Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
18. 6. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franci Cvetko vina Kogl

Sreda, 18. 6. 2014, 12.16

8 let

Vinske steklenice na Koglovi lipi

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Franci Cvetko pravi, da so to, kar šteje, ljudje, ki jih spoznaš ob vinu. Vinar jih je v preteklih letih srečal veliko, med njimi tudi številne umetnike. Ti so opremili tudi njegove steklenice.

Druženja z vini v povezavi z ustvarjalnostjo so pri Koglu stalnica od leta 1993. Poleg grafičnega oblikovalca Ranka Novaka, ki z vinarjem Francijem Cvetkom sodeluje od leta 1998, so etikete za posebne Koglove serije naredili tudi številni umetniki, od kiparjev do slikarjev. Med prvimi, ki so se ob 450. obletnici prve pisne omembe vinogradov na Koglu tega podviga pred 21 leti lotili, so bili Janez Bernik, Janez Boljka, Jože Ciuha, Jože Tisnikar, France Slana in France Mihelič. To je bil le povod za nadaljnja sodelovanja, pripoveduje Franci Cvetko.

Vitalnemu Koglovemu vinskemu opusu so tako skozi leta sledila nova poznanstva ljudi iz različnih poklicev, nemalo med njimi jih je bilo umetniških. Zato niti ni naključje, da se je začetna ideja o sodelovanju obdržala, še več, nastala je ideja o projektu Podobe steklenice, za katerega ni bilo težko pridobiti sodelujočih.

Vinske steklenice brez omejitev in pričakovanj Izhodišče je bilo enotno: prazna petlitrska steklenica je priromala v roke in ateljeje različnih umetnikov, od slikarjev, kiparjev, oblikovalcev in drugih ustvarjalcev. Cilj je bil jasen, vsak izmed avtorjev in avtoric naj se njene "obdelave" loti po svoje, brez omejitev in pričakovanj. Cvetko jih je k sodelovanju privabil okoli 60, steklenice pa so v roke prvi dobili že decembra lani.

Že na začetku je bil vinarju jasen sklep tega podviga – razstava, in sicer, da bodo steklenice visele z domače lipe ob hiši, zidanici iz leta 1820. Tako se je pred dnevi to tudi zgodilo. S tem, da so tiste steklenice, ki so pridobile kiparske lastnosti, svoje mesto dobile na zelenici.

Postavitev interpretacije steklenic je na Koglovem posestvu seveda spremljala tudi pokušina vin. Izbrali so predvsem primerke iz novega vinskega letnika, med njimi laški rizling, sivi pinot, chardonnay, renski rizling in druga. Degustacijo je vodil Mojmir Wondra.

Nina Simone je spremljala muškat otonel Svoje glasbene komentarje je k vinu dodal Miha Šalehar. Pitje Victusa 2013 je tako spremljala Severa Gjurin s pesmijo Ali je še kaj prostora tam na jugu, ob chardonnayu 2013 je bil v ozadju Frane Milčinski Ježek s pesmijo Liter brez dna, Nina Simone se je slišala ob muškatu otonel 2013, njena pesem pa je bila Here Comes The Sun. Ob Jonnyju Cashu s I see a Darkness je po grlu tekel na primer modrei pinot rubbellus 2013.

ARS VINI, drzna pobuda V pokušino vin med z lipe visečimi steklenicami so na posestvu Kogl vključili tudi vina članov nekdanje skupine ARS VINI – družbe vrhunskih slovenskih vinarjev. Petnajst let je od tega, ko se je prvič oblikovala vseslovenska skupina zasebnih vinarjev. "Predstavljala je nekakšno protiutež v razmišljanju o z vinom povezanih temah, takrat zadružno organiziranim vinskim združbam. Za tiste čase je bila to dokaj drzna pobuda," pojasnjuje Cvetko.

V njej so se združile kleti Čurin, Kristančil, Kupljen, Lisjak, Movia, Protner, Simčič in Ščurek. Vinar iz Prlekije dodaja: "To je bila večinoma generacija mladih vinarjev, ki je postavljala nova pravila igre na vinski sceni."

Zgodba ARS VINI sicer ni dolgo trajala, spomini iz tistih časov pa so legendarni, še pravi Cvetko.

Ne spreglejte