Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 1. 2010, 12.54

8 let, 1 mesec

Bafta: Avatar proti Education in Hurt Lockerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trije filmi – Avatar, Šola za življenje in Bombna misija so dobili vsak po osem nominacij za letošnje britanske filmske nagrade bafta.

Filmi se ne bi mogli bolj razlikovati med seboj. Ekstravagantni Avatar, nevpadljivi Šola za življenje in film Bombna misija vodijo na današnjem seznamu nominacij za bafte. Vsi trije so dobili vsak po osem nominacij za nagrade, ki jih bodo podelili 21. februarja v londonski operni hiši Royal Opera House. Naslednji film, ki je prejel sedem nominacij, je južnoafriški Okrožje 9, po šest pa sta jih dobila filma Neslavne barabe in V zraku. Za BBC-jev film Šola za življenje je zgodbo o novinarki Lynn Barber, ki trenutno piše za Sunday Times, priredil Nick Hornby. V njej se novinarka spominja, kako jo je kot najstnico zapeljal bogat podlež. Film je nominiran v kategoriji najboljših filmov in najboljših britanskih filmov. Glavna igralka Carey Mulligan pa se poteguje za nagrado v kategoriji najboljših igralk. Njenega očeta igra Alfred Molina, ki je prav tako nominiran, in sicer za najboljšo stransko vlogo. Šola za življenje je dobil tudi nominacije za najboljšo režiserko (Lone Scherfig), najboljši prirejeni scenarij, kostumografijo, maska in pričesko.

Med nominiranci tudi nekdanji zakonski par

Film bo tekmoval v skupini z Avatarjem, Bombno misijo, V zraku in z zelo dobro ocenjeno dramo o groznem življenju mladega dekleta v Harlemu, Precious.

V kategoriji najboljših britanskih filmov so Akvarij Andree Arnold, biografija Johna Lennona Nowhere Boy režiserke Sam Taylor-Wood, In The Loop škotskega režiserja Armanda Iannuccija in Moon Duncana Jonesa (sin Davida Bowieja), ki je bil lani nagrajen kot najboljši britanski neodvisni film. Nekdanji par James Cameron in Kathryn Bigelow bosta tekmovala v kategoriji najboljših režiserjev, vsak s svojim filmom, skupaj s Quentinom Tarantinom in južnoafriškim režiserjem Neillom Blomkampom (Okrožje 9).

V kategoriji najboljših igralk je Mulliganova skupaj z Meryl Streep za Julie&Julia, Audrey Toutou za Coco Chanel, 15-letno irsko igralko Saoirse Ronan za V mojih nebesih in z Gabourey Sidibe, junakinjo filma Precious.

En film, več nominirancev

Za najboljšega igralca so nominirani Andy Serkis za vlogo Iana Duryja v filmu Sex & Drugs & Rock & Roll, Jeremy Renner za igro v Bombni misiji, George Clooney za V zraku, Jeff Bridges za Crazy Heart in Colin Firth za gejevskega učitelja v A Single Man.

Kristin Scott-Thomas, ki je zaigrala Lennonovo teto, in Anne-Marie Duff, ki je zaigrala njegovo mamo, sta skupaj v boju za najboljšo stransko igralko, v tej skupini pa so še Mo'nique za Precious in obe igralki iz V zrakuVera Farmiga in Anna Kendrick.

Za najboljše stranske vloge so nominirani britanski igralec Christian McKay za vlogo Orsona Wellesa v filmu Me and Orson Welles. Poleg njega so še Alec Baldwin za Ljubezen, ločitev in nekaj vmes, Stanley Tucci za V mojih nebesih in Christoph Waltz za izjemno vlogo Hansa Lande v filmu Neslavne barabe.

Med tujejezičnimi nominiran Beli trak

Britanska akademija za film podeljuje tudi bafte za izjemne filmske prvence britanskih piscev, režiserjev in producentov. Tokrat bo šla nagrada Taylor-Woodovi, Stuartu Hazeldineu za Exam, Eranu Creevyju za Shifty, Duncanu Jonesu za Moon ali pa štirim režiserjem ter producentom filma Mugabe and the White African.

V kategoriji tujejezičnih filmov so poleg Hanekejevega Belega traku še A prophet, Zlomljeni objemi, Coco Chanel in švedski vampirski film Let The Right One In.

Ne spreglejte