Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2012,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 30. 10. 2012, 8.14

8 let

Billboard spremenil pravila in razburil glasbenike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi spremembe metodologije pri sestavljanju Billboardove lestvice se je Psy znašel na prvem mestu rap lestvice, pop skladba Taylor Swift pa na vrhu country lestvice.

Lestvice, ki jih sestavlja revija Billboard, so dolgo časa kazale sliko prodajne uspešnosti glasbenikov, a pred kratkim so pri lestvici začeli upoštevati še spletno pretakanje glasbe, nakupe digitalne glasbe in pogostost radijskega predvajanja. A ker pri žanrskih lestvicah upoštevajo pogostost predvajanja na vseh glasbenih postajah, ne samo na specializiranih, so bistveno bolj uspešni izvajalci, ki presegajo svoj žanr.

Na rap lestvici tako vodi Psy, čeprav ga za rap izvajalca verjetno ne bi označil noben poznavalec rapa, na country lestvici pa vodi Taylor Swift s skladbo We Are Never Ever Getting Back Together, čeprav gre za pop skladbo, kjer vplivov countryja skoraj ne moremo zaznati in ki je country radijske postaje praktično ne predvajajo. Podobno se je zgodilo s pop skladbo Rihanne Diamonds, ki vodi na r'n'b in hip hop lestvici.

Spremembe so bile po besedah urednika Billa Werda nujne, saj glasbo danes spremljamo drugače, prodaja in radijske postaje pa že dolgo niso več edini reprezentativni dejavniki. A nad spremembami se pritožujejo predvsem poznavalci določenih žanrov, ki z nejevoljo spremljajo spremembe na žanrskih lestvicah. Te ne odsevajo več stanja znotraj žanra, temveč merijo zmožnost izvajalcev, da ustvarjajo poslušljive pop skladbe za široko občinstvo. Podatke za lestvice namreč prispeva kar 1200 radijskih postaj.

Tradicionalni country izvajalci se zdaj na primer ne morejo več kosati z Lady Antebellum ali Taylor Swift, kar naj bi na dolgi rok po besedah kritikov povzročilo, da se bodo žanri vedno bolj prekrivali in na koncu zlili v nekakšen monožanr.

Werde se kritik otepa, saj meni, da le tako dobimo jasen vpogled v to, kakšna glasba se v resnici posluša in v kakšnem obsegu. "Sodobne lestvice morajo preseči radijske postaje, zato Billboard v prihodnosti načrtuje vključitev podatkov s spletnih strani YouTube in Vevo.

Ne spreglejte