Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2012,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 9. 2012, 17.19

6 let, 7 mesecev

Pandur: Z Medejo se vračam k velikim temam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zadnji dnevi festivala Ljubljana bodo minili v znamenju predstav, pod katere sta se podpisala v Sloveniji živeča, a mednarodno priznana umetnika. Edward Clug in Tomaž Pandur.

Edward Clug: Hommage Stravinskemu in Nižinskemu Pred občinstvom ljubljanskih Križank bo nocoj z uprizoritvijo predstave Hommage à Stravinsky gostoval baletni ansambel SNG Maribor. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Edward Clug, koreograf predstave, je Hommage a Stravinsky, počastitev skladatelja Igorja Stravinskega in baletnika Vaclava Nižinskega, pionirja sodobnega baleta. "Projekt je sestavljen iz dveh delov, ki na vsebinski ravni nista nujno povezana, vendar združujeta kontekst in čas, v katerem sta nastajala," je pojasnil Clug. Prvi del, ki se v današnji obliki imenuje Pesmi za obdobje parjenja, je v nekoliko drugačni obliki nastal že leta 2007 na Nizozemskem, kjer je Clug ustvarjal s skupino Station Zuid. "Takrat sem si v enem večeru želel združiti Boruta Kržišnika in Igorja Stravinskega pod skupnim naslovom Posvetitev časom kot aluzijo in dialog na delo Stravinskega. Ker sem bil takrat popolnoma prevzet nad Kržišnikovo glasbo, smo se odločili, da bomo v celoti uporabili le njegovo glasbo. To idejo sem takrat moral opustiti, a projekt je pustil odprtih kup vprašanj, na katera sem odgovore našel nekaj let pozneje," je priznal Clug. "Odgovor se skriva v drugem delu današnje predstave Posvetitev pomladi, ki je kultno delo in mejnik tako v glasbeni kot tudi plesni zgodovini." Kot je še dodal, je delo Nižinskega in Stravinskega leta 1913 v Parizu doživelo neuspeh, pozneje pa se je izkazalo za dinamični temelj evolucije sodobnega baleta v 20. stoletju pa vse do danes. Scenograf predstave, ki je bila premierno uprizorjena aprila v SNG Maribor, je Marko Japelj, kostumograf pa Leo Kulaš. Za predstavo tudi v tujini vlada precejšnje zanimanje, prihodnje leto bodo z njo gostovali tudi v prestižnem Marijinskem gledališču, v meki baleta Sankt Petersburgu.

Tomaž Pandur: Evripidova Medeja je temeljni mit naše civilizacije Festival Ljubljana bo prihodnji teden 11., 12. in 13. septembra sklenila slovenska premiera Evripidove Medeje v Pandurjevi režiji, ta je svetovno premiero doživela na zadnjih Dubrovniških poletnih igrah. Kot je poudaril Pandur, je poseben čar gostovanja Medeje prav dejstvo, da mu je uspelo združiti dva največja hrvaška producenta, in sicer Hrvaško narodno gledališče v Zagrebu in Dubrovniške poletne igre.

Medejo je označil kot prelomnico pri svojem ustvarjanju oziroma kot vračanje k velikim temam. "Evripidova Medeja je temeljni mit naše civilizacije, rojeva se v duhu sodobnega časa in prostora, je pomemben del tudi v zgodbi o argonavtih in iskanju zlatega runa, zgodovinsko gledano pa zamejuje meje današnjega Balkana," je pojasnil Pandur.

Predstava je nastala iz potrebe, da se obudi Evripidovo delo ter da dramatik današnjemu občinstvu spregovori še močneje, kot je svojim sodobnikom. Predstava v antični Grčiji sprva ni doživela velikega uspeha, toda njen mit je preživel vse do danes. "Ker govori o arhetipskih zadevah, ker je intimna ljubezenska drama, ki je razširjena in utemeljena v samem mitu," je prepričan Pandur.

Glavno vlogo je Pandur dodelil igralki Almi Prica, ki jo je označil kot igralko neverjetne senzibilnosti. V predstavi igrajo še Bojan Navojec kot Jazon, Livio Badurina kot čuvaj zlatega runa, Ivan Glowatzky kot Fer, Romano Nikolić kot Mermer in Damir Markovina v vlogi Egeja.

Ne spreglejte