Idej imamo veliko, priložnosti na trgu je torej še ogromno,” je optimističen Sešlar.

Optimizma jim ne manjka, zato jim samo želimo, da bi dolgo prezrt slovenski ponos končno dobil svetovni sloves ter da se s tem tudi Nika Kralja umesti med klasike industrijskega oblikovanja: Eamesa, Aalta in Jacobsena.

Preberite še:

Brezčasni stoli 1.del

Obstajajo brezčasne umetnine, tudi stoli, ki krasijo naše domove še desetletja potem, ko so jih umetniki ustvarili.

Foto: Bojan Puhek/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Fotogalerija
Modna ikona: Michelle Obama

Michelle Obama je moderna prva dama, neobremenjena s tem, kaj se za damo na njenem položaju spodobi obleči in narediti.

Izboljšajte vaše tekaške rezultate

Z upoštevanjem nasvetov profesionalnih športnikov lahko izboljšate svoje tekaške rezultate in si zagotovite odlično tekaško sezono.

Učinkovita pomoč pri brazgotinah

Koža vsebuje kolagenska vlakna, ki pomagajo ohranjati njeno moč in elastičnost. Ko je koža ranjena, se odzove s tvorbo dodatnega kolagena za celjenje ran.

Spomladanska osvežitev garderobe

Preživite zabaven nakupovalni dan, po nakupih pa si privoščite wellness razvajanje.

Zaljubite se v brazilsko sonce

Jenipapo je L'OCCITANOVA nova kolekcija za zaščito obraza in telesa pred sončnimi žarki. Že na voljo v trgovinah L'OCCITANE.

Anketa

Ali že čutite spomladansko utrujenost?

Imate avto? Pri nas je vreden več!

Zamenjajte ga za novo Kio. Novi pro_cee'd že za 99 EUR/mesec. EOM=0%, 1/3 pologa. Samo do 30. aprila!

Pokaži Dejanu Zavcu, kaj zmoreš!

Čaka vas nepričakovano! Sporoča boksarski šampion in vas vabi k sodelovanju v Husqvarna izzivu.

Prihranek pri ogrevanju: misija mogoče!

Znižajte stroške ogrevanja tudi do 30 %. Po prihranek in udobje v EcopAgent. Vaš partner v energetiki

oglasno sporočilo Zagotavlja