Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2012,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 9. 6. 2012, 19.06

8 let

Archeo zmagovalec filmskega festivala v Innsbrucku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot na svoji spletni strani poroča Kino Otok, si je Cvitkovičev Archeo na 21. innsbruškem filmskem festivalu priboril zmago v kategoriji celovečercev.

Archeo Jana Cvitkoviča je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo celovečercev, ki je skupaj štela šest svežih filmskih naslovov. Med njimi so bili tudi Bayiri – domovina (S. Pierre Yaméogo), alžirska glasbena komedija Essaha (Dahmane Ouzid), brazilski film Febre do rato (Cláudio Assis), urugvajski La vida útil (Federico Veiroj) in na kitajskem posneti film Lao Wai (Fabien Gaillard). Partnerski festival Kina Otok se zaključuje danes.

Archeo je za najboljši celovečerec festivala okronala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Seraina Rohrer (Švica), Piotr Jaxa (Poljska) in Michaela Occhipinti (Italija). Seraina Rohrer je doktorirala iz mehiških nizkoproračunskih filmov. od leta 2011 pa je direktorica filmskega festivala Solothurn, ki se posveča švicarski kinematografiji. Poljak Piotr Jaxa je oblikovalec filmske fotografije in fotograf, ki je v svoji bogati karieri sodeloval s številnimi dobro znanimi avtorji, Michela Occhipinti pa je italijanska filmska ustvarjalka. Njen prvi celovečerec z naslovom Letters from the Desert – Eulogy to Slowness je na 20. innsbruškem festivalu prejel nagrado občinstva.

Archeo je bil sicer že nagrajen z vesno za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšo fotografijo. Nagrajeno delo slika odnose med moškim, žensko, dečkom in naravo niza s podobo kot najbolj imenitnim filmskim sredstvom. Gre za zgodbo o treh ljudeh v brezčasni pokrajini, ki vsak zase poskušajo preživeti. Počasi se med njimi navezujejo stiki, sprva skrajno nezaupljivi in na trenutke sovražni, sčasoma pa se začnejo razvijati v odnose. Ko se moški, ženska in deček osvobodijo strahu in negotovosti, se končno združijo v praskupnosti, ki jo lahko imenujemo družina.

Ne spreglejte