Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2011,
20.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 14. 8. 2011, 20.12

8 let, 1 mesec

Festival Ljubljana sklepa Lisztov mini festival in napoveduje Kreslinov koncert

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sklopu Festivala Ljubljana se bo v tretjem avgustovskem tednu s torkovim koncertom madžarskega Komornega orkestra Franza Liszta sklenil Lisztov mini festival.

V sredo bo na sporedu klavirski koncert Vladimirja Mlinariča, v četrtek pa bo občinstvo zabaval že tradicionalni gost festivala, Vlado Kreslin skupaj z Malimi bogovi in Beltinško bando. Znana in priljubljena komorna dela Komorni orkester Franza Liszta bo poskrbel za večer, oblikovan iz znanih in priljubljenih komornih del, tudi madžarsko obarvanih. Člani svetovno znanega ansambla so nekdanji študenti glasbene akademije Franza Liszta, ki se v Lisztovem letu še posebej posvečajo skladateljevemu opusu, piše v programski knjižici festivala. Na koncertu z začetkom ob 20. uri v Slovenski filharmoniji bo orkester izvedel Malediction za klavir in orkester, ki ga je 16-letni Liszt igral v Londonu, tokrat pa bo zahteven klavirski part igral Francesco Nicolosi. Na programu bodo poleg dela madžarskega skladatelja Bele Bartoka še Madžarski plesi Johannesa Brahmsa. Delo ima bolj kot z madžarskimi ljudskimi plesi opraviti s ciganskimi melodijami, ki jih je Brahms spoznaval ob violinistu Eduardu Remenyju. Kot osrednje delo pa je v program uvrščen Koncert za flavto in orkester v d-molu najstarejšega Bachovega sina Carla Phillipa Emanuela Bacha, v katerem se bo kot virtuoz izkazal katalonski glasbenik, flavtist Claudi Arimany.

"Hommage a Liszt 4" zadnji v sklopu festivala

Koncert z naslovom "Hommage a Liszt 4" je zadnji, ki so ga pripravili v sklopu Lisztovega mini festivala "Hommage a Liszt", s katerim so počastili 200-letnico rojstva glasbenega velikana. Mini festival je v začetku avgusta uvedel koncert Zoltana Petra, ki sta mu sledila še koncert pianistke Nine Prešiček ter Ivana Skrta.

Klavirska glasba v Križankah V sredo bodo na račun prišli ljubitelji klavirske glasbe, ki bodo v Viteški dvorani Križank lahko prisluhnili pianistu Vladimirju Mlinariču. Koncert bo ob 20. uri uvedla med pianisti posvojena glasba za čembalo Domenica Scarlattija, in sicer štiri dela, s katerimi je skladatelj začel v portugalski in španski kraljevi kapeli. Naslovil jih je Esserzici oziroma Sonate, v glasbeno zakladnico jih je skladatelj prispeval kar 555.

Preizkusni kamen temperamenta vsakega pianista Sledili bodo skladba Carla Philippa Emanuela Bacha z naslovom Občutki C. P. E. Bacha ter deli Franza Schuberta in Roberta Schumanna. Prvega bodo obiskovalci lahko doživeli v znameniti Fantaziji v C-duru, Schuberta pa prek njegovih Fantazijskih skladb. Koncert bo Mlinarič sklenil z Makedonskimi plesi Alojza Srebotnjaka, ki predstavljajo, kot piše v programski knjižici, preizkusni kamen temperamenta vsakega pianista.

Kreslinu se bo pridružila pevka Mary Coughlan Vlado Kreslin bo z Malimi Bogovi in Beltinško bando navduševal svoje oboževalce v četrtek zvečer v Križankah. Na odru se bo Kreslinovi zasedbi pridružila še irska pevka Mary Coughlan s skupino. Kreslin (1953) je bil na začetku svoje kariere bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključi skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na samostojno glasbeno pot. Leta 1991 je izdal album Namesto koga roža cveti. Pozneje se je povezal z Beltinško bando. Je avtor številnih glasbenih albumov. Zadnji album Drevored je izdal lani. Gostoval je na mnogih festivalih tako v Sloveniji kot v tujini. S svojo glasbo je obogatil številne slovenske filme.

Ne spreglejte