Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Darren Aronofsky

Četrtek, 17. 10. 2013, 8.14

8 let

Aronofsky in Paramount se ne strinjata glede vizije filma Noah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Noah, prihajajoči film režiserja Darrena Aronofskija, pripoveduje točno to, kar gledalec od naslova filma pričakuje: biblično zgodbo o Noetovi barki in vesoljnem potopu. Ne?

No, tako bi vsaj pričakovali. A Aronofsky je že ob začetku snemanja filma dejal, da ne želi posneti značilne zgodbe, ki jo pripoveduje Biblija. Čeprav je na začetku film opisoval kot epsko biblično pripoved o Noetu, njegovi družini, gradnji barke, reševanju vseh oblik življenja na Zemlji in katastrofalni poplavi, zdaj ni ravno tako. Režiser film zdaj opisuje kot okoljsko apokalipso, Noeta pa je označil za prvega okoljevarstvenika.

To bi lahko pomenilo težavo za studia Paramount in New Regency, ki sta financirala zahteven in nič kaj poceni projekt.

Le kaj bi lahko šlo narobe? Aronofskyjev zadnji film Črni labod (Black Swan) je zaslužil veliko, igralki Natalie Portman pa prinesel oskarja za glavno žensko vlogo. Zagotovo bi ime, kot je Darren Aronofsky, in njegova fantastična vizija vsem znane zgodbe o Noetu pritegnila veliko gledalcev, povrnila vložena sredstva in še zaslužila. A glej ga zlomka …

Rezultati prvih prikazovanj širšemu občinstvu so nekoliko skrb zbujajoči, saj so gledalci ob nekaaterih prizorih precej negodovali. Tako so se studia in režiser zapletli v pravi boj za zadnjo različico filma.

Kot poroča spletna stran THR, je Rob Moore, podpredsednik Paramounta, poskušal novice o nesoglasju z režiserjem nekoliko omiliti: "Testno prikazovanje filma, negativno ali pozitivno, je pač normalen del procesa ustvarjanja filma. Na podlagi tega se nato odločimo, kako naprej. To, kar bo občinstvo na koncu videlo, bo pač ena različica filma, kot si ga je zamislil režiser."

THR sicer ne poroča, kakšne težave naj bi se pojavile med testnim prikazovanjem. Vse, kar je znano, je, da so film prikazali judom, kristjanom in "splošnemu" občinstvu. Dejstvo, da se je nekaj zapletlo, je sicer presenetljivo, saj so bili odzivi na konferenci kristjanov v Dallasu, na kateri so pokazali še čisto prve posnetke filma, nadvse entuziastični.

Če bi brali med vrsticami, bi lahko ugotovili, da težava ni v režiserju – Aronofsky je namreč posnel točno tak film, kakršnega si je zamislil že na začetku, brez odstopanj ali vpletanja studiev v njegove odločitve ‒ temveč v ljudeh, ki naj bi film distribuirali. Zdaj ko so videli končno različico, so ugotovili, da ga bodo težko prodali. In to naj bi pripeljalo do trenj med režiserjem in studiema. Vendar pa THR še poroča, da Aronofskyju ni mar za mnenje studia Paramount. Resda obstajajo možnosti, da bi spremenil dotično, "kontroverzno", problematično tretje dejanje filma, ga nekoliko olepšal, ga naredil bolj gledljivega, a se režiser skoraj zagotovo ne bo pustil ustrahovati in bo na koncu obveljala njegova prvotna vizija.

Ne spreglejte