Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2013, 7.52

8 let

Festival Ljubljana v tem tednu posvečen Verdiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Festival Ljubljana bo v tem tednu posvečen italijanskemu skladatelju Giuseppeju Verdiju, saj letos obeležujemo 200. obletnico njegovega rojstva.

V ljubljanskih Križankah bodo drevi pod taktirko Andresa Mustonena izvedli njegov Rekviem, v četrtek pa pripravljajo koncert opernih arij Verdi gala.

Rekviem, ki velja za eno najlepših skladateljevih del, bodo drevi ob 21. uri izvedli orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor Opere SNG Maribor in zbor SNG Maribor s solisti Asto Kriksciunaite, Noo Frenkel, Rafalom Bartminskim ter Gennadijem Bezzubenkovom.

Verdi je Rekviem leta 1874 napisal v spomin na pisatelja in humanista Alessandra Manzonija, ki ga je globoko občudoval. Tako je Verdi zapustil glasbenemu svetu eno najlepših in najbolj prepričljivih ter globoko religioznih del, so zapisali organizatorji.

V četrtek pa bodo v Križankah zadonele operne arije iz nekaterih najbolj znanih in priljubljenih Verdijevih oper, kot so Aida, Korzar, Traviata in Rigoletto. To bo pravi kalejdoskop žuborečih melodij, ki bodo zazvenele iz grl odličnih solistov z Akademije milanske operne hiše Scala pod dirigentskim vodstvom Georgea Pehlivaniana, obljubljajo pri Festivalu Ljubljana.

Operne pevce Alice Quintavalla, Ludmillo Bauerfeldt, Anno Victorovo, Carlosa Cardosa in Mikheila Khirio bo spremljal simfonični orkester RTV Slovenija.

Giuseppe Verdi, ki se je rodil 10. oktobra 1813 v kraju Le Roncole, velja za enega najpomembnejših italijanskih romantičnih skladateljev. V Italiji se je uveljavil z opero Nabucco (1842), delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Tudi sicer je bil aktiven pri podpori gibanja za združeno Italijo.

Ne spreglejte