Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2011,
15.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 9. 2011, 15.21

8 let, 1 mesec

Festivalsko slovo v opernem duhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Festival Ljubljana bo svoj program sklenil s tremi večeri opernega petja, ki ga bo na odru Cankarjevega doma pripravila in uprizorila Litovska nacionalna opera.

S tremi večeri opernega razkošja, z 250 gosti iz Litve in enim najobetavnejših pevcev 21. stoletja Josephom Callejo, v katerem mnogi slišijo Pavarottija, se zaključuje 59. uspešna in kakovostna ponovitev Festivala Ljubljana. Orkestru Litovske državne opere, ki je bila ustanovljena leta 1920 v Vilni, se bo nocoj, 5. septembra, ob 20. uri na odru Cankarjevega doma pridružil Joseph Calleja. Na Malti rojeni tenorist spada med najobetavnejše pevce 21. stoletja, njegovo barvo glasu pa mnogi povezujejo z legendami italijanske operne scene in kot so zapisali v Festivalu Ljubljana, mnogi v njem slišijo tudi Pavarottija. Na koncertu opernih arij, na katerem bodo izvedli klasična in poznana dela Verdija, Masseneta, Mascagnija, Dvořaka, Puccinija in drugih, bo kot solistka nastopila tudi Alyson Cambridge, ki je redna gostja Metropolitanske opere v New Yorku.

Jutrišnji večer Ottelo V torek, 6. 9., bo Litovska državna opera pod dirigentskim vodstvom Gintarasa Rinkevičiusa in v režiji Eimuntasa Nekrošiusa, najbolj izvirnega sodobnega litovskega režiserja, izvedla Verdijevo uglasbitev Shakespearove tragedije – Otella. Festival z opero v štirih dejanjih, ki velja za eno pevsko najzahtevnejših opernih del, znova dviguje svojo raven in z njo zadovoljuje svoje zahtevno občinstvo.

Zaključek festivala z Judinjo Festival Ljubljana bo letošnji program 7. septembra zaključila velika opera Judinja Jacquesa Halévyja. Judinja je namreč prava redkost sodobnih repertoarjev celo v največjih svetovnih opernih hišah. V Ljubljani jo je bilo mogoče nazadnje videti pred 80 leti, tokrat pa se izjemno delo vrača na naše odre v režiji slovitega nemškega režiserja Günterja Krämerja in pod dirigentskim vodstvom Martinasa Staškusa.

Ne spreglejte