Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
13.25

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča i-Vent

Video: Matija Lepoša in Gal Ancelj

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

Prenova in gradnja varčevanje prihranek energije plesen vlaga zdravo bivalno okolje Mojster za vse advertorial poplave prenova doma prezračevanje prezračevalni sistem iVent i-VENT

Petek, 27. 10. 2023, 13.25

2 meseca

PREZRAČIMO SLOVENIJO IN SVET: PREZRAČEVALNI SISTEMI I-VENT

Prihaja čas, ko bo vlaga zares pokazala zobe. Kako opraviti s to neznosno nadlogo? #video

Vsebino omogoča i-Vent

Video: Matija Lepoša in Gal Ancelj

Foto: Ana Kovač

Poplave, ki so avgusta popolnoma uničile pritličje stanovanjske hiše Prepadnikovih v Nazarjah, so močno zaznamovale življenje celotne družine. Jure Prepadnik, ki v mizarski delavnici nadaljuje očetovo tradicijo stilnega mizarstva, si je po dolgih dnevih čiščenja, sanacije in priprav na prenovo končno malo oddahnil. Z ženo Branko sta bila srečna izbranca podjetja i-Vent, ki jima je podarilo celoten prezračevalni sistem za spodnji del hiše.  

i-Vent Nazarje drugi video | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Podjetje i-Vent je v okviru svoje dobrodelne akcije družini Prepadnik podarilo komplet pametnih prezračevalnih enot i-Vent skupaj z montažo.

Solidarnost in skrb za sočloveka sta pomembni vrednoti tudi v podjetju i-Vent.

Hiša Jureta Prepadnika se je po katastrofalnih poplavah v nekaj dnevih spremenila v pravo gradbišče. | Foto: Ana Kovač Hiša Jureta Prepadnika se je po katastrofalnih poplavah v nekaj dnevih spremenila v pravo gradbišče. Foto: Ana Kovač

Čeprav so sledi pustošenja vedno manj vidne, pa se iz sten in tal širi neznosen smrad zaradi vlage, po kotih se je začela nabirati plesen. Kljub ogrevanju, ki naj bi sušilo stene, je vlaga iz zidov šele prav zares udarila.

"Vsak dan, ko nekaj narediš, se pokaže kaj novega," je v prejšnji oddaji, kjer smo preverili, kako so potekale meritve in strokovni pregled, povedal Jure Prepadnik, ki se neizmerno veseli te novosti v svoji hiši. Že pred to donacijo se je navduševal nad takšnim sistemom, vendar si niti v sanjah ni mogel predstavljati, da bo nekoč imel kar osem enot prezračevalnega sistema i-Vent, ki bodo poskrbele, da bo zrak v pritličju stalno krožil. S tem se bo izboljšal zrak, da bo delo in bivanje udobno ter predvsem zdravo.

Zakaj je kakovost zraka v notranjih prostorih bistvena za naše zdravje?

Vsak poseg v prostor, tudi vgradnja prezračevalnega sistema, zahteva temeljit pregled strokovnjakov. | Foto: Ana Kovač Vsak poseg v prostor, tudi vgradnja prezračevalnega sistema, zahteva temeljit pregled strokovnjakov. Foto: Ana Kovač

Plesen v notranjih prostorih namreč močno škodi našemu zdravju. Dolgotrajna izpostavljenost slabemu zraku lahko vodi v kronično stanje, imenovano sindrom bolnih stavb, ki se kaže s številnimi simptomi, kot so glavoboli, draženje oči, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Poslabša se tudi naša produktivnost, zmanjšajo se naše kognitivne sposobnosti in osredotočenost.

Večina ljudi preživi več kot 90 odstotkov svojega časa v notranjih prostorih. Med najpogostejšimi viri onesnaževalcev v notranjih prostorih so gradbeni materiali, pohištvo, gospodinjski aparati, kemikalije za čiščenje in številni drugi. Poleg tega svoj delež prispevajo tudi slabo prezračevanje, visoka vlažnost, kajenje in prisotnost hišnih alergenov.

Dejstvo je, da lahko ima slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih enako škodljive učinke na naše zdravje in dobro počutje kot onesnaženost zunanjega zraka. Prav tu vstopi v igro ključni igralec – prezračevalni sistem, ki nam lahko izjemno pomaga izboljšati kakovost zraka v našem vsakdanjem okolju.

Pridružite se več kot sto tisoč strankam, ki uživajo v svežem zraku z i-Ventom

Pri i-Ventu se zavedajo, da ne smemo zanemariti pomembnosti kakovosti zraka v notranjih prostorih.  | Foto: Ana Kovač Pri i-Ventu se zavedajo, da ne smemo zanemariti pomembnosti kakovosti zraka v notranjih prostorih. Foto: Ana Kovač

Zdaj je čas, da se tudi vi pridružite že več kot sto tisoč zadovoljnim strankam in izkoristite 40 odstotkov popusta (20 % popust i-Vent + 20 % Eko sklad) na pametno prezračevalno enoto i-Vent.

Prezračevalni sistemi i-Vent so preprosti za vgradnjo in primerni tako za novogradnje kot starejše objekte. Njihova montaža je hitra, omogočajo pa tudi velike prihranke.

Akcija traja do 31. 10. 2023.

Več informacij o akciji na www.i-vent.com

Naprave, ki neopazno poskrbijo, da dihamo svež in čist zrak

Vsi elementi prezračevalnega sistema i-Vent so primerni tako za vgradnjo v starejše hiše ali stanovanja kot tudi v novogradnje. | Foto: Ana Kovač Vsi elementi prezračevalnega sistema i-Vent so primerni tako za vgradnjo v starejše hiše ali stanovanja kot tudi v novogradnje. Foto: Ana Kovač

Prezračevalni sistem namesto vas poskrbi za nadzorovano prezračevanje ter izboljšanje mikroklime v notranjih prostorih. Prezračevalni sistemi stalno dovajajo svež zrak v prostor, iz njega pa odvajajo izrabljenega skupaj z vsemi drugimi škodljivimi snovmi.

Strokovnjaki podjetja i-Vent so pred dnevi pregledali situacijo in ocenili, da za ta prostor glede na volumen in njegovo namembnost izberejo pasivno prezračevanje. "Na enem od zidov bomo vgradili dve vhodni enoti in na drugi strani prostora ventilator, ki bo srkal zrak proti sebi in ga odvajal iz hiše. Električno napeljavo smo pregledali, tako da je vse pripravljeno za delo. V pogovoru s stranko določimo najbolj optimalne položaje za naše naprave. Pri tem gledamo, da so posegi v stene čim manjši, in vedno iščemo možnost, da naše naprave postavimo čim bolj diagonalno oziroma po kotih v hiši, da je prezračen res vsak kotiček," je uvodoma povedal svetovalec podjetja i-Vent Simon Hauptman.

Ko sta monterja prebila prvo steno, se je vse odvilo skoraj s svetlobno hitrostjo. Komaj smo sledili vsem korakom, tako hitro je bila prva enota že vgrajena. "Nismo vgradili navadnega aksialnega ventilatorja, ampak turbinskega, ki je veliko bolj učinkovit, veliko tišji, ustvarja ogromno podtlaka, vleče zrak proti sebi in s tem povečuje moč rekuperacijskega sistema."

Fotogalerija
1 / 18

Zelo nizka poraba električne energije

Vsi elementi prezračevalnega sistema i-Vent imajo vgrajeno protihrupno in proti alergijsko zaščito. | Foto: Ana Kovač Vsi elementi prezračevalnega sistema i-Vent imajo vgrajeno protihrupno in proti alergijsko zaščito. Foto: Ana Kovač

Pasivne enote ne potrebujejo električne napetosti, ker delujejo na osnovi podtlaka, ki ga ustvarja ventilator. Ventilatorji in rekuperatorji pa elektriko potrebujejo, in sicer rekuperator deluje na 12 voltih, porabi pa npr. 0,03 vata, tako da je res zelo majhen potrošnik električne energije.

Preprosto in pametno upravljanje rekuperatorja

Pametno prezračevalno enoto i-Vent upravljamo z daljincem, ki ga prejmete ob nakupu enote. | Foto: Ana Kovač Pametno prezračevalno enoto i-Vent upravljamo z daljincem, ki ga prejmete ob nakupu enote. Foto: Ana Kovač

Če želimo, lahko rekuperator upravljamo z daljinskim upravljalnikom, ki je priložen vsaki napravi, ni pa to obvezno. Še boljša pa je uporaba pametne aplikacije, kjer si lahko nastavimo urnik in način delovanja.

Mizarska delavnica na prelomni točki: kmalu prihaja čas, ko se bodo stroji lahko zavrteli

Očetova dediščina bo kmalu zaživela novo poglavje. | Foto: Ana Kovač Očetova dediščina bo kmalu zaživela novo poglavje. Foto: Ana Kovač

Pred sanacijo prostora so morali odstraniti ladijski pod, saj je bilo spodaj kar pet centimetrov blata. "Prostore smo očistili z visokotlačnim čistilcem, zdaj bomo naredili novo ploščo in vrnili stroje. To je dediščina mojega očeta, ki je ne bi rad zavrgel. Bil je velik umetnik, jaz pa sem umetnikov sin," se je pošalil Jure, medtem ko je voditelj Uroš Bitenc občudoval vse orodje in pripomočke, ki tudi Juretu predstavljajo del njegovega zaslužka.

Zakaj je i-Vent izbira številka ena na področju prezračevanja?

Skrb za kakovost zraka je nujna, zato je i-Ventov prezračevalni sistem odlična možnost, ki vam omogoča svež zrak in prijetno okolje za bivanje. | Foto: Ana Kovač Skrb za kakovost zraka je nujna, zato je i-Ventov prezračevalni sistem odlična možnost, ki vam omogoča svež zrak in prijetno okolje za bivanje. Foto: Ana Kovač

Kot nam je povedal strokovnjak Simon Hauptman, so njihove naprave res vrhunske, njihov velik adut pa je izurjen in strokoven kader. "V podjetju i-Vent vam ponujamo pester nabor prezračevalnih sistemov, ki so primerni za vgradnjo tako v novogradnje kot starejše objekte, zato smo prepričani, da boste v naši ponudbi našli rešitev, ki bo zadovoljila vse vaše želje in potrebe. Naši prezračevalni sistemi bodo poskrbeli, da boste zaživeli bolj kakovostno in zdravo življenje. Prezračevalne sisteme i-Vent, ki na trgu nimajo konkurence, odlikuje izjemna energetska učinkovitost, saj posamezna rekuperatorska enota na letni ravni porabi le za približno 2,3 evra električne energije. To vam ob relativno nizkih investicijskih in obratovalnih stroških dolgoročno prinaša tudi precejšnje prihranke pri ogrevanju."

Po nekaj urah dela in dokaj hrupnega vrtanja je bil prezračevalni sistem pripravljen za zagon. Jure se ni mogel načuditi, kako hitro je bilo delo opravljeno. "Sploh ne morem povedati, kako sem vesel ... Tako hitro je bilo, da ne morem dojeti," se Branka in Jure Prepadnik nista mogla začuditi. Dodala sta še en velik košček v navdihujočo zgodbo o solidarnosti, srčnosti in skrbi za sočloveka, ki jo pišeta skupaj s celotnim krajem in svojo družino. Tudi i-Ventova pomoč pri tem igra veliko vlogo.

V svetu, kjer se veliko časa zadržujemo v zaprtih prostorih, je skrb za kakovost zraka nujna. Slaba kakovost zraka lahko negativno vpliva na naše zdravje, počutje in produktivnost. Prezračevalni sistemi igrajo ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. Z odstranjevanjem onesnaževalcev, nadzorom vlage in rekuperacijo toplote nam prezračevalni sistemi omogočajo svež zrak in prijetno okolje za bivanje, delo ter učenje.

Vas zanimajo prezračevalni sistemi i-Vent?

Vprašanje ali povpraševanje pošljite prek kontaktnega obrazca ali po e-pošti na info@i-vent.com. Za ponudbo lahko pokličete tudi na brezplačno modro številko 080 73 13 oziroma se v poslovalnicah i-Vent oglasite osebno: 

  • POSLOVALNICA LJUBLJANA, Robbova ulica 2, 1000 Ljubljana
  • POSLOVALNICA MARIBOR, Tržaška 65, 2000 Maribor 
  • POSLOVALNICA MURSKA SOBOTA, Gorička ulica 4, 9000 Murska Sobota
  • POSLOVALNICA SLOVENJ GRADEC, Celjska cesta 48 A, 2380 Slovenj Gradec

 Preberite še:

i-Vent Nazarje
Trendi Podjetje, ki ni pozabilo na družine, prizadete v poplavah #video
Ne spreglejte