Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
18.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor lesna industrija

Četrtek, 21. 11. 2013, 18.07

6 let, 2 meseca

V Ljubljani odprli prvi pasivni leseni večstanovanjski objekt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V Ljubljani so danes odprli prvi pasivni leseni večstanovanjski objekt, imenovan Vila Ekoseze, v katerem je šest stanovanj.

Objekt je odprl predsednik republike Borut Pahor, ki je poudaril, da lahko s takšnimi projekti ambiciozno razmišljamo o ponovnem zagonu lesne industrije, ki v Sloveniji lahko pomeni nova delovna mesta.

Predsednik Pahor je, kot so sporočili iz urada predsednika, ocenil, da je "les naša strateška surovina in ta projekt je pionirski korak, ki bi lahko pomenil ponoven zagon slovenske lesne industrije".

"Slovensko lesno industrijo je treba vrniti na globalni trg s proizvodi visoke dodane vrednosti. Slovenci gozd imamo, z njim znamo ravnati in čas je, da izkoriščamo te naravne danosti mi, ne pa da jih prepuščamo drugim – da torej pokažemo, da znamo s svojim znanjem in bogastvom ravnati pametno in koristno v dobrobit naših ljudi," je dejal Pahor.

Omenjeni objekt je postavilo mlado družinsko podjetje Ekoseze. Predsednik republike je opozoril na pomen družinskih podjetij, ki kljub krizi svoje znanje pogumno usmerjajo v iskanje poti za rast in razvoj.

Pahor je opozoril tudi na potrebo po vzpostavitvi ustreznega modela gospodarjenja z državnimi gozdovi.

Konstrukcija nadzemnega dela objekta je v celoti izdelana iz masivnega lepljenega lesa. Izolacije so po večini mineralnega izvora, zato je objekt prijazen do okolja, piše na spletni strani projekta.

Objekt je zgrajen v pasivnem standardu. Za ogrevanje in pripravo sanitarne vode bo letno porabil 14,9 kilovata energije na kvadratni meter bivalne površine. To pomeni, da račun za ogrevanje tudi v najbolj mrzlih mesecih ne bi smel preseči 20 evrov za stanovanje, veliko 80 kvadratnih metrov.

Ker je objekt lesen in zgrajen s prijaznimi materiali, bo udobje bivanja bistveno večje kot v zidanih objektih. K temu pripomorejo vrhunske inštalacije, ki skrbijo za primerno temperaturo, zračenje, vlažnost zraka in svetlobo. Ob funkcionalnih tlorisih stanovanj so poskrbeli tudi za zvočno izolativnost vseh sten s poudarkom na etažnih ploščah, zunanjih stenah in stenah med stanovanji, še piše na spletni strani projekta.

Ne spreglejte