Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2018,
11.41

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Dom in vrt dom senčila

Sobota, 28. 7. 2018, 11.41

3 mesece

Senčila, ki bodo skrbela za hladen dom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
senčila | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prava izbira okenskih senčil lahko bistveno pripomore k ohranjanju prostora na primernih temperaturah, še posebej v vročih poletnih mesecih. Pravilno nameščena senčila zmanjšajo porabo električne energije. V poletnih mesecih nudijo senco, zato ne bo potrebno dodatno hlajenje, v zimskih dneh pa preprečijo vdor hladnega zraka.

Senčila služijo kot dober izolator, ob enem pa nudijo zanimivo estetsko podobo. Na trgu je mogoče dobiti tako zunanja kot notranja senčila, katere od njih pa izbrati, bo pa odvisno od tega, kaj želite z njimi doseči. 

Tekstilna senčila so več funkcionalna

Sreen senčila so ponavadi narejena iz tkanine, lahko jih namestite na zunanjo ali notranjo stran. Zelo dobro ščitijo pred poletno vročino, saj tkanina odbija svetlobo. Ker so delno prosojne in različnih barv še vedno nudijo dovolj veliko količino pronicanja svetlobe, zato se boste lahko ob uporabi teh, izognili prižiganju nepotrebnih luči. Zunanja tekstilna senčila poleg sence, nudijo tudi zaščito pred UV žarki, ob enem pa lahko delujejo tudi kot komarniki in preprečijo vstop nezaželenih žuželk v dom.

Notranja senčila so cenejša

V primerjavi z zunanjimi senčili, ki jih je potrebno izdelati po meri, lahko notranja senčila kupite že v trgovini. Njihove standardne mere ponujajo široko izbiro različnih barv in tekstilov, tako da boste z lahkoto našli tista senčila, ki bodo za vas najbolj primerna. Med notranja senčila prištevamo tudi zavese, ki nekaj časa niso veljala za najbolj trendi zadevo, a poleti pridejo še kako prav. Če ne želite prekriti par vseh oken z zavesami, lahko te postavite le na tista okna, ki jih imate na južni in zahodni strani.

Lamelne zavese kot alternativa klasičnim zavesam

Čeprav bolj uporabne v proslovnih prostorih, so lamelne zavese lahko dobra rešitev za tiste, ki ne želite popolnoma prekriti svojih oken s klasičnimi zavesami. So zelo prilagodljive, saj jih je mogoče dobiti v različnih dimenzijah. Kot prednost lamelnih zaves mnogi vidijo v možnosti elektronskega upravljanja, zato jih lahko tudi na daljavo aktivirate. Pri izbiri lamelnih zaves posebno pozornost nameniti njihovi barvi, saj boste namreč želeli zavese, ki bodo odganjale sončne žarke ob enem, pa ne bodo delovale premočno. Predlagamo, da izberete barvo v tonih bele, sive in krem, saj so te najbolj neupadljive, a vseeno dovolj učinkovite, pri odganjanju svetlobe.

Roleji prav tako priljubljeni

Pri rolejih gre pravzaprav za zavese ovite v rolo, pri čemer se tkanina ovije okoli navojnice. Te vrste senčil je mogoče dobiti tako v odprti koz zaprti izvedbi. Delujejo na podoben način kot zunanje rolete. Roleji pa niso izdelani samo iz tkaninskih materialov, ampak tudi z drugimi kot so na primer bambus.

Dobra zaščita pred radovednimi pogledi

Pred samo namestitvijo senčil premislite, ali želite prekriti prav vsa okna ali samo tista, ki so postavljena na južno in zahodno stran. Ob enem naj na odločitev vpliva tudi to, zakaj jih želite uporabljati. Senčila so namreč večnamenska, saj ne samo, da nudijo senco, ampak tudi skrivajo pogled v notranjost vašega doma. Če se želite skriti od radovednih pogledom, potem premislite o trdnejših in debelejših materialih, skozi katere se ne bo videlo.

 

 

Ne spreglejte