Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 8. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zagreb

Torek, 19. 8. 2014, 14.20

8 let

Razkrivamo, kaj boste lahko kupili samo v zagrebški Ikei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zagrebški Ikei so dva dni pred uradnim odprtjem novinarjem predstavili novosti, ki jih ne boste našli v nobeni drugi Ikeini prodajalni.

Na odprtju Ikee v Zagrebu ta četrtek ob 10.00 pričakujejo množico ljudi, predvsem iz okoliških krajev. A vodstvo trgovine pravi, da je zanje pomembneje, da se bodo kupci radi vračali tudi v prihodnje. Pričakujejo tudi veliko Slovencev ter kupcev iz Srbije in Bosne.

Zagrebška Ikea je s skoraj 40 tisoč kvadratnimi metri površine ena največjih v regiji, v njej pa je delo dobilo okoli 350 ljudi. Med njimi za zdaj ni Slovencev.

Sklepna dela še potekajo, v četrtek bo vse nared V zagrebški Ikei, ta je v poslovni coni Zagreb (izvoz Zagreb Vzhod), od katere nas od mejnega prehoda Bregana loči le slabe pol ure vožnje, delavci še vedno pripravljajo vse potrebno za četrtkovo odprtje. Na prostornih parkiriščih potekajo zadnja dela, breze so posajene, trava posejana, urejene so tudi cestne povezave, nova krožna križišča in izvozi z avtoceste.

Popustov ob odprtju ne bo Na nakupovalce čaka 26 blagajn, plačevati pa bo mogoče tako z gotovino kot s kreditnimi karticami. Popustov ob odprtju ne načrtujejo, bo pa mogoče kupovati tudi cenovno ugodnejše izdelke v primerjavi z drugimi prodajalnimi v regiji, nam je povedal Igor Štefanac, ki pri Ikei skrbi za stike z javnostjo na Balkanu.

"Cene so v kunah, vsi napisi v katalogih, deklaracijah, letakih in označbah pa so v hrvaščini," opisuje Štefanac, zanimivo pa je tudi to, da so sicer standardno Ikeino ponudbo prilagodili Hrvatom.

Bo Ikea Hrvatom pomagala do lepših balkonov? Z vprašalnikom so namreč raziskali, kako bivajo okoliški prebivalci, in za Ikeo značilne razstavne prostore, ki delujejo kot dejanske sobe v stanovanju, prilagodili njihovim potrebam. Tako med ogledovanjem naletimo tudi na prikaz stanovanja z izrazito visokimi stropi, ki so značilni za središče Zagreba, veliko pa je tudi primerov, kako opremiti balkon.

"Hrvati imajo tudi po tri balkone na stanovanjsko hišo, a so večinoma zanemarjeni ali pa jih uporabljajo za shranjevanje," je povedala vodja oblikovalcev pri zagrebški Ikei Kristina Udan. "S primeri smo pokazali, kako lahko na balkonu uživajo z majhnimi spremembami."

Po kosilu s švedskimi mesnimi kroglicami še sladka zagrebška rezina Ikeina restavracija je vsaj tako slavna kot Ikeino pohištvo. Menza v Zagrebu je eden največjih lokalov v okolici, naenkrat pa sprejme 515 gostov. V restavraciji poleg običajnih, za Švedsko značilnih jedi (mesne kroglice, losos, kuhan krompir …) ponujajo tudi izbor lokalnih specialitet. Med njimi je najbolj slavna zagrebška rezina.

Kmalu tudi Ikea z blejsko kremno rezino v svoji ponudbi? Z zagrebško podružnico Slovenci dobivamo že četrto Ikeino nakupovalno središče v bližini, a z jasnimi napovedmi o Ikei v Ljubljani ne želijo prehitevati. "Zelo si želimo tudi v Slovenijo, saj od tam prihaja veliko naših kupcev," je iskren Štefanac. "Odprtje Ikee v Zagrebu smo napovedali že za pred tremi leti in preprosto ne želimo spet razočarati sebe in kupcev."

Ne spreglejte