Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
23.09

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

domače živali pirotehnika praznovanje božič petarde Hišni ljubljenčki

Četrtek, 21. 12. 2023, 23.09

3 mesece

Zakaj živali niso primerna ideja za darilo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Zavetišče za živali | V zavetiščih pogosto opažajo, da se decembra povpraševanje po posvojitvah poveča ravno na račun obdarovanja. Na žalost se neredko zgodi tudi, da se živali v novem letu vrnejo v zavetišče ali, še huje, so odvržene na cesti, smetišču ali pa v gozdu. | Foto Ana Kovač

V zavetiščih pogosto opažajo, da se decembra povpraševanje po posvojitvah poveča ravno na račun obdarovanja. Na žalost se neredko zgodi tudi, da se živali v novem letu vrnejo v zavetišče ali, še huje, so odvržene na cesti, smetišču ali pa v gozdu.

Foto: Ana Kovač

V prazničnem decembru in obdobju obdarovanj marsikdo v veliki želji po izbiri najboljšega darila pomisli tudi na to, da bi svojim bližnjim podaril prikupnega hišnega ljubljenčka. A kot poudarjajo v številnih zavetiščih, društvih in zavodih za dobrobit živali, je to zelo neodgovorna in ponesrečena ideja, v kateri ponavadi najbolj nastradajo ravno živali. 

Živali so živa in čuteča bitja, ki poleg neizmernega veselja prinesejo tudi veliko mero odgovornosti, na kar mnogi ne pomislijo ob izbiri takšnega darila. Količina skrbi, ki jo potrebuje žival, ki v naš dom prispe v obliki nepričakovanega presenečenja, se izkaže že po nekaj časa, ko se prvo navdušenje poleže. Vsak hišni ljubljenček zahteva določeno mero vaše pozornosti, časa in finančnih sredstev za primerno hrano, opremo, zdravstveno oskrbo itd., poudarjajo pri dobrodelnem projektu Živali niso darilo.

Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu, je za STA povedal veterinar Marjan Kastelic.  | Foto: Shutterstock Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu, je za STA povedal veterinar Marjan Kastelic. Foto: Shutterstock

Decembra se povpraševanje po posvojitvah poveča

V zavetiščih pogosto opažajo, da se decembra povpraševanje po posvojitvah poveča ravno na račun obdarovanja. Na žalost se neredko zgodi tudi, da se živali v novem letu vrnejo v zavetišče ali, še huje, so odvržene na cesti, smetišču ali pa v gozdu.

Dobrodelne organizacije za zaščito živali na to problematiko opozarjajo že leta, tokrat pa se je z dobrim namenom rodila prav posebna naveza, ki je dobro besedo pomagala ponesti še dlje. Dobrodelni projekt Živali niso darilo skupaj z 18 slovenskimi zavetišči in organizacijami za dobrobit živali izvaja marketinška agencija ENKI.

Družbena omrežja so preplavile kreativne grafike z besednimi igrami, ki opozarjajo na krute posledice podarjenih živali, ki pristanejo v rokah neodgovornih lastnikov, in ljudi hkrati pozivajo k izbiri drugačnih daril. S tem namenom je zaživela tudi spletna stran z AI-generatorjem idej za darila, ki ga poganja umetna inteligenca ChatGPT, njegova glavna naloga pa je uporabnikom pomagati pri iskanju popolne ideje za darilo. Preizkusite ga lahko na tej spletni strani.

Domače in prostoživeče živali zaradi pirotehnike izpostavljene dolgotrajnemu stresu

Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu, je za STA povedal veterinar Marjan Kastelic. Glasno pokanje pri živalih izzove napade stresa in panike, zaradi česar je pogosto treba poiskati tudi pomoč veterinarja, ki v takih primerih predpiše uživanje pomirjeval. V najslabšem primeru pa uporaba pirotehnike izzove hude napade epilepsije, zaradi paničnih odzivov lahko živali tudi pobegnejo.

Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije. Zaradi paničnih odzivov lahko živali tudi pobegnejo. | Foto: Shutterstock Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije. Zaradi paničnih odzivov lahko živali tudi pobegnejo. Foto: Shutterstock

pirotehnika Zagorje
Novice Mladoletniku zasegli dva tisoč pirotehničnih izdelkov

"Pirotehnika s svojimi zvočnimi in svetlobnimi učinki draži živali"

"Pirotehnika s svojimi zvočnimi in svetlobnimi učinki draži živali. Že na splošno se živali bojijo grmenja, ker jim to predstavlja nevarnost. Živali so v tem prazničnem času, ki za njih ni nič kaj prazničen, še toliko bolj pod stresom," je povedal Kastelic. Z domačimi živalmi se je treba izogibati območij, kjer je večja možnost, da bodo ljudje uporabljali pirotehniko. V bližini teh območij pa je treba imeti žival pri sebi, da se bo počutila varneje.

Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije. Zaradi paničnih odzivov lahko živali tudi pobegnejo. To se lahko po veterinarjevih besedah zgodi ob nenadnem poku ali močni svetlobi ob uporabi raket tudi na najbolj nedolžnem sprehodu. "Domače živali se lahko v tovrstnih primerih izgubijo, postanejo žrtve prometnih nesreč, lahko jih pa tudi nikoli več ne dobimo nazaj, kar je seveda najbolj tragično," je opozoril Kastelic.

Domače živali se v notranjih prostorih počutijo bolje, če niso nastanjene v bližini oken, kjer je zunanji hrup bolj slišen. | Foto: Shutterstock Domače živali se v notranjih prostorih počutijo bolje, če niso nastanjene v bližini oken, kjer je zunanji hrup bolj slišen. Foto: Shutterstock

Domače živali se v notranjih prostorih počutijo bolje, če niso v bližini oken

Domače živali se v notranjih prostorih počutijo bolje, če niso v bližini oken, kjer je zunanji hrup bolj slišen. Če se živali na povečan hrup stresno odzivajo tudi v notranjih prostorih, Kastelic priporoča obisk pri veterinarju. Ta lahko predpiše različne vrste pomirjeval – tako tiste, ki jih živali uživajo nekaj dni, kot takšne, ki jih užijejo samo na tisti večer, ko pričakujemo najhujše.

"Vedno se je treba posvetovati z veterinarjem. Pred uporabo pomirjeval moramo poznati zgodovino živali, predvsem psov in mačk. Veterinar namreč na podlagi predhodnih veterinarskih izvidov in odziva živali na petarde in drugo pirotehniko predpiše zdravilo, ki je najprimernejše za določeno domačo žival," je za STA še opozoril veterinar Kastelic, ki deluje tudi v Živalskem vrtu Ljubljana. Veterinarji največkrat predpišejo pomirjevala v obliki pasjih tablet ali sirupov.

Pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim. Najbolj so hrupu izpostavljene ptice, ki spijo na drevesih. Ko ptica zasliši glasen pok, se prestraši in odleti, nato pa ponoči ne more najti primernega mesta za prenočevanje. Pozimi je to lahko zelo nevarno zlasti zaradi mraza.

Za stres so najbolj dovzetne živali, ki tudi v naravi predstavljajo plen. To so po njegovih navedbah predvsem razne antilope in drugi prežvekovalci. "Te živali morajo biti tako kot v divjini veliko bolj pozorne na okolico in zato se tudi veliko bolj stresno odzovejo na uporabo pirotehnike," je dodal Kastelic.

Preberite še:

Pasja sreča
Trendi Epilepsija pri psih: v tem primeru moramo nujno obiskati veterinarja #video
Pasja sreča
Trendi Ko se lastnik naveliča psa #video
Ne spreglejte