Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2012,
13.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 9. 2012, 13.47

6 let, 7 mesecev

Festival skoraj brez dežja in s pol milijona evrov dobička od prodanih vstopnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S tretjo razprodano Medejo v režiji Tomaža Pandurja in z izkupičkom od prodanih vstopnic v višini 540 tisoč evrov se nocoj končuje jubilejni 60. Festival Ljubljana.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je z obiskom jubilejnega festivala zadovoljen, s 30 odstotkov nižjimi sredstvi kot lani (2, 2 milijona evrov) so presegli številko 50 tisoč obiskovalcev.

Začelo se je z Alenko, končalo s Tomažem Za predtakt v festivalsko poletje je konec maja z razstavo fotografij, ki so ovekovečile 60 let Festivala Ljubljana, poskrbela fotografinja Alenka Slavinec, v velikem slogu pa je končal mednarodno priznani režiser Tomaž Pandur s sodobno uprizoritvijo Evripidove Medeje.

V več kot treh mesecih in pol se je v 88 dogodkih zvrstilo 3300 nastopajočih iz 50 držav. Med njimi tudi precej zvenečih imen – od Dunajskih filharmonikov z dirigentom Simonom Rattleom, violinista Vadima Repina, skladatelja in pianista Michaela Nymana, Bejart Balleta iz Lozane, violinista Robyja Lakatosa, igralske zasedbe z londonskega West Enda, ki so z muzikalom Jesus Christ Superstar šest zaporednih večerov napolnili Križanke, albanske sopranistke Inve Mula in italijanskega baritonista Lea Nuccija, orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Petersburga pod dirigentsko taktirko Valerija Gergijeva, do koreografa in plesalca Edwarda Cluga in režiserja Tomaža Pandurja. Brlek je še posebej ponosen na krstno izvedbo nove slovenske opere Ljubezen kapital in ponovno uprizoritvijo Črnih mask, ki jo skušajo izvoziti tudi na tuje festivalske odre.

Poudarek na ustvarjalnosti mladih Po dolgem vročem poletju, ki je bilo zelo naklonjeno tudi festivalskim uprizoritvam, se v bližnji prihodnosti obetata še dva pomembna dogodka, s poudarkom na ustvarjalnosti mladih – dvajseta izvedba Mladih virtuozov in Atelje za mlade direktorje festivalov, prav tako pa bo razpisan tudi natečaj za skladbi, ki bosta izvedeni v okviru 27. Slovenskih glasbenih dnevov oziroma v okviru projekta MusMa.

Skromen vložek ministrstva za kulturo Program letošnjega festivalskega poletja je stal 2,2 milijona evrov. Od tega je Mestna občina Ljubljana, ki krije tudi plače 22 zaposlenih in nekatere materialne stroške, prispevala 600 tisoč evrov, ministrstvo za kulturo pa le 33.600 evrov. Znesek sponzorskih in donatorskih sredstev znaša 970 tisoč evrov, izkupiček od prodanih vstopnic pa je nekaj več kot pol milijona evrov.

Kaj nas čaka? Glede prihodnjega programa je bil Brlek še precej redkobeseden, češ da so v fazi zadnjih dogovorov. Napovedal je vrhunske ansamble in obeležitev dveh pomembnih letnic: 200. obletnico rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija, redno vključevanje Kongresnega trga med lokacije, kjer se bodo odvijali festivalski dogodki in nekoliko krajši festival. Enainšestdeseta izdaja festivalskega poletja naj bi bila izvedena v okviru dveh mesecev.

Ne spreglejte