Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
9.22

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Billboard

Petek, 22. 2. 2013, 9.22

6 mesecev, 1 teden

Billboard spremenil način sestavljanja lestvice singlov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Billboardova lestvica singlov po novem upošteva tudi število predvajanj na YouTubu, zaradi česar se je ta teden na vrhu lestvice znašla spletna senzacija Harlem Shake ameriškega producenta Baauerja.

Petinpetdesetletna lestvica singlov je ponovno doživela spremembo v svoji metodologiji, saj po novem na uvrstitev na lestvici ne vpliva zgolj prodaja skladbe, temveč tudi število ogledov na YouTubu. Do spremembe je prišlo ravno v času, ko so spletno stran YouTube preplavili videoposnetki s skladbo Harlem Shake.

Skladba je sicer izšla že maja lani, ko jo je bilo mogoče brezplačno naložiti s spleta, a so jo takrat opazili le redki. Na vrh lestvice se je uvrstila šele zdaj, ko je postala glasbena spremljava najnovejši viralni senzaciji, ki je navdihnila na tisoče različic. Vsak dan je namreč na YouTube naloženih več kot 4.000 različic Harlem Shaka.

Kot je za New York Times povedal Bill Werde z revije Billboard, je dojemanje, da se mora skladba dobro prodajati, da bi bila uspešnica, vsaj tri leta za časom. Glasbena industrija se je po njegovem mnenju namreč zdaj že naučila, da obstaja več načinov, kako skladba postane uspešnica, in tudi to, da obstaja več načinov, kako lahko industrija na ta način služi. Morda bi si mislili, da bo spremembo pri lestvici povzročil že Psy z Gangnam Style, a skladba, ki je vodilne končno prepričala, da morajo dogovori z YouTube, ki naj bi potekali že dve leti, končno doživeti svoj sklep, je bila prav Harlem Shake.

Pri skladbi Harlem Shake namreč izstopa predvsem hitrost njenega vzpona. Sprva si jo je namreč naložilo zgolj 18.000 uporabnikov, zaradi česar se niti približno ni uvrstila med Billboardovih vročih 100. A samo v enem tednu si je na YouTubu nabrala 103 milijone ogledov, nato pa še 262.000 spletnih nakupov. Brez spremenjene metodologije bi se Harlem Shake tako ta teden uvrstil na 15. mesto, tako pa je po zaslugi Youtuba na prvem.

Ne spreglejte